Waar sommige dieren alleen van planten, fruit of vlees leven, hebben andere dieren bloed nodig om te kunnen overleven. Er zijn allerlei verschillende beestjes die bloed zuigen, ook bij mensen. Welke dieren dat zijn? Je ontdekt het in deze top 8 bloedzuigende dieren.

Muggen

Muggen

Bijna iedereen heeft wel eens last van deze vervelende bloedzuigers. Ze houden je de hele nacht wakker en zorgen ook nog eens voor jeukende bulten. Niet alle muggen zuigen bloed, want alleen de vrouwtjes hebben bloed nodig om eitjes te kunnen produceren. Die jeukende muggenbulten ontstaan doordat je lichaam reageert op het speeksel van de mug. Dat is nog een milde bijwerking, want sommige muggen kunnen ontzettend gevaarlijke ziektes overbrengen. Denk bijvoorbeeld aan malaria en gele koorts. Dat maakt muggen meteen de meest dodelijke dieren ter wereld (voor mensen).

Vlooien

Vlooien

Ook vlooien vormen een veel voorkomende plaag. Vooral eigenaren van honden en katten zullen misschien wel bekend zijn met deze piepkleine beestjes. Ze lijken misschien onschuldig, maar ze kunnen ontzettend gevaarlijk zijn. Vooral in de middeleeuwen waren vlooien verantwoordelijk voor de verspreiding van dodelijke ziektes. Zo wordt er gedacht dat ze medeverantwoordelijk zijn voor het verspreiden van de pest, waar uiteindelijk miljoenen mensen aan zijn overleden.

Bedwantsen

Bedwantsen

Bedwantsen zijn een nachtmerrie voor hoteleigenaren. Deze beestjes leven namelijk in en rondom bedden, waar ze hun slag slaan zodra je in slaap valt. Je voelt niks van hun beet dankzij de verdovende werking van hun speeksel. Zodra je wakker wordt, merk je wel dat je jeukende bulten op je been hebt. De beet van een bedwants is gelukkig niet gevaarlijk, maar het zijn wel enorm lastige dieren om uit te roeien. Vaak moet je al je kleding en je complete beddengoed op een hete temperatuur wassen om van de beestjes af te komen.

Ossenpikkers

Ossenpikkers

Niet alleen insecten zijn bloedzuigers, want er zijn ook vogelsoorten die van bloed leeft. De ossenpikker is een Afrikaanse vogel die vooral in de buurt van grote zoogdieren leeft, zoals giraffes en ossen. Ze plukken teken, vliegen en maden uit de huid van deze zoogdieren. Dat klinkt aardig, maar vervolgens drinkt de ossenpikker het bloed uit de open wond. Hierdoor kan de wond niet genezen en sterven sommige zoogdieren zelfs door ontstekingen en andere complicaties. Sommige gulzige ossenpikkers kiezen er zelfs voor om zelf een wondje in de huid te maken, zodat ze direct bloed kunnen drinken.

Vampiergrondvinken

Vampiergrondvinken

Het is geen raadsel waar de vampiergrondvink zijn naam aan te danken heeft. Dit vinkje is namelijk ook in staat om bloed te drinken. Het zijn zeldzame vogels die alleen op de Galapagoseilanden te vinden zijn. Hun dieet bestaat voor een deel uit insecten en zaadjes, maar ze nemen af en toe ook een slokje bloed. Er is vooral een specifieke watervogel die steeds als slachtoffer wordt uitgekozen. Je zou zeggen dat de vogel dat niet fijn vindt, maar vaak wachten ze rustig af terwijl een lange rij vampiergrondvinken staat te wachten om één voor één een slokje bloed te nemen.

Bloedzuigers

Bloedzuigers

Het spreekt natuurlijk voor zich dat bloedzuigers van bloed leven. Deze wormachtige dieren bevinden zich vooral in het water en hebben zuignappen met tandjes waarmee ze een wondje in de huid van hun prooi maken. Dat klinkt onaangenaam, maar lange tijd werd er gedacht dat bloedzuigers een helende werking hadden. Zo werden de dieren gebruikt om ziektes te bestrijden en om mentale problemen te verhelpen. Men dacht namelijk dat de diertjes “ziek bloed” opzogen, waardoor de ziekte langzaam uit je lichaam verdween. Vandaag de dag denken sommige dokters dat bloedzuigers de bloedsomloop van beschadigde bloedvaten kunnen verbeteren.

Prikachtigen

Prikachtigen

Prikachtigen zijn kaakloze zeedieren met een lange, slangachtige vorm. Vooral hun mond is opvallend. Deze is namelijk groot en rond, met talloze kleine tandjes aan de binnenkant. Deze tandjes komen goed van pas wanneer prikachtigen een prooi zien, want ze zuigen zich aan een vis vast om vervolgens het bloed te drinken. Vaak blijven ze wekenlang vastzitten aan hun prooi, zodat ze lang kunnen genieten van het smakelijke hapje. Je hoeft je geen zorgen te maken, want prikachtigen vallen vrijwel nooit mensen aan.

Vampiervleermuizen

vampiervleurmuis

Deze vleermuissoort leeft in Zuid-Amerika en wordt ook wel gewoon een vampier genoemd. Het is het enige zoogdier dat volledig van bloed leeft. De dieren worden actief in de nacht en gaan vervolgens op jacht naar slapende prooien. Ze hebben het vaak gemunt op vee, reptielen en vogels, maar het is ook voorgekomen dat een vampiervleermuis een mens gebeten heeft. Zodra ze een prooi gevonden hebben, maken ze een kleine snee in de huid met hun scherpe tanden. Vervolgens likken ze het bloed op dat uit de wond stroomt. Ze delen hun maaltijd soms met soortgenoten door een beetje bloed uit te braken.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media