9 Weetjes over de Harpij (met klauwen zo groot als die van een beer)

harpij

De harpij is een reusachtige arend uit de regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika. Zijn klauwen zijn zo groot als die van een beer, en hij plukt luiaards en apen zo uit de bomen. Hier zijn 9 weetjes over de harpij.

1. Zijn klauwen zijn zo groot als die van een beer

De enorme klauwen van een harpij
De achterste klauw van een harpij kan tot 12,5 centimeter lang worden. Volgens San Diego Zoo is dat ongeveer zo groot als de klauwen van een grizzlybeer. Daarmee kan hij een prooi in één keer stevig vastgrijpen.

2. Vrouwtjes zijn veel groter dan mannetjes

Zoals bij veel roofvogels is het vrouwtje groter dan het mannetje. Een vrouwtje weegt 6 tot 9 kilo, het mannetje een stuk minder. Daarmee is de harpij een van de zwaarste arenden ter wereld. Meer reuzen vind je bij de grootste roofvogels in de wereld.

3. Zijn naam komt uit een Grieks verhaal

De harpij is genoemd naar de harpijen uit de Griekse mythologie: monsters die half vrouw en half vogel waren. Ontdekkingsreizigers die deze enorme roofvogel voor het eerst zagen, vonden die naam blijkbaar wel passen.

4. Hij jaagt op luiaards en apen

De favoriete prooien van de harpij zijn luiaards en apen, die hij uit de boomtoppen grijpt. Maar hij eet ook opossums, stekelvarkens, leguanen en jonge herten. Hij jaagt door stil te zitten en zijn prooi te bespieden, en dan razendsnel toe te slaan.

5. Hij vliegt behendig tussen de bomen

Harpij spreidt zijn vleugels
Voor zo’n grote vogel heeft de harpij vrij korte, brede vleugels. Daardoor kan hij goed manoeuvreren tussen de takken van het dichte regenwoud. Hij vliegt niet hoog boven het bos, maar jaagt in en net onder het bladerdak.

6. Hij krijgt maar eens per twee of drie jaar een jong

Een paartje harpijen bouwt een enorm nest hoog in een reusachtige boom. Ze brengen maar eens in de twee tot drie jaar een jong groot. Dat jong blijft lang bij de ouders, omdat het veel moet leren voordat het zelf kan jagen.

7. Hij is de nationale vogel van Panama

In Panama is de harpij de nationale vogel. Hij staat op het wapen van het land. Ook in andere landen in Midden- en Zuid-Amerika is hij een symbool van het regenwoud.

8. Er zijn harpijen gekweekt en uitgezet

Door de kap van het regenwoud en de jacht werd de harpij op veel plekken zeldzaam. De Amerikaanse natuurorganisatie The Peregrine Fund begon in 1989 met het kweken van harpijen in gevangenschap. Tot 2006 werden er bijna vijftig uitgezet in het wild.

9. Hij heeft een opvallende kuif

De harpij heeft een grijze kop met een kuif van lange veren. Als hij opgewonden of alert is, zet hij die kuif rechtop. Samen met zijn zwarte borstband en grote, felle ogen geeft dat hem een indrukwekkend uiterlijk. Meer indrukwekkende roofvogels lees je in de weetjes over adelaars.

Bijgewerkt op Meer in Vogels

Bronnen