Heb je je ooit afgevraagd hoe de wereld eruit zou zien door de ogen van een bruine rat? Dit onbegrepen en soms gevreesde knaagdier is veel meer dan alleen ongedierte. In dit artikel gaan we dieper in op de fascinerende wereld van de bruine rat en ontdekken wat hen zo uniek maakt.

Uiterlijk: perfect aangepast aan de omgeving

uiterlijke bruine rat

De bruine rat (Rattus norvegicus) is een knaagdier met een stevig lichaam, korte snuit en een lange, dunne staart. Ze zijn meestal grijsbruin tot roodbruin van kleur en hebben een lichtere onderkant. Hoewel ze niet zullen meedoen aan een schoonheidswedstrijd, zijn hun uiterlijke kenmerken perfect aangepast aan hun leefomgeving. Hun snorharen helpen hen bijvoorbeeld om hun weg te vinden in het donker.

Sociale dieren

sociale dieren

De bruine rat leeft in groepen (kolonies) die een hiërarchie kennen met aan de top de dominante ratten. Ze zijn territoriaal, werken samen bij het zoeken naar voedsel en het verdedigen van hun territorium, en vertonen een scala aan sociale interacties zoals verzorging, spelen en vechten. Vrouwtjes zorgen voor de jongen, en soms helpen andere vrouwtjes binnen de kolonie bij de zorg, wat bekend staat als “alloparenting”.

Ware liefdesmachines

:
liefdesmachines

Bruine ratten planten zich razendsnel voort, met vrouwtjes die tot wel 12 nesten per jaar kunnen produceren, met elk 6-14 jongen. Heel fijn voor de ratten, maar dit maakt ze tot een nachtmerrie voor mensen. Als ratten zich eenmaal hebben gevestigd in jouw huis heb je in een razend tempo een zeer grote rattenpopulatie in huis. Dan is het tijd om de ongediertebestrijding in te schakelen.

Acrobaten

Acrobaten

Bruine ratten zijn ware Houdini’s als het op behendigheid aankomt. Ze kunnen uitstekend zwemmen, klimmen en springen, en ze zijn in staat om zich door de kleinste openingen te wringen. Ze zouden het geweldig doen als deelnemers in een knaagdiereditie van Ninja Warrior.

Tanden blijven groeien

ratten tanden

De tanden van bruine ratten groeien hun hele leven door. Om te voorkomen dat ze te lang worden, knagen ze voortdurend op harde materialen zoals hout en plastic. Hun tanden zijn zo sterk dat ze zelfs door beton kunnen knagen.

Ze eten alles

alles eters

Bruine ratten zijn opportunistische omnivoren, wat betekent dat ze zowel plantaardig als dierlijk voedsel eten, afhankelijk van wat er beschikbaar is in hun omgeving. Hun dieet bestaat uit een breed scala aan voedselbronnen, zoals granen, zaden, fruit, groenten, noten, insecten, slakken, wormen, en zelfs kleine zoogdieren en vogels als ze de kans krijgen.

Maar vergis je niet, ze zijn super schoon

schone dieren

Ondanks hun reputatie als vuile en onhygiënische dieren, besteden bruine ratten veel tijd aan het verzorgen van zichzelf en elkaar. Ze zijn schoner dan je zou denken en houden hun vacht vrij van vuil en parasieten.

Zijn ratten gevaarlijk voor de mens

gevaarlijke voor de mens

Bruine ratten mogen dan schoon zijn, ze kunnen wel drager zijn van ziekten zoals de ziekte van Weil en salmonella. Hoewel ze niet actief op zoek zijn naar mensen om aan te vallen, is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen om zowel hun aanwezigheid als mogelijke gezondheidsrisico’s te beperken.

Wat te doen tegen de bruine rat

Het beste wat je kunt doen om bruine ratten op afstand te houden, is het wegnemen van voedselbronnen en schuilplaatsen. Houd afval en voedselresten goed afgedekt en zorg voor een schone en opgeruimde omgeving. Een professionele ongediertebestrijdingsdienst kan verschillende methoden gebruiken om ongedierte te verwijderen, zoals fumigatie. Dat is een effectieve manier van begassing om ongedierte te doden en te verwijderen uit jouw huis. Een professionele ongediertebestrijdingsdienst kan jou adviseren over de beste methode om het ongedierte te bestrijden en te voorkomen dat het terugkomt.

Slimme dieren met een goed geheugen

Bruine ratten zijn intelligent en aanpasbaar, met een uitstekend probleemoplossend vermogen en geheugen. Ze kunnen van elkaar leren door observatie en imitatie en beschikken over een complex communicatiesysteem met vocale en fysieke signalen. Bovendien hebben onderzoeken aangetoond dat ratten empathie en pro-sociaal gedrag kunnen vertonen, wat verder bewijs is van hun indrukwekkende cognitieve vaardigheden.

Oplossingen voor hun slechte ogen

slechte ogen

Het zicht van de bruine rat is niet hun sterkste zintuig, maar het is goed genoeg om in hun omgeving te navigeren. Ze zijn bijziend, wat betekent dat ze objecten van dichtbij beter kunnen zien dan objecten op afstand. Hun zicht is het beste in schemerige omstandigheden, aangezien ze voornamelijk nachtdieren zijn.
Hoewel hun gezichtsvermogen beperkt is, compenseren bruine ratten dit met hun andere zintuigen. Ze vertrouwen sterk op hun reukvermogen, gehoor en tastzin om hun omgeving waar te nemen en zich veilig te verplaatsen. Hun snorharen, of vibrissae, zijn bijzonder gevoelig en helpen hen om objecten in de buurt te detecteren en te navigeren, zelfs in het donker.

De staart

staart van een rat

De staart van de bruine rat is een belangrijk en fascinerend lichaamsdeel. Het is lang, dun en bedekt met schubben en fijne haren. De staart dient verschillende functies, zoals het helpen bij het behouden van evenwicht, het reguleren van de lichaamstemperatuur en het communiceren met soortgenoten. Bovendien gebruiken bruine ratten hun staart als een tastorgaan om hun omgeving te verkennen en om in het donker te navigeren.

Lachende ratten

Deze slimme beestjes communiceren met elkaar via een combinatie van geur, lichaamstaal en ultrasone geluiden. Ze kunnen zelfs lachen! Wanneer ze gekieteld worden, produceren ze een hoogfrequent geluid dat vergelijkbaar is met menselijk lachen. Hoe cool is dat?

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media