12 Weetjes over de Jaguar: de grootste kat van Amerika
De jaguar is de grootste kat van Noord- en Zuid-Amerika. Hij zwemt graag, jaagt op kaaimannen en doodt zijn prooi op een manier die geen andere grote kat gebruikt. Hier zijn 12 weetjes over de jaguar.
1. De jaguar is de grootste kat van Amerika
De jaguar (Panthera onca) is de grootste en zwaarst gebouwde kat van Amerika, en de derde grootste ter wereld, na de tijger en de leeuw. Hij weegt 57 tot 113 kilo. Meer grote katten vind je in de grootste katachtigen op aarde.
2. Hij bijt dwars door de schedel
Volgens ARTIS is de jaguar de enige grote kat die zijn prooi doodt door met zijn hoektanden direct door de schedel te bijten. Zijn beet is zo krachtig dat hij er zelfs het schild van een schildpad mee kan kraken.
3. Zelfs kaaimannen staan op het menu

De jaguar eet zo’n 85 verschillende diersoorten. Op het menu staan onder meer capibara’s, herten, miereneters, schildpadden, vissen, vogels en kaaimannen. Hij jaagt zowel op het land als in het water.
4. Jaguars zijn goede zwemmers
De meeste katten houden niet van water, maar de jaguar wel. Hij leeft het liefst in dichte bossen in de buurt van rivieren en moerassen, en zwemt makkelijk. Ook tijgers zwemmen graag. Meer verrassende zwemmers vind je bij de dieren van wie je niet wist dat ze kunnen zwemmen.
5. Aan zijn vlekken herken je hem

De vacht van een jaguar is lichtgeel tot roodbruin met zwarte rozetten: ringvormige vlekken. Het verschil met de luipaard: bij de jaguar zit er vaak nog een extra stip midden in de rozet.
6. Een zwarte panter kan een jaguar zijn
Er bestaan zwarte jaguars. Van dichtbij zie je bij hen de rozetten nog vaag door de zwarte vacht heen. Bij de jaguar komt die zwarte kleur door één dominant gen, terwijl dat bij andere katten meestal een recessief gen is. Een zwarte panter is dus geen aparte soort, maar een zwarte jaguar of luipaard.
7. Hij leeft van Mexico tot Argentinië

Jaguars leven in Mexico, Midden-Amerika en Zuid-Amerika. Af en toe duikt er een op in het zuidwesten van de Verenigde Staten. Toch is zijn leefgebied flink gekrompen: hij komt nog maar in ongeveer 63 procent van zijn oorspronkelijke gebied voor.
8. Een jaguar jaagt vooral ’s nachts

Jaguars leven alleen. Ze zoeken elkaar alleen op om te paren, en een moeder blijft een tijd bij haar jongen. Ze zijn vooral ’s nachts actief, al verschilt dat per gebied.
9. Meestal worden er twee welpen geboren
Na een draagtijd van ongeveer 100 dagen krijgt een vrouwtje meestal twee welpen, soms vier. Bij de geboorte wegen ze zo’n 800 gram. Na vijf tot zes maanden drinken ze geen melk meer.
10. In het wild wordt hij een jaar of 13
In het wild worden jaguars gemiddeld 13 tot 14 jaar oud. In dierentuinen worden ze vaak ouder: daar is de helft van de jaguars nog in leven op een leeftijd van 18 jaar.
11. De jaguar is bijna bedreigd
Op de Rode Lijst van de IUCN staat de jaguar als bijna bedreigd. De grootste gevaren zijn ontbossing, minder prooidieren en jacht. Hij is ook beschermd tegen internationale handel.
12. In Argentinië keert de jaguar terug
In de moerassen van Iberá in het noorden van Argentinië was de jaguar verdwenen, doordat zijn leefgebied plaats moest maken voor landbouw. Met een herintroductieproject, dat onder meer door ARTIS wordt gesteund, worden er weer jaguars uitgezet.
