Toegegeven, kleine poesjes zijn erg snoezig. Maar ook grote katten vertonen een erg aanhankelijk en sociaal karakter. Een grote kat is dikwijls een geliefd huisdier en een goede speelkameraad in een gezin met kinderen. Sommige van deze dieren lijken sterk op grote wilde katachtigen, zoals jachtluipaarden. In dit lijstje bespreken we de 10 grootste kattenrassen ter wereld.

De Chausie

Chausie

Chausie is een kattenras dat ontstaan is uit de kruising tussen wilde moeraskatten en gewone huiskatten. Zo ontstond een groot kattenras. Een volwassen mannelijke Chausie kan gemakkelijk 7 kilogram wegen. Het is een atletische kat, met een brede borst, lange poten en grote oren. De Chausie is een dier vol energie, dat goed kan springen en jagen. De kleur van de vacht kan volledig zwart zijn, bruingestreept of zilverkleurig.

De karthuizer of chartreux

chartreux

Dit is een oud huiskattenras, dat oorspronkelijk uit Frankrijk stamt. Een volwassen mannelijke karthuizer weegt tot ongeveer 7 kilogram. Een karthuizer groeit traag: het duurt vier tot vijf jaar tot het dier volgroeid is. Het is een gespierde kat met brede schouders en een grote borst. Wat opvalt bij dit kattenras is de blauwgrijze waterafstotende vacht. De karthuizer heeft ook mooie koperkleurige ogen. Het zijn rustige gezelschapsdieren. De karthuizer is een gezond kattenras, maar wel vatbaar voor cystenieren en hartziekten.

De Siberische kat

Siberische kat
Mstachul/wikicommons

Dit uitzonderlijk mooie kattenras komt in Rusland al meer dan 1000 jaar voor. In Rusland beschouwt men de Siberische kat als een nationale kat. De Siberische kat bezit een dikke driedubbele vacht die in verschillende kleurcombinaties kan voorkomen. De kat is pas volgroeid na vijf jaar. Een mannelijke Siberische kat kan een gewicht bereiken van 7 kilogram. Men beweert dat mensen minder allergisch zouden zijn voor de pels van deze katten. De reden hiervoor zou de lagere productie van een bepaald proteïne in hun lichaam zijn. De Siberische kat heeft een krachtig en beweeglijk lichaam, met sterke achterpoten en een volle staart.

De Turkse Van

Turkse Van

De Turkse Van is een eeuwenoud kattenras afkomstig uit Turkije. Ook bij dit ras duurt het drie tot vijf jaar tot de dieren volgroeid zijn. De Turkse Van heeft een krachtig en goed gebouwd lichaam, met brede schouders. De katers bereiken een gewicht van ongeveer 7 kilogram. Het is een kat die barst van de energie, levendig en dominant is. De Turkse Van heeft een lange vacht, die overwegend wit is van kleur. Op de kop komen er gekleurde vlekken voor. Ook de staart is gekleurd. De Turkse Van speelt erg graag. Vooral in water kunnen ze zich goed amuseren.

De Noorse boskat

Noorse boskat

De Noorse boskat vindt haar oorsprong in Noord-Europa. Dit kattenras bezit een dikke dubbele vacht: een ondervacht en een dekvacht. De kleur van de vacht kan variëren: zwart, blauw, gouden, zilver en bruin komen als vachtkleur allemaal voor. De Noorse boskat verliest in het voorjaar veel haar. In het najaar groeit de vacht weer volop om het dier te beschermen tegen de winterkou. Katers wegens zo’n vijf tot acht kilogram. Ondanks hun grote lichaam kunnen Noorse boskatten uitstekend klimmen en springen. Het zijn gezellige huisdieren die ook in een gezin met kinderen welkom zijn.

De Brits Korthaar

Brits Korthaar. Zo ontstond een
Paul Hermans/wikicommons

Het kattenras Brits Korthaar is oorspronkelijk afkomstig uit het oude Egypte. In de eerste eeuw na Christus werden deze katten in Groot-Brittannië geïmporteerd. Typisch aan dit kattenras is de dichte en korte vacht, meestal in een blauwgrijze kleur. De vacht komt echter ook in de kleuren zwart, bruin, wit, zilver, blauw en crèmekleur voor. De kat weegt zo’n drie tot acht kilogram. Pas na drie tot vijf jaar is een Brits Korthaar helemaal volgroeid.

De Ragdoll

Ragdoll

De Ragdoll is een grote en forse kat. Het is ook een kat die erg gesteld is op mensen en een rustig karakter heeft. De Ragdoll is een geschikt huisdier in een gezin met kinderen. De kat laat zich vaak hangen in de armen van zijn baasje, vandaar de benaming ‘ragdoll’ (lappenpop). Een Ragdoll-kater kan wel tot 9 kilogram wegen. Een Ragdoll heeft mooie blauwe ogen. De vacht is halflang. Het lichaam heeft een lichtere kleur, terwijl staart, poten, oren en het gezichtsmasker donkerder zijn.

De Ragamuffin

Ragamuffin
Iris Preyler-Hamertinger/wikicommons

Het kattenras Ragamuffin is een variant van het Ragdoll-ras. Net zoals een Ragdoll heeft een Ragamuffin een rustig en vriendelijk karakter. Het is een geliefd gezelschapsdier dat ook goed kan omgaan met andere huisdieren. Een volwassen kater kan tot 10 kilogram wegen. Wegens de halflange, dichte vacht lijkt de kat nog groter dan ze in werkelijkheid is. De vacht van de Ragamuffin komt voor in allerlei kleuren en patronen. Het duurt vier tot vijf jaar vooraleer de kat volwassen is.

De Savannah

Savannah

De Savannah is een kruising tussen een huiskat en een serval. Een serval is een wilde Afrikaanse kat. De Savannah is een actieve en nieuwsgierige kat, die houdt van klimmen en springen. Ze springt graag op koelkasten, keukenkasten en deuren. De katers kunnen meer dan 10 kilogram wegen. Een Savannah lijkt een beetje op een kleine jachtluipaard. De korte vacht komt voor in diverse kleuren. De meeste dieren zijn echter goudkleurig met zwarte vlekken. Als deze katten voldoende aandacht krijgen van hun baasje, zijn ze erg sociaal en aanhankelijk.

De Maine Coon

maine coone
Katusha211992/wikicommons

De Maine Coon is de grootste huiskat ter wereld. Een volwassen kater kan 11 kilogram of meer wegen. De Maine Coon heeft een lang en gespierd lichaam, met een grote kop, een lange staart en een brede borst. Ondanks hun imponerend lichaam bezitten deze katten een rustig en vriendelijk karakter. De vacht is halflang en meestal bruingestreept, hoewel ook de kleuren wit, zwart, grijs en zilver mogelijk zijn.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media