Als je mensen vraagt naar het benoemen van katachtigen, dan zul je waarschijnlijk dieren horen als leeuwen, tijgers, panters en luipaarden. Inderdaad prachtige katachtigen, maar zij zijn zeker niet de enige in hun soort. Er zijn vele katachtigen waar je nog nooit van gehoord hebt. Soms hebben ze maar weinig overeenkomsten met onze eigen gezellige huiskat. We zetten wilde katten op een rij waar je nog nooit van gehoord hebt.

Manoel

Manoel
Jar0d/flickr
Manoel2
Keven Law/flickr

Deze kat ziet er imposant uit in zijn grootte, maar eigenlijk is het alleen maar vacht. Deze dieren hebben het langste en grootste volume vacht van alle katachtigen. Eigenlijk wegen ze net zoveel als een normale huiskat. Deze kat leeft in de schemering en voedt zich met hoenders en knaagdieren. Met kleine oren die ver uit elkaar staan en korte poten komt de manoel voor in het Midden Oosten en in Rusland. Rotsachtige en koude gebieden hebben zijn voorkeur.

Iriomotekat

https://www.youtube.com/watch?v=dL1V9_iYFf0

Dit dynamische roofdier dat dag en nacht jaagt, houdt zich op in rotsspleten en holen. Er wordt gezegd dat de Iriomotekat ook moeiteloos op vis en kreeft jaagt. Ja; deze kat heeft geen moeite met water. Deze kat wordt door wetenschappers beschouwd als een levend fossiel, omdat de kat niet geëvolueerd is door de eeuwen heen. Wel staat de kat op het punt van uitsterven, omdat er wereldwijd nog maar minder dan 100 katten zijn. De kat dankt zijn naam aan een klein eiland in Japan. Het is verre familie van de luipaard, maar heeft een korte staart.

Jaguarundi

Jaguarundi
Keven Law/flickr
Jaguarundi2
Bodlina /wikicommons

Je zult schrikken als je dit dier in het donker tegenkomt. De jauarundi deelt samen met de poema dezelfde voorvader. De bouw van het dier heeft meer weg van een marter dan van een kat. De poten zijn kort en stevig en hij heeft een spitste snuit. De jaguarundi kan grijsbruin zijn of roodbruin. In Zuid- en Midden-Amerika is dit bijzondere dier te vinden. Het liefst leven ze in dichtbegroeide gebieden, dicht bij water. Ook in droogbossen of moerassen zijn deze katten aan te treffen. Deze kat jaagt het voornamelijk in het daglicht.

Margay

Margay
Clément Bardot/wikicommons
Margay2
Malene Thyssen /wikicommons

Ook deze markante kat leeft in Latijns-Amerika. Kleine apen, opossums, luiaards en eekhoorns zijn een prooi voor deze snelle jager. Maar ook kikkers en vogels zijn op zijn menu te vinden. Mocht het jagen echt niets opleveren, dan eet de Margay eieren of fruit. Grappig aan deze kat is dat ze bij de jacht op mantelaapjes het geluid van jonkies kunnen imiteren om de aapjes te lokken. Margay’s zijn uitstekende klimmers, zelfs met het hoofd naar beneden wanneer ze omlaag klimmen. Hun territorium is soms wel 40 km2 groot. Deze kat houdt zich op in bomen en heeft een prachtige vacht met veel lijnen en stippen.

Marmerkat

Marmerkat
Johan Embréus/wikicommons

Net zo groot als de huiskat is de marmerkat. Met een kleurenpalet wat helpt met het camoufleren in een bosrijk gebied, heeft deze marmerkat donkere vlekken en brede poten. De hoektanden zijn groot, reptielen en muizen zijn vaak slachtoffer van deze vaardige jager. Deze kat is erg licht in gewicht en soms is de staart veel langer dan het lichaam. Er is nog weinig onderzoek gedaan naar de leefgewoonte van dit bijzonder dier dat leeft in Zuidoost-Azië.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media