Er zijn slechts een aantal zoogdieren die eieren leggen. Dit worden ook wel cloacadieren genoemd. Ze bevallen dus niet van jongen die meteen actief zijn, maar leggen eieren die na verloop van tijd uit moeten komen. Je zult deze dieren niet in Nederland tegenkomen, want ze leven alleen in landen zoals Nieuw-Guinea en Australië. Wil je meer te weten komen over deze dieren en welke soorten er allemaal zijn? Je leest het in de top vijf cloacadieren.
Gewone vachtegel
Op het eiland Nieuw-Guinea leeft de gewone vachtegel. Je vindt deze dieren onder andere bij het Fojagebergte. Ze voelen zich helemaal thuis in vochtige bosgebieden op meer dan een kilometer boven de zeespiegel. Het zijn bovendien de grootste cloacadieren ter wereld. Ze hebben drie klauwen aan hun voor- en achterpoten, waardoor ze van andere soorten vachtegels onderscheiden kunnen worden. Hun snuit is wat langer en buigt naar beneden, waarmee de dieren gemakkelijk aardwormen kunnen vangen. Helaas neemt het aantal gewone vachtegels snel af doordat hun leefomgeving steeds kleiner wordt. In sommige delen van de wereld is het bovendien een geliefde delicatesse.
Zwartharige vachtegel
Ook deze vachtegel woont op Nieuw-Guinea, maar in een iets hoger gebied dan de gewone vachtegel. Deze soort leeft op minstens 2 kilometer hoog, waar bossen en graslanden met een tropisch klimaat te vinden zijn. De dieren hebben vier klauwen op hun achterpoten en vijf klauwen op hun voorpoten. Ze hebben hun naam te danken aan hun donkerzwarte vacht en zijn ongeveer 60 centimeter lang. Ze gebruiken hun lange snuit om diep in de grond te graven, zodat ze larven en teken op kunnen sporen. Helaas is ook deze diersoort erg kwetsbaar doordat er op ze gejaagd wordt en grote stukken bos verdwijnen. Wilde honden jagen ook op deze dieren, waardoor ze ook een natuurlijke vijand hebben.
Zaglossus attenboroughi
De zaglossus attenboroughi is ook een vachtegel. Hij heeft zijn naam te danken aan Sir David Attenborough, die zich veel inzet voor de natuur op Nieuw-Guinea. Het is een ontzettend zeldzame diersoort die in de twintigste eeuw zelfs helemaal uitgestorven leek te zijn. Daar kwam verandering in toen sporen van de dieren werden gevonden in de bergen van Nieuw-Guinea. Het is de kleinste vachtegel ter wereld. De dieren leven vooral van termieten, mieren, aardwormen en larven. Ze leven het grootste deel van de tijd alleen en gaan alleen op zoek naar een partner wanneer ze willen paren.
Mierenegel
De mierenegel leeft in Australië, maar is ook op sommige delen van Nieuw-Guinea te vinden. De dieren hebben een opvallende snuit en een speciale tong die ze helpt met het vangen van insecten. Ze kunnen hun prooi op hoge snelheid vangen dankzij deze hulpmiddelen. Het lichaam van de dieren is bedekt met vacht, maar ook met stekels. Dat biedt extra bescherming tegen vijanden, al kunnen mierenegels zich ook razendsnel in de grond verstoppen dankzij hun sterke klauwen. De dieren zijn bovendien goede zwemmers. In totaal zijn er vijf verschillende soorten mierenegels, die allemaal eieren leggen.
Vogelbekdier
Dit is misschien wel een van de vreemdste dieren op aarde. Het vogelbekdier legt eieren, heeft een snavel als een eend, de staart van een bever, de poten van een otter en is tegelijkertijd ook een zoogdier. De eerste ontdekkingsreizigers die deze dieren tegenkwamen dachten zelfs dat ze voor de gek werden gehouden. Je komt het vogelbekdier alleen tegen in Australië, waar het regelmatig als mascotte wordt gebruikt. Helaas worden ook deze dieren bijna met uitsterven bedreigd, wat deels komt door jagers die de vacht van de dieren willen bemachtigen.