Australië: het land van het Sydney Opera House, de Grote Barrièrerif en de prachtige natuurparken waar backpackers hun hart kunnen ophalen. Maar wist je ook dat er Australië een aantal zeer bijzondere dieren leven? Ongeveer negentig procent van de dieren die hier leven, komen enkel en alleen op dit continent voor!

Hier lees je alles wat je altijd al wou weten over de kangoeroe, de koala, het vogelbekdier, de emoe, de wombat, de mierenegel, de zwarte zwaan, de grote langoorbuideldas en de dingo!

Kangoeroe

Kangoeroe

We starten met hét symbool van Australië: de kangoeroe. Dit zoogdier heeft zelfs de eer gekregen om op de Australische munt te staan! Er leven vier soorten kangoeroes op de voedselrijke weilanden in Australië, waarvan de grootste de rode reuzenkangoeroe is. Deze kan maar liefst twee meter groot worden met een gewicht van meer dan tachtig kilogram! Daarnaast zijn er nog de boomkangoeroe, de rotskangoeroe en de wallaby. .

Kangoeroe2

De kangoeroes leven in groepen van drie tot maar liefst honderd soortgenoten. Het meest opvallende aan de kangoeroe is natuurlijk zijn buidel. Hierin kan een baby kangoeroe – oftewel een Joey – vijf tot negen maanden in zitten.

Koala

Koala

Maar ook de koala kan in dit lijstje natuurlijk niet ontbreken. Dit is een van de meest luie dieren ter wereld: ze slapen maar liefst twintig uur per dag! Ze kunnen dan ook zeer lang zonder water leven, aangezien ze het grootste deel van hun dorst lessen door het eten van waterhoudende eucalyptusbladeren. Hierdoor kan het dier urenlang onafgebroken in een boom blijven slapen.

Koala 2

De koala is meestal zestig tot tachtig centimeter lang met een gewicht van rond de veertien kilogram. Vaak wordt er over koalaberen gesproken, terwijl het eigenlijk een buideldier is. Net zoals bij kangoeroes, verblijft een jonge koala – ook een Joey genoemd – namelijk in de buidel van het moederdier.

Lees hier nog 14 weetjes over Koala’s

Vogelbekdier

vogelbekdier australie

Het vogelbekdier: de vreemde eend tussen de Australische dieren. Het is het enige nog levende lid van de familie vogelbekdieren. Het lijkt een beetje op een bever, maar hij heeft ook een grote eendenbek en is eigenlijk een zoogdier. Maar tegelijk legt het ook eieren: deze worden in een nest gelegd en na tien dagen broeden komen er een paar kleintjes uit.

vogelbekdier aan het zwemmen
Om dit dier in het wild te zien, zul je echt een reisje naar Australië moeten boeken. Je kan ze namelijk niet in dierentuinen bezichtigen, omdat het vogelbekdier het in gevangenschap slecht doet. In het oosten van Australië zijn er echter zeer veel vogelbekdieren te vinden!

Emoe

emoe

Na de struisvogel en de kausaris is de emoe de grootste vogelsoort ter wereld. Ze kunnen maar liefst twee meter hoog worden met een gewicht van zestig kilogram! Om op gewicht te blijven, eet de emoe zowel planten als dieren. Onder andere rupsen, hagedissen, knaagdieren en grote insecten behoren tot zijn dieet! Met hun sterke poten kunnen ze daarnaast wel veertig kilometer per uur rennen.

emoe 2

Bij de emoes valt het op dat het mannetje het nest maakt en de eieren van het vrouwtje uitbroedt. Dit duurt meer dan acht weken en gedurende deze periode eet, drinkt of ontlast het mannetje niet.

Wombat

Wombat

Dit Australische buideldier lijkt sterk op een kleine beer. Overdag leeft de wombat voornamelijk onder de grond. Met hun sterke poten graven ze namelijk gangen met een indrukwekkende lengte van meer dan tweehonderd meter!
Wombat2

De wombat is familie van de koala. Hij slaapt dan ook – net als zijn familielid – maar liefst achttien uur per dag. Ook zij halen het vocht voornamelijk uit de bladeren die ze eten. Het dier kan zeer slecht tegen de warmte, waardoor hij voornamelijk ’s nachts zichtbaar zal zijn. Hoewel hij traag lijkt, kan de wombat met een snelheid van meer dan veertig kilometer per uur rennen.

Mierenegel

mierenegel

De mierenegel – oftewel de echidna – ziet er met zijn stekels en spitse snuit uit als het kind van een miereneter en een egel. Net zoals het hierboven beschreven vogelbekdier, is ook de mierenegel een eierleggend zoogdier. Het dier is met een lengte van ongeveer dertig centimeter relatief klein en vangt met zijn dunne, lange tong mieren en termieten.

Zwarte zwaan

Zwarte zwaan

In Australië kun je ook de zwarte zwaan tegenkomen. De zwarte zwaan – zoals de naam al doet vermoeden – is volledig zwart, met uitzondering van zijn witte handpennen. Hij wordt tot negen kilogram zwaar en zal niet langer worden dan 140 centimeter. Hij is trouwens zijn leven lang monogaam en blijft aldus jarenlang bij dezelfde partner. De mannetjes zullen dan ook helpen met het uitbroeden van de eieren.

Grote langoorbuideldas

Langoorbuideldas
En dan is er nog de graafexpert onder de Australische dieren: de grote langoorbuideldas. Het is door zijn enorme aaibaarheidsfactor het lievelingsdier van veel Australiërs. Met zijn lange, sterke poten graaft het dier holen van meer dan drie meter lang en twee meter diep! Slapen doen ze rechtop in hun gegraven holen. Het diertje is een echter omnivoor: hij eet spinnen, insecten en allerlei zaden. Helaas wordt het buideldier met uitsterven bedreigd.

Quokka

quokka glimlach
quokka glimlach 2

Je hebt vast al weleens een foto gezien van een quokka op internet, ze zijn zeer populair, en dat is niet zo gek want deze diertjes hebben een eeuwige glimlachen. Ze zijn alleen te vinden in het zuidwesten van Australië, en zijn ongeveer zo groot als een konijn. Echter quokkas zijn verwant aan het beroemdste dier van Australië, de veel grotere kangoeroe. En waarom ze altijd lachen? Dat lees je in ons artikel over Quokka’s.

Inland Taipan

inland taipan
XLerate /wikicommons

Veel schattige dieren in Australië, zo lijkt het, maar vergis je niet, er zijn heel veel zeer giftige dieren in Australië te vinden, zo ook de meest giftige slang ter wereld, de Taipan Slang (Oxyuranus microlepidotus). Als je door deze slang wordt gebeten, dan is de kans erg groot dat het gif jou zal doden (ook als het maar een minimale hoeveelheid is). Het dier kan bij wijze van spreken 100 mensen in slechts 30 tot 45 minuten doden. De slang leeft in de semi-droge gebieden van Australië. De slang, van 1.8 tot 2.5 meter lang, is een zeer verlegen dier. De Binnenlandse Taipan Slang zal echter, als het zich bedreigd voelt, aanvallen. En dan weet het precies hoe het moet toeslaan.

Dingo

Dingo2

Dingo

Om af te sluiten, is er de dingo: een verwilderde, Australische hond. Vroeger werd de dingo als huisdier gebruikt. In de bossen en woestijnen leeft hij momenteel echter eerder als een soort wilde wolf. Dingo’s kunnen gemakkelijk uren lang achter hun prooi rennen, door hun grote uithoudingsvermogen. Ze eten onder andere schapen, konijnen en knaagdieren.

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media