Koala’s zijn ontzettend schattige dieren om te zien. De meeste mensen kennen ze als de lieve knuffelbeertjes die in Australië wonen. Afgelopen jaar waren ze volop in het nieuws toen hun leefgebied getroffen werd door verschrikkelijke bosbranden. Veel van de koala’s overleefden de natuurramp niet. Tijd om meer te weten te komen over koala’s.

Koala’s zijn geen beren maar buideldieren

koala is geen beer

Zoals alle dieren hebben ook koalaberen een wetenschappelijke naam: Phascolarctos Cinereus. Vrij vertaald betekent dit asgrijze mini-beer. Het is alleen vreemd dat koala’s beren worden genoemd, omdat ze niet bij deze dierengroep horen. Koala’s horen thuis bij de buideldieren, net zoals kangoeroes. Het dier dat het meeste op ze lijkt is de wombat.

Het woord “koala” komt van de Aboriginals

koala beer naam aboriginals

Koala’s wonen in Australië, waar ook de Aboriginals leven. De dieren hebben hun naam te danken aan deze bevolkingsgroep. Er zijn verschillende groepen Aboriginals, waarvan de Darug er één is. Zij hebben net als iedere andere groep een eigen taal. Hier komt het woord koala vandaan. Waarschijnlijk betekent het het ‘niet drinken’. Ze dachten dat de diertje nooit dronken aangezien ze het meest vocht uit eucalyptus bladeren halen.

Baby’s zijn te schattig

koala joey

De baby’s van koala’s worden ook wel ‘joeys’ genoemd. Ze verblijven 6 maanden in de buidel bij mama. De volgende 6 maanden is hun favoriete plekje de rug van mama, de buidel gebruiken ze dan nog om te slapen en te eten.

Baby’s eten poep

koala baby eet poep

De meeste dieren zorgen voor hun kleintjes door ze melk te voeden of door ander voedsel in hun bek te stoppen. Koala’s geven in het begin ook melk aan hun jongen, maar daarna worden ze grootgebracht door de poep van hun moeder te eten. Deze moederpoep is gevuld met vitaminen, maar ook met bacteriën die de maag van de koala’s voorbereiden op het eten van eucalyptusbladeren.

Ze knuffelen bomen om af te koelen

koala knuffelt met bomen

Het is algemeen bekend dat koala’s het liefste tijd doorbrengen in bomen. Uit onderzoek blijkt dat dat een belangrijke reden heeft. Wetenschappers hebben de diertjes bekeken met een speciale hittecamera. Uit deze beelden bleek dat ze bomen gebruiken om af te koelen. Op hete zomerdagen klampen ze zich vast aan de lagere delen van de boomstam, waar het net wat koeler is.

Zo knuffelbaar zijn ze niet

Na het zien van bovenstaande foto’s zou je een koalabeer het liefste oppakken en lekker knuffelen. Maar vergis je niet, alhoewel ze niet van nature agressief zijn moet je nooit zomaar een koala oppakken. Ze hebben scherpe klauwen en tanden en zullen zichzelf verdedigen als het nodig is.
In 2006 probeerde vier idioten een Koala uit een dierentuin te stelen. Het beestje krabde ze echter volledig over, in plaats van de koala besloten ze daarom een krokodil van 1.5 meter te stelen!

Ze staan op de rode lijst van IUCN

koala uitsterven bedreigd

Tijdens de hevig bosbranden in Australië van 2019 werd er geroepen dat de koala’s zouden uitsterven. Zo’n vaart zal het niet lopen aldus de biologen, maar dat het niet goed gaat met de koala populatie dat is zeker. Niet alleen de bosbranden, maar ook ontbossing zorgt voor een kleiner leefgebied voor koala’s. En er is nog een gevaar voor de populatie …

Tot 90% van de vrouwtjes heeft chlamydia

koala chlamydia

De hoeveelheid koala’s op aarde wordt voor een groot deel beperkt doordat de meeste dieren chlamydia hebben. Dit komt bij bijna alle koala-populaties voor, alleen op “Kangaroo Island” zijn de diertje chlamydia vrij. Er zijn populaties waar 90% van de dieren de seksueel overdraagbare ziekte heeft. Dit kan leiden tot onvruchtbaarheid.

Ze zijn niet altijd hetero

koala homosexueel

Het zijn niet alleen mensen die soms op iemand van hetzelfde geslacht vallen. Vooral koala’s in dierentuinen hebben soms de neiging om het gezelschap op te zoeken van meerdere dieren tegelijkertijd. Hierdoor is het wel eens voorgekomen dat er een orgie ontstond met wel vijf vrouwelijke koala’s. Uit onderzoek blijkt dat deze seksuele uitstapjes vaak langer duren dan wanneer koala’s met dieren van het andere geslacht paren.

Hun vingerafdrukken lijken menselijk te zijn

vingerafdruk koala
Macie Hennenberg, et al. and naturalSCIENCE

Wanneer de politie een sporenonderzoek doet, spelen vingerafdrukken een grote rol. Dat wordt lastiger wanneer er koala’s in de buurt zijn, want deze dieren hebben vingerafdrukken die ontzettend veel op die van mensen lijken. Het enige verschil tussen hun vingers en die van ons is dat ze vaak veel wratten op hun vingertoppen hebben.

Het zijn lastige eters

koala eten moeilijk

Je zou zeggen dat dieren in het wild niet te kieskeurig zijn, maar dat geldt niet voor koala’s. De dieren eten een halve kilo eucalyptusbladeren per dag. Er zijn alleen honderden soorten eucalyptusbomen, waarvan ongeveer dertig soorten geschikt zijn voor de dieren. Ze moeten dus goed op hun neus vertrouwen om precies de blaadjes te vinden die binnen hun dieet passen.

Ze slapen ontzettend veel

koala slapen

Het lichaam van een koala moet ontzettend hard werken om alle eucalyptusbladeren goed te kunnen verteren. Dat komt doordat ze erg weinig energie krijgen van hun voedsel. Hierdoor slapen de dieren bijna de hele dag. Gemiddeld zijn koala’s zo’n zes uur per dag wakker.

Ze zijn dom

koala dom

Ja, ze zijn schattig, maar koala’s zijn ook heel dom. Van alle zoogdieren hebben ze kleinste hersenen tot lichaamsgewicht ratio. Het aantal plooien of rimpels op een brein is ook een indicator van intelligentie. Die van de mens hebben er bijvoorbeeld zeer veel, de hersenen van koala’s zijn echter zeer glad.
Een koala snapt bijvoorbeeld niet dat een eucalyptus blad dat van een boom is gevallen gewoon nog eetbaar is…

Soms hebben ze een witte vacht

Bijna alle koala’s die je ziet zullen een typische grijskleurige vacht hebben. Toch komt het heel soms voor dat een dier een vacht met een andere kleur heeft. Zo zijn er natuurlijk albino’s: witte koala’s met rode ogen en een roze neus. Daarnaast was er in 2007 een koala ontdekt die een witte vacht had, maar ook donkere ogen en een donkere neus. Dat was dus geen albino. Deze koala werd Mick genoemd in het dierenziekenhuis waar hij behandeld werd.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media