Albinisme is een aandoening die de meeste mensen wel zullen kennen. Albino’s hebben geen pigment in de huid, de haren en de ogen en zijn dan ook extreem bleek. Dat heeft ook zo zijn gevolgen voor de gezondheid: ze zijn een stuk gevoeliger voor zonnebrand en huidkanker en hebben ook vaak problemen met hun ogen en het zicht.

Maar wist je dat mensen niet de enige zijn waarbij albinisme voorkomt? Dieren die geboren worden met deze aandoening hebben het bovendien nog een stuk lastiger dan hun menselijke tegenhangers. Ze worden vaak uitgestoten door hun groep en zijn een gemakkelijke prooi voor jagers. Tenzij ze natuurlijk in een dierentuin geboren worden. In dat geval zijn ze gewoon beroemd!

Sneeuwvlokje de gorilla

sneeuwvlokje
Bret Arnett/flickr

In het midden van de jaren ’60 verwelkomde de dierentuin van Barcelona Sneeuwvlokje. Deze gorilla werd door een boer gevangen in Guinea in trieste omstandigheden. Om de bijzondere gorilla te vangen doodde de boer zijn hele familie. Na een hele tocht kwam Sneeuwvlokje uiteindelijk aan in de dierentuin van Barcelona waar zijn leven een positieve wending kreeg: Sneeuwvlokje bevaderde 22 kinderen waarvan geen enkele een albino bleek te zijn. Uiteindelijk stierf de beroemde gorilla in oktober 2003 aan een zeldzame vorm van huidkanker. Een kanker die overigens naar alle waarschijnlijkheid te maken had met zijn albinisme.

Claude de Alligator

claude-de-alligator
Stella Hwang/flick

Claude de alligator is zonder twijfel de beroemdste inwoner van de California Academy of Sciences. Deze alligator werd in gevangenschap geboren en woont en leeft in zijn eigen kleine deeltje van het moeras op het domein van de academie. Claude leeft deze dagen alleen maar dat was niet altijd het geval. Een aantal jaren lang deelde hij het moeras met een alligator genaamd Bonnie. Helaas kwam dat tot een brutaal einde toen Claude, wiens ogen door zijn Albinisme verzwakt waren, bleef botsen tegen Bonnie en deze hem in de voet beet. Bonnie werd weggestuurd en Claude leeft nu in vrede in zijn stukje moeras.

Sneeuwklokje de pinguïn

sneeuwklkoje
Adrian Pinstrone/Wikimedia Commons

Je zou durven denken dat een albino pinguïn een relatief normaal zicht is. Deze dieren leven immers in de sneeuw en past dat niet perfect bij deze aandoening? Dat is jammer genoeg echter niet hoe de natuur werkt. Sneeuwklokje de pinguïn is dan ook één van de weinige albino pinguïns die de volwassenheid haalt. Hij werd geboren in de dierentuin van Bristol in Engeland en werd gelukkig snel aanvaard door zijn familie. Een lot dat niet elke albino pinguïn te beurt valt.

Onya-Birra de Koala

onya-birri-koala
Bill Kuffrey/flickr

Onya-Birra de koala werd geboren in 1997 in de dierentuin van San Diego. Zijn naam betekent “spookjongen” in de taal van de Aboriginals. Het eerste deel van zijn leven spendeerde Onya-Birra veilig in de buidel van zijn moeder. Na 6 maanden kroop de koala er uiteindelijk uit om de wereld te verrassen met zijn Albino looks. Een albino koala is overigens een echte zeldzaamheid. Naar verluidt zijn er een aantal in het wild gespot maar de enige waarover zekerheid bestaat is Onya-Birra.

Migaloo, de bultrug

Migaloo is in Australië een echt cultfiguur. Tijdens het migratieseizoen is Migaloo dan ook vaak te zien aan de oostkust van het land. Daar werd hij voor de eerste keer opgemerkt in 1991. Migaloo is de enige bekende Albino bultrug . Hij heeft zelfs zijn eigen website en twitter account!

Mocha Dick de potvis

mocha-dick
A. Burnham Shute/Wikimedia Commons

Mocha Dick is misschien wel de bekendste albino aller tijden. Niet voor niets is deze potvis de inspiratie voor de literaire klassieker Moby Dick. Mocha was naar verluidt een potvis die meer dan 100 ontmoetingen met jagers overleefde voor hij uiteindelijk de dood vond. De potvis werd daarbij omschreven als vriendelijk tot hij aangevallen werd. Mocha werd in 1838 gedood toen hij een koe kwam helpen die net haar kalf aan jagers verloren was.

Pinky de dolfijn

pinky

In 2007 werd Pinky de dolfijn gespot ten noorden van de Golf van Mexico. De huid van deze dolfijn is volledig roze en is hiermee de enige in zijn soort. Daarbij mag deze niet verward worden met de witte dolfijnen die in de Amazone te vinden zijn. Deze zijn immers geen echte albino’s. Pinky heeft overigens ook, in tegenstelling tot de witte dolfijnen, zijn eigen facebook pagina.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media