Een leeuw, buffel, olifant, luipaard of neushoorn ga je er niet spotten, maar het in Friesland gelegen Nationaal Park De Alde Feanen heeft zijn eigen Big Five. In dit laagveenmoeras broeden meer dan honderd soorten vogels en vier hiervan prijken op het lijstje van de Big Five dieren van De Alde Feanen, namelijk de zeearend, de ooievaar, de roerdomp en de aalscholver. Wil jij op zoek gaan naar deze ‘Big Five’ van De Alde Feanen? Dan is een zeilboot huren een echte aanrader! Zo kan je via het water dit grote Nationale park verkennen en overal naar toe. Kan jij alle dieren spotten?
Zeearend
De bijnaam van de zeearend is ‘vliegende deur’ en zodra je deze vogel spot weet je waarom. De spanwijdte van de zeearend kan namelijk tot wel 2,4 meter (!) bedragen. Sinds 2017 broeden deze imposante, grote roofvogels in De Alde Feanen. Hun enorme nesten bouwen ze in de kruinen van bomen en ze gebruiken deze vaak meerdere jaren. Een legsel bestaat meestal uit twee eieren en het duurt zo’n 38 dagen om een ei uit te broeden. De zeearend voedt zich vooral met vis en ook een watervogel, zoals een eend of meerkoet, gaat er wel in.
Ooievaar
Midden jaren ’70 ging het niet goed met de ooievaar in Nederland, maar dankzij een reddingsprogramma van de Vogelbescherming kunnen we nu weer volop genieten van deze sierlijke vogels. Ook de ooievaar is geen kleintje, met een spanwijdte tussen de 155 en 165 centimeter. Ooievaars hebben het erg naar hun zin in De Alde Feanen en zijn op meerdere plekken in en om het natuurpark te spotten. Een deel van de ooievaars in Nederland trekt vanaf augustus via Spanje en Gibraltar richting Afrika, maar minimaal een vijfde blijft en overwintert hier.
Ree
Daar is ie dan, het enige zoogdier van de Big Five van De Alde Feanen: de ree. Het is ook meteen het grootste zoogdier dat je in dit nationaal park aan kunt treffen. Overdag zijn ze lastig te ontdekken, want ze verstoppen zich in de begroeiing, maar ’s ochtends vroeg en in de avondschemering zie je ze met een beetje geluk in de graslanden scharrelen. De mannetjes (bokken) hebben een klein gewei dat rond november-december wordt afgeworpen. In maart is het nieuwe gewei ‘klaar voor gebruik’. Een ree is te onderscheiden van andere herten door de grootte (schofthoogte van ongeveer 90 centimeter, kleiner dan damhert en edelhert), het witte achterwerk (de spiegel) en het ontbreken van een staart.
Roerdomp
De roerdomp is misschien wel het moeilijkste te spotten van de vijf, want dit is de kameleon onder de vogels. Zodra hij zich niet helemaal veilig voelt, schiet de roerdomp in de ‘paalhouding’ en gaat hij op in het omringende riet. Je hebt waarschijnlijk meer kans om de roerdomp te horen, want deze reiger produceert in het voorjaar een kenmerkend, diep geluid dat klinkt als ‘hoemp’.
Aalscholver
Broeden doen aalscholvers in kolonies. In De Alde Feanen tref je bijvoorbeeld in de bomen honderden exemplaren aan bij de Grutte Krite. Hier zie je ook aalscholvers zitten met hun vleugels gespreid, dat doen ze om de vleugels te laten drogen na een duik.