De meeste kreefachtigen die je in Nederland op het strand ziet zijn ontzettend klein en daardoor ook niet bepaald intimideren. Dat geldt niet voor alle kreeftachtigen, want er zijn een aantal soorten die ontzettend groot zijn. Wil je weten wat voor angstaanjagende soorten er allemaal in en rondom het water te vinden zijn? Je leest het in de top 10 grootste kreeftachtigen.

Alicella gigantea

Alicella gigantea

Dit dier is een vlokreeftensoort en waarschijnlijk de grootste van zijn soort. De alicella gigantea leeft op ontzettend diepe dieptes, ongeveer tussen de 2 en 5 kilometer onder het zeeniveau. Dat maakt het nog indrukwekkender dat ze zo groot kunnen worden, want de meeste dieren in dit gebied van de oceaan zijn redelijk klein. De alicella gigantea kan maar liefst 34 centimeter lang worden. Het zijn witte dieren met meerdere kleine pootjes en natuurlijk het pantserachtige uiterlijk dat je van kreeften gewend bent.

Lysiosquillina maculata

Lysiosquillina maculata

De lysiosquillina maculata valt onder de bidsprinkhaankreeften en is ook meteen de grootste soort op aarde. De dieren kunnen gemakkelijk 38 centimeter lang worden. Ze leven vooral in gebieden tussen oost-Afrika, Hawaï en de Galapagoseilanden. Het zijn echte roofdieren met scherpe klauwen aan hun poten. Ze hebben bovendien een gestreept uiterlijk, met donkere en lichte strepen die elkaar afwisselen.

Bathynomus

Bathynomus

Pissebedden komen niet alleen op het land voor, maar ook in het water. De Bathynomus is een van de grootste pissebedden op aarde met een gemiddelde lengte van 38 centimeter. Het is dus maar goed dat je deze dieren niet in huis tegenkomt. De beestjes leven het liefste in koud water waar ze constant op zoek zijn naar eten. De lengte van een Bathynomus is dan ook sterk afhankelijk van hoeveel eten er in de omgeving is.

Tasmaanse reuzenkrab

tasmaanse reuzenkrab

Op de zeebodem in het zuiden van Australië leeft de Tasmaanse reuzenkrab. De meeste van deze soort worden niet veel groter dan 38 centimeter, maar er zijn exemplaren die met gemak meer dan 50 centimeter lang kunnen worden. Ze hebben angstaanjagende klauwen en wegen meer dan 17 kilo. Doordat ze voornamelijk op de zeebodem leven, hoef je je geen zorgen te maken dat je ze zomaar tegenkomt.

Tasmaanse reuzenrivierkreeft

Tasmaanse reuzenrivierkreeft

Dit dier leeft in dezelfde omgeving als de Tasmaanse reuzenkrab, maar dan in de rivieren van het zuiden van Australië. Het is de grootste rivierkreeft ter wereld en wordt inmiddels ook beschermd door Australië. Het is dus niet meer toegestaan om de kreeften zomaar te vangen. Dat is maar goed ook, want het kunnen ontzettend agressieve dieren zijn. Je wilt ook geen ruzie met ze, want hun gemiddelde lengte ligt rond de 79 centimeter.

Antarctische zeespin

Ook in het water zijn er meer dan genoeg spinnen te vinden. Zeespinnen zijn verspreid over de hele wereld, maar rondom Antarctica vind je wel een heel bijzondere soort. Deze zeespinnen kunnen maar liefst 80 centimeter breed worden. Ze hebben ontzettend lange en dunne poten die voor hun indrukwekkende lengte zorgen. Er is een kleine troost: dit zijn geen echte spinnen maar kreeftsoorten die gewoon heel veel op een spin lijken.

Kokoskrab

kokoskrab

De kokoskrab is een goede tegenpool van de Antarctische zeespin. Deze dieren hebben namelijk ontzettend dikke poten en een flink lijf dat heel lang kan worden. Zo kunnen ze een lengte van een meter bereiken. Ondanks hun intimiderende uiterlijk hoef je je geen zorgen te maken. De kokoskrab is namelijk redelijk rustig en zal mensen niet gauw kwaad doen. De dieren zijn vooral bezig met het zoeken naar eten.

Amerikaanse kreeft

amerikaanse kreeft

De meeste kreeften op dit lijstje worden niet als lekkernij gegeten, maar dat geldt niet voor de Amerikaanse kreeft. Dit is namelijk de typische kreeftsoort die je tijdens een banket op tafel ziet staan. Een gemiddelde Amerikaanse kreeft kan 107 centimeter lang worden, dus er is genoeg om van te smullen. Dieren die in het wild leven en waar niet op gejaagd wordt, kunnen zelfs nog een stuk langer worden.

Rode koningskrab

Rode koningskrab

Ook deze diersoort wordt graag gegeten door liefhebbers. Daarom wordt er flink op de rode koningskrab gejaagd. Dat kan maar een paar weken per jaar, tijdens de winter in Alaska. Rode koningskrabben kunnen gemakkelijk 180 centimeter lang worden, net zo lang als een gemiddelde Nederlandse man. Wordt er een groep rode koningskrabben niet gevangen? Dan hebben ze nog meer tijd om door te groeien en kunnen ze zelfs nog een stuk langer worden.

Japanse reuzenkrab

japanse reuzenkrab

De grootste kreeftensoort ter wereld is zonder twijfel de Japanse reuzenkrab. Deze dieren zijn gemiddeld 190 centimeter lang, wat vooral te danken is aan hun lange en dunne poten. Je hoeft niet heel bang te zijn voor deze dieren, want ze bewegen relatief langzaam. Ze leven voornamelijk rond de kust van Japan, Taiwan en China.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media