Er zijn ontelbaar veel dieren te vinden op deze wereld, maar een aantal diersoorten komen het meeste voor. Als het om zoogdieren gaat, zijn de meest voorkomende diersoorten allemaal nuttig voor de mens. Het is dan ook niet gek dat er vaak miljarden van deze dieren op aarde rondlopen. Wil jij weten wat de meest voorkomende zoogdieren ter wereld zijn? Lees dan verder, want je vindt het in deze top 10.

10. Ezels (40 miljoen)

ezel

Al eeuwenlang worden ezels gebruikt door mensen, want vroeger waren deze dieren vooral nuttig vanwege hun vlees en huid. Daarom werden ezels al snel gefokt, waardoor er vandaag de dag maar liefst 40 miljoen rondlopen op aarde. Al in het jaar 4000 voor Christus werden er ezels gebruikt in Egypte. Door de jaren heen groeide deze dierensoort vooral in populariteit in het Midden-Oosten. Hier worden de dieren voornamelijk als pakezels gebruikt.

9. Paarden (60 miljoen)

paarden

Voordat auto’s, bussen en vliegtuigen bestonden, was een paard een van de beste vervoersmiddelen die je maar kon hebben. Ze zijn sterk, snel en zijn bovendien ontzettend slim. Het land met de meeste paarden is waarschijnlijk de Verenigde Staten. Uit onderzoek blijkt dat zij waarschijnlijk tien miljoen paarden bezitten. Daarnaast zijn er nog talloze landen die allemaal minstens een miljoen paarden hebben, zoals Rusland, China, Mexico en Brazilië. Zijn er ook landen waar je helemaal geen paarden kunt vinden? Ja hoor, Rwanda en Sint Helena zijn hier voorbeelden van.

8. Tamme waterbuffel (175 miljoen)

waterbuffel

Oorspronkelijk kon je alleen maar tamme waterbuffels vinden in het zuidoosten van Azië, maar daar is verandering in gekomen. Tegenwoordig zijn deze dieren namelijk verspreid over de hele wereld. De dieren hebben twee leefgebieden waar ze het liefste te vinden zijn: rondom rivieren en in moerasgebieden. Tegenwoordig is India het land met de meeste tamme waterbuffels, maar de landen in zuidoost Azië hebben ook nog steeds een groot aandeel van de 175 miljoen waterbuffels die op aarde rondlopen.

7. Kat (625 miljoen)

kat

Sommige katten genieten van een gespreid bedje en leven in luxe dankzij een lief baasje, terwijl er ook miljoenen katten zijn die in alle vrijheid over straat zwerven. Het is dus niet gek dat de kat ook een plekje op deze lijst veroverd heeft. Het zijn vooral de zwerfkatten die ervoor zorgen dat het aantal katten op de wereld zo hoog is. Zij krijgen namelijk veel kittens, waardoor de kattenpopulatie alleen maar groeit. Het is daarom ook moeilijk om te bepalen hoeveel katten er nou precies zijn, aangezien ze niet allemaal als huisdier leven.

6. Geiten (860 miljoen)

Geiten

Wie had gedacht dat er meer geiten dan katten rond zouden lopen op deze aardbol? Toch zijn er in totaal maar liefst 860 miljoen geiten op de wereld, waarvan het overgrote deel in Azië en Afrika leeft. Geiten doen het zo goed omdat ze zich vrijwel moeiteloos kunnen aanpassen aan een nieuwe leefomgeving. Daarom kunnen ze overleven in de hitte, op hoge hoogtes en vinden ze het niet moeilijk om de kou te trotseren. Er zijn zelfs miljoenen geiten die moeiteloos in de woestijn leven.

5. Honden (900 miljoen)

hond

Ze worden ook wel de beste vriend van de mens genoemd en leven overal ter wereld dan ook als trouwe huisdieren. Toch is dat maar een fractie van alle honden die je op aarde kunt vinden. Het overgrote deel leeft namelijk als zwerver en heeft geen vast baasje. Net als bij katten is dat de reden waarom er zoveel honden te vinden zijn: miljoenen zwerfhonden zorgen ieder jaar ook weer voor miljoenen puppy’s. Tegelijkertijd wordt er ook gefokt door mensen die op zoek zijn naar de perfecte rashond.

4. Varkens (1 miljard)

varkens

Maar liefst vijftig procent van alle varkens op aarde kan je in één land vinden: China. Dit land heeft in totaal maar liefst 500 miljoen varkens die bijna allemaal voor de slacht worden gehouden. Een ander land dat veel varkens bezit is de Verenigde Staten. Het is dan ook niet toevallig dat zowel China als de Verenigde Staten twee landen zijn waar het meeste varkensvlees wordt gegeten. Andere landen kunnen er ook wat van, want ook in Europa houdt vrijwel ieder land miljoenen varkens die uiteindelijk allemaal geslacht worden.

3. Schapen (1,1 miljard)

Schapen

Ook schapen zijn populaire boerderijdieren die over de hele wereld gehouden worden. Hun wol is natuurlijk ontzettend nuttig voor het maken van kleding, dus boeren verdienen goed aan deze dieren. Daarnaast worden schapen ook gebruikt voor hun melk en hun vlees. Ook op het gebied van schapen is China fanatiek: zij hebben namelijk de grootste hoeveelheid schapen ter wereld. Daarna komt Australië, waar er maar liefst vier schapen per inwoner te vinden zijn. In totaal zijn dat maar liefst 79 miljoen schapen die allemaal op hetzelfde eiland leven.

2. Koeien (1,5 miljard)

koeien

Het is algemeen bekend dat koeien in India bekend staan als heilige dieren. Het is dus niet gek dat dit land maar liefst 31 procent van de totale hoeveelheid koeien bezit. Het is alleen niet toegestaan om koeienvlees te eten of te exporteren in India, dus de dieren worden hier vooral gehouden vanwege hun melk. Dat is in andere landen anders. Vooral Brazilië en China zijn twee landen die miljoenen koeien houden voor de productie van vlees. Verder moet je vooral in de Verenigde Staten en in verschillende landen van Europa zijn om de meeste koeien tegen te komen.

1. Mensen (7,65 miljard)

mensen

Ja, ook mensen zijn zoogdieren. En tegelijkertijd zijn mensen ook de zoogdieren die het meeste voorkomen op aarde. De hoeveelheid mensen blijft ook flink groeien, want slechts 100 jaar geleden waren er in totaal 2 miljard mensen te vinden op aarde. De reden waarom mensen in zulke grote getale aanwezig zijn? Wij kunnen ons ontzettend goed aanpassen aan veranderende situaties. We kunnen comfortabel leven in de woestijn, maar overleven ook de koudste gebieden van Canada, Rusland en Scandinavië. Dat heeft natuurlijk vooral met onze intelligentie te maken.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media