Als je ooit de termen ‘krokodil’ en ‘alligator’ door elkaar hebt gebruikt ben je niet de enige. Deze grote, angstaanjagende reptielen lijken op het eerste gezicht erg op elkaar, maar er zijn belangrijke verschillen als je dichterbij kijkt. In dit artikel beschrijven we de verschillen tussen krokodillen en alligators zodat jij de termen vanaf nu goed gebruikt!

Samenvatting Verschillen Krokodil en Alligator

Krokodillen en alligators behoren tot de krokodilachtigen (Crocodilia) – een groep die ook gavialen omvat. Enkele van de belangrijkste verschillen tussen krokodillen en alligators zijn:

  • Vorm van de snuit: Krokodillen hebben een V-vormige, spitse snuit, terwijl alligators een brede, U-vormige snuit hebben.
  • Zichtbaarheid van tanden: Bij een gesloten bek zie je bij krokodillen de vierde tand in de onderkaak, terwijl bij alligators deze tand niet zichtbaar is.
  • Leefgebied: Krokodillen komen voor in tropische gebieden over de hele wereld, terwijl alligators voornamelijk in de VS en China voorkomen.
  • Zoutklieren: Krokodillen hebben functionele zoutklieren, waardoor ze ook in zout water kunnen overleven. Alligators hebben deze klieren wel, maar ze zijn niet functioneel.

Verdieping van de Verschillen

Vorm van de Snuit

Een van de meest opvallende verschillen tussen krokodillen en alligators is de vorm van hun snuit. De snuit van een krokodil is meestal langer en smaller, en vormt een V-vorm. Dit ontwerp helpt krokodillen bij het vangen van een verscheidenheid aan prooien, waaronder vissen en grotere zoogdieren.

verschillende snuit

Alligators hebben een kortere en bredere snuit in een U-vorm. Deze bredere snuit is beter geschikt voor het kraken van schildpadden en andere harde schaaldieren – een frequente prooi in hun Amerikaanse leefgebied.

Zichtbaarheid van Tanden

Een andere manier om krokodillen en alligators te onderscheiden, is door te kijken naar hun tanden. Krokodillen hebben een krachtig gebit waarbij de vierde tand van de onderkaak duidelijk zichtbaar is wanneer de mond gesloten is. Dit komt doordat hun boven- en onderkaak ongeveer even breed zijn, waardoor er bij het sluiten van de bek tanden buiten de lijn van de kaak vallen.

krokodil tanden zijn te zien
De vierde tand van de onderkaak isduidelijk zichtbaar bij een krokodil

Bij alligators, daarentegen, is de bovenkaak breder dan de onderkaak, en wanneer de bek sluit, passen alle tanden netjes in de bek, waardoor er geen tanden zichtbaar zijn.

alligator geen tanden
Bij een alligator zitten bij een dichte bek de tanden netjes in de bek

Leefgebied van krokodillen en alligators

Krokodillen zijn over het algemeen meer wijdverbreid dan alligators, met soorten die leven in de tropische gebieden van Afrika, Azië, Amerika en Australië. Ze hebben een hogere tolerantie voor zout water en kunnen dus worden gevonden in meer gevarieerde habitats, waaronder mangroven, zoute meren en zelfs de open oceaan.

Alligators zijn meer beperkt in hun verspreiding, met de Amerikaanse alligator die voornamelijk in het zuidoosten van de Verenigde Staten voorkomt en de Chinese alligator die voornamelijk in de Yangtze-rivier in China leeft. Beide soorten hebben een voorkeur voor zoet water en worden vaak aangetroffen in moerassen, vijvers en rivieren.

Zoutklieren

Krokodillen hebben goed ontwikkelde zoutklieren in hun tong, waardoor ze overtollig zout kunnen uitscheiden. Dit betekent dat ze zowel in zoet als in zout water kunnen overleven. Alligators hebben ook zoutklieren, maar deze zijn in de loop van de evolutie gedegenereerd en zijn niet functioneel. Dit beperkt alligators grotendeels tot zoetwaterhabitats.

zoutklieren
zoutklieren bij een krokodil

Al met al zijn er, hoewel krokodillen en alligators veel overeenkomsten delen als gevolg van hun gedeelde afkomst, genoeg verschillen om ze te onderscheiden. Door het begrijpen en waarderen van deze verschillen, kunnen we een dieper respect krijgen voor deze ongelooflijke overlevenden uit de prehistorie.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media