Er zijn weinig dieren die ons zo fascineren als walvissen. De immens grote dieren lijken een mystiek effect op ons te hebben. Dit blijkt door de vele films, boeken en verhalen die er over de waterdieren bestaan. Vroeger werden ze gezien als zeemonsters, daarna werden ze opgejaagd vanwege walvistraan en hun vlees. Dit heeft gezorgd voor een flinke afname van walvissen in de zee. Gelukkig rust er tegenwoordig een ban op de jacht op walvissen, waardoor de dieren nu weer vrijer kunnen leven en soms onverwacht opduiken om zich aan de mens te laten zien. Het is dan een unieke ervaring om deze fabelachtige dieren te aanschouwen. We zetten de 10 bekendste walvissen op een rij.

Moby Dick

moby-dick

Herman Melville’s creatie mag niet op dit lijstje ontbreken. De schrijver die zelf avontuurlijk van geest was, schrijft over een man obsessieve drang om een grote witte walvis te doden. Het boek werd in 1851 uitgebracht en gaat over kapitein Ahab, die wraak wilt nemen op het dier. Moby Dick is gebaseerd op een echte walvis (een albino, die menig walvisjachtschip teisterde.

Old Tom

old-tom

Een vriendelijke orka was Old Tom, die leefde in het zuidoosten van Australië. Tom en zijn gemeenschap onderhielden een band met de lokale vissers. Deze vissers gaven Tom en zijn groep te eten, terwijl de orka’s klusjes opknapten voor de vissers, zoals het beschermen van de bemanning wanneer zij overboord vielen. Omdat de vissers vaak vissentong te eten gaven, werd de vriendschap ‘de wet van de tong’ genoemd. Tegenwoordig is het skelet van Old Tom in het museum in de buurt van de plek waar de vriendschap onderhouden werd te bezichtigen.

Shamu

shamu
Yathin S Krishnappa/wikicommons

Shamu is één van de eerste orka’s die levend gevangen werd. In de Amerikaanse stad San Diego werd zij in de jaren zestig aan het publiek getoond bij Sea World. Al gauw werd duidelijk dat orka’s in gevangenschap depressief worden en opmerkelijk gedrag vertonen. Toch is Shamu de bekende eerste gevangen orka die de wereld liet kennismaken met de prachtige eigenschappen van haar soort.

De exploderende walvis

In 1970 spoelde een walvis aan op het strand in Oregon. Deze walvis stierf spoedig en alle strandgasten en surfers werden geconfronteerd met de stank van het dier dat langzaam aan het ontbinden was. Dit werd een probleem voor de gemeente. Ze wisten niet wat ze moesten doen, totdat een bestuurder een idee kreeg: we gebruiken dynamiet om het in kleine stukjes te laten ontploffen. Het plan was dat de kleine stukjes eetbaar waren voor krabben en vogels. Aldus geschiedde. Iedereen moest afstand houden en niet veel later slingerde een grote knal grote stukken rottend vlees door de ruimte. 1 auto werd flink beschadigd door een lading walvissenvlees.

Humphrey

humphrey
Orin Zebest/Flickr

De bekendste bultrug in onze geschiedenis is Humphrey. Dit dier heeft tweemaal de baai van San Francisco bezocht. Het dier zwom de Sacramento rivier op en bereikte Rio Vista, een landinwaarts gelegen rivier. Reddingswerkers gebruikten een geluidsnet, dat hem de tegengestelde richting indreef. Ruim 15 jaar later herhaalde hij de truc weer. Een herdenkingsteken herinnert nog aan dit bizarre voorval.

Migaloo

Een witte bultrug werd gezien bij de oostkust van Australië in 1991. De albino walvis werd zo populair, dat menigtes van verre afreisden om het dier jaarlijks te zien tijdens zijn migratie. Het werd zo druk dat er noodregels werden afgeroepen om de omgeving van Migaloo te beschermen. Later werd duidelijk dat Migaloo aan een huidziekte leed doordat hij een beschadigde pigmentatie had.

Keiko

keiko

Er zijn maar weinig mensen die Keiko niet kennen. Het is de superster uit de film Free Willy van 1993. Het gaat over een jongen die bevriend raakt met een orka die in gevangenschap leeft en geforceerd wordt om op te treden in een waterpark. Keiko kwam uit IJsland. Vele mensen eisten de vrijlating van Keiko in het echt. Die zat er uiteindelijk aan te komen in 2003, maar toen stierf het dier aan een verkoudheid.

Delta en Dawn

delta-and-dawn

Delta en haar dochter Dawn zwommen 120 kilometer landinwaarts via de Sacramento rivier, net als Humphrey. Hiermee is het tweetal recordhouder, want geen walvis is ooit verder landinwaarts gezwommen. De reddingswerkers kwamen erachter dat het tweetal trauma-wonden had, opgelopen door bootmotoren. Deze wonden gingen infecteren, dus pijlpistolen met medicatie werden gebruikt om hen te helpen herstellen. Ze sterkten aan en zwommen terug naar zee, nadat ze ruim twee weken in zoet water hadden vertoefd.

De Fail Whale

fail-whale

We kunnen stellen dat de fictieve walvis van Twitter meer berucht dan beroemd is. Wanneer zaken fout gaan op Twitter verschijnt dit vrolijke dier. Het komt voort uit een grapje van de makers, die in het begin foutjes van de site als Fail Whale betitelden. De walvis is inmiddels zo bekend dat er zelfs mensen zijn die tatoeages hebben laten zetten van het olijke dier. Er is zelfs een fanclub die kunst maakt op basis van deze walvis.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media