Kolibries zijn betoverende vogels met een schat aan intrigerende weetjes. Van hun verbluffende vliegkunsten tot hun levendige kleuren, er valt zoveel te ontdekken over deze kleine juwelen van de natuur.

1. Sommige soorten kolibries kunnen hun vleugels meer dan 200 keer per seconde slaan

Stel je voor, 200 keer in slechts één seconde! Ter vergelijking: wij mensen kunnen onze armen misschien 3 keer per seconde op en neer bewegen. De Robijnkeelkolibrie kan tijdens hofmakerijdansen tot 200 slagen per seconde bereiken.
Tijdens normaal vliegen, slaan ze hun vleugels iets minder dan 100 keer per seconde. Het gemiddelde hoogste aantal vleugelslagen per seconde voor een kolibrie ligt rond de 90, wat nog steeds verbazingwekkend snel is.

2. Kolibries zijn de enige vogels die achteruit kunnen vliegen

Dit betekent dat kolibries achteruit kunnen vliegen terwijl ze vooruit kijken, een vaardigheid die geen enkele andere vogel heeft. Ze kunnen achteruit vliegen met snelheden tot wel 54 km/u en duiken met snelheden van ongeveer 80 km/u. Dit wordt mogelijk gemaakt door een rotator cuff, waardoor ze hun vleugels in een figuur-acht beweging kunnen bewegen.

3. Een hongerige kolibrie kan meer dan 3.000 bloemen per dag bezoeken en bestuiven

Een enkele kolibrie kan tot 3.000 bloemen op één dag bezoeken en bestuiven. Hoewel bijen vaak worden gezien als de belangrijkste bestuivers, spelen kolibries ook een cruciale rol in de bestuiving van vele plantensoorten.
Ze bezoeken deze bloemen voornamelijk voor de nectar, die een essentieel onderdeel van hun dieet is. Terwijl ze de nectar consumeren, bestuiven ze ook bloemen.

4. Kolibries kunnen ondersteboven vliegen

Naast het vermogen om achteruit te vliegen, kunnen kolibries ook ondersteboven vliegen. Dit is een zeldzaam gezicht en wordt meestal slechts voor een paar seconden gedaan voordat ze weer rechtop gaan vliegen.

5. De hartslag van kolibries kan meer dan 1.200 keer per minuut bereiken

Ter vergelijking: de gemiddelde hartslag van een volwassen mens ligt tussen de 60 en 100 slagen per minuut. Kolibries hebben gemiddeld een hartslag van ongeveer 250 slagen per minuut, zelfs in rust blijft het meestal boven de 200.

6. Kolibries kunnen tot 8 keer hun lichaamsgewicht per dag consumeren

Kolibries zijn niet de enige dieren die een extreme hoeveelheid eten. Soms kunnen slangen, zoals pythons, in één keer hele dieren ter grootte van mensen eten, hoewel ze daarna enkele maanden niet meer zullen eten. Wanneer panda’s niet slapen, brengen ze vrijwel de hele dag door met eten! Maar zelfs als panda’s de hele dag door constant eten, is het hoogste voedselgewicht dat ze eten slechts 2 keer hun lichaamsgewicht, terwijl kolibries 8 keer hun lichaamsgewicht kunnen consumeren. Dit komt voornamelijk door alle nectar die ze gedurende de dag consumeren tijdens het bestuiven van bloemen, maar ze eten ook kleine insecten en soms andere dingen zoals stuifmeel.

7. De tongen van kolibries zijn zo lang dat ze, wanneer ze worden ingetrokken, onder de kaak wikkelen en vervolgens achter en over het hoofd

Sword billed,Hummingbird,With,Tongue,Out

Dit is moeilijk te geloven weetje over kolibries, maar het is waar! Kolibries hebben extreem lange tongen, waarschijnlijk de langste voor elke soort in verhouding tot hun lichaamsgewicht, omdat het niet alleen de lengte van hun zeer lange snavels moet zijn, maar het moet veel verder gaan dan dat om veel nectar te drinken in een proces dat capillaire werking wordt genoemd.
Hun tong strekt zich eigenlijk helemaal uit, slurpt nectar op en gaat in meer dan een verbazingwekkende 12 keer per seconde helemaal terug, zodat ze alle nectar die een bloem te bieden heeft in een of twee seconden kunnen opmaken!

8. Kolibries hebben de grootste hersenen in verhouding tot hun lichaamsgewicht van alle vogelsoorten

Kolibries zijn echt slim! Ze hebben eigenlijk de grootste hersenen in vergelijking met elke andere vogel (dat wil zeggen, in verhouding tot hun lichaamsgewicht), evenals de meeste andere dieren! Ze hebben een zeer goed geheugen en weten meestal waar elke bloem in hun territorium is en hoe lang het duurt om zich weer met nectar te vullen.

9. Kolibries moeten hun veren veel vaker schoonmaken dan andere vogels

In vergelijking met andere vogels moeten kolibries hun veren extreem vaak schoonmaken! Dit wordt preening genoemd, maar bij kolibries is de staat van hun veren eigenlijk een kwestie van leven of dood, want als ze het niet heel vaak doen, en als er vuil of andere dingen in komen, kan het hun ongelooflijk lichte lichamen verzwaren tot het punt dat ze niet kunnen vliegen, en als ze niet kunnen vliegen, kunnen ze niet eten, wat kan maken dat ze buitengewoon snel verhongeren.

10. Het gemiddelde gewicht van een kolibrie is minder dan een muntje

Hoewel vogels meestal vrij licht van gewicht zijn vanwege veren en holle botten om de luchtstromen wat extra lift te geven tijdens het vliegen, zijn kolibries nog kleiner dan dat! Sommige kolibrie zijn zelfs lichter dan een dubbeltje of een cent.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media