Mannen doen tegenwoordig erg hun best om hun steentje bij te dragen bij het opvoeden van de kinderen, maar de bevalling en het borstvoeren daar kunnen mannen toch weinig aan bijdragen. Hoe anders is dat bij sommige dieren, zo zijn er mannetjes die melk geven, mannetjes die de eitjes dragen en zelfs mannetjes die de zwangerschap doen.

Afrikaanse stierkikker

frikaanse stierkikker

De Afrikaanse stierkikker (ook wel brulkikker genoemd) is een van de grootste kikkers ter wereld, ze worden zo’n 20 centimeter lang. De mannetjes stierkikkers zijn zeer toegewijde vaders. De vrouwtjes leggen eitjes in kleine plasjes rondom groter plassen, het is daarna aan de mannen om het nageslacht te bewaken. Ze groeien in deze periode zelfs speciale tandvormige uitsteeksels om de kleintjes te beschermen. Hij verdedigt ze niet alleen tegen opportunistische ei-rovers, maar hij graaft ook kanalen om zoet water te kanaliseren als het plasje opdroogt. Zo kunnen de kikkervisjes naar grote plassen zwemmen.

Keizerspinguïn

keizerpenguin
Mtpaley/wikipedia

Bijna iedereen kent wel de beelden van de Keizerspinguïn mannetjes die in de meest barre omstandigheden op de eieren passen. Het zijn echte bikkels, in tegenstelling tot andere pinguïns broedt de keizerspinguïn in de volle Antarctische winter, het kan dan 60 graden onder nul worden! De vrouwtjes vertrekken direct na het leggen van één ei terug naar de zee om een vetlaag aan te leggen. De mannetjes hebben maandenlang geen tijd om te eten, het enige wat ze doen is het ei warm houden. Dit doen ze door in een groep dicht bij elkaar te staan en voortdurend in beweging te blijven, zodat niet steeds dezelfde mannetjes aan de buitenkant staan. O ja, het kan ook waaien met snelheden tot 200 km/uur!

Zeemeervallen

Sea Catfish

De zeemeerval is een muilbroeder wat inhoud dat ze de eitjes in hun bek houden tot ze uitkomen en kunnen zwemmen. Met andere woorden, ze worden “mondzwanger” en dat houdt in niet eten voor twee maanden, tot de kleintjes weg zijn. Respect!

Dyacopterus spadiceus

Dyacopterus spadiceus is een vleermuis die voorkomt op het Maleisische schiereiland Malakka. Er is nog weinig bekend over de soort, maar wat we wel weten is dat de mannetjes helpen met de borstvoeding. Waarom ze dit doen is nog niet duidelijk, misschien om de druk bij het vrouwtje te verlagen, maar het kan ook zijn omdat ze veel planten eten met fyto-oestrogenen. O ja, deze helden zijn ook nog eens monogaam, kun je je een betere vader voorstellen?

Zeepaardjes

zwanger zeepaardje
Jaro Nemčok/wikipedia

Bij vrijwel alle andere diersoorten is het het vrouwtje dat baby’s op de wereld zet. Zeepaardjes doen het allemaal net iets anders. Het vrouwtje legt namelijk eitjes in de buidel van het mannetje. Vervolgens duurt het een paar weken voordat het tijd is om te bevallen. Het mannetje krijgt echte weeën en bevalt van meerdere baby’s tegelijkertijd. Deze baby’s lijken trouwens precies op hun ouders, alleen zijn ze wel veel kleiner.

Reuzenwaterwantsen

reuzenwantsen
Noisecollusion/wikipedia

Reuzenwaterwantsen zijn misschien niet de eerste dieren waar je aan denkt bij goede vaders, maar vergis je niet. Na het paren steken de vrouwtjes de eieren op de rug van het mannetje, en dan niet een paar, maar dit kunnen er 150 of meer tegelijk zijn. Het vrouwtje vertrekt en laat het mannetje alle verantwoordelijkheden dragen. De mannetjes dragen de eieren wekenlang rond, luchten ze en houden ze schoon, totdat ze uitkomen na bijna verdrievoudiging in grootte.

Marmosets

marmoset
Tomoko Ichishima/wikipedia

De marmoset heeft misschien niet de beste reputatie, in het paarseizoen lijken ze namelijk wel constant en met iedereen seks te hebben. Maar dit betekent niet dat de mannetjes geen goede vaders zijn, ze zijn zeer attent, dit gaat zover als het assisteren van hun partners bij de bevalling, het opruimen van de nageboorte en zelfs het doorbijten van de navelstrengen is een taakje voor de papa.
 

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media