Mensen zijn ontzettend slim en kunnen de meest complexe wiskunde oplossen, maar er zijn ook een aantal enorm slimme diersoorten. Ze zijn inventief, kunnen op een hoog niveau met elkaar communiceren en kunnen ook vooruitdenken. Welke dieren dat zijn? Je leest het in de top 7 slimste dieren op aarde.

Chimpansees

oktopus

Chimpansees lijken genetisch gezien het meeste op mensen. Het is dus niet vreemd dat deze dieren ook erg ontwikkelde hersenen hebben. Wetenschappers hebben bijvoorbeeld een onderzoek gedaan waarbij studenten en chimpansees allemaal de plaats van bepaalde cijfers op een touchscreen moesten onthouden. De chimpansees konden de cijfers net zo goed onthouden en net zo snel aantikken als de studenten. Dat geeft aan dat deze dieren misschien wel een fotografisch geheugen hebben.

Geiten

bij slim

Je zou het misschien niet zeggen, maar geiten zijn erg slimme dieren. Een groep Australische onderzoekers heeft deze dieren getest door een lastige constructie voor ze te maken. Ze moesten een touw omlaag trekken en een hendel omhoog duwen met hun kop om een lekker stukje fruit te krijgen. De geiten hadden in een mum van tijd door wat ze moesten doen. Tien maanden later kwamen de onderzoekers terug om de geiten nogmaals te testen. Wat bleek? De dieren hadden precies onthouden hoe de constructie werkte.

Olifanten

kraaien

We zeggen niet voor niets dat mensen met een goed geheugen een olifantengeheugen hebben. Wetenschappers hebben onderzocht hoe goed olifanten zijn in het opslaan van informatie. Dit hebben ze gedaan door de stemmen van verschillende bevolkingsgroepen op te nemen. De olifanten reageerden angstig toen ze de stemmen van jagers hoorden, terwijl ze rustig bleven wanneer ze opnames hoorden van groepen die niet op olifanten jagen. Ze konden zelfs het onderscheid maken tussen mannen, vrouwen en kinderen. Mannen zijn namelijk hun vijand, omdat zij vrijwel altijd de jagers zijn.

Dolfijnen

dolfijnen

Wetenschappers onderzoeken de intelligentie van dieren vaak door een zogenaamde spiegeltest te doen. Een dier wordt voor een spiegel gezet en er wordt gekeken of het dier doorheeft dat hij zichzelf ziet. De meeste dieren slagen niet, maar dolfijnen wel. Onderzoekers hebben een gekleurde stip op dolfijnen geplaatst en ze vervolgens in de spiegel laten kijken. De dieren gingen de vreemde stip meteen onderzoeken en zelfs een poging doen om deze te verwijderen. Ze hadden door dat ze zichzelf zagen en dat de stip normaal gesproken niet bij ze hoort.

Natuurlijk lees je over de intelligentie, maar nog veel meer in ons artikel met Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media