7 Super Slimme Diersoorten

Mensen zijn ontzettend slim en kunnen de meest complexe wiskunde oplossen, maar er zijn ook een aantal enorm slimme diersoorten. Ze zijn inventief, kunnen op een hoog niveau met elkaar communiceren en kunnen ook vooruitdenken. Welke dieren dat zijn? Je leest het in de top 7 slimste dieren op aarde.

Chimpansees

oktopus

Chimpansees lijken genetisch gezien het meeste op mensen. Het is dus niet vreemd dat deze dieren ook erg ontwikkelde hersenen hebben. Wetenschappers hebben bijvoorbeeld een onderzoek gedaan waarbij studenten en chimpansees allemaal de plaats van bepaalde cijfers op een touchscreen moesten onthouden. De chimpansees konden de cijfers net zo goed onthouden en net zo snel aantikken als de studenten. Dat geeft aan dat deze dieren misschien wel een fotografisch geheugen hebben.

Geiten

bij slim

Je zou het misschien niet zeggen, maar geiten zijn erg slimme dieren. Een groep Australische onderzoekers heeft deze dieren getest door een lastige constructie voor ze te maken. Ze moesten een touw omlaag trekken en een hendel omhoog duwen met hun kop om een lekker stukje fruit te krijgen. De geiten hadden in een mum van tijd door wat ze moesten doen. Tien maanden later kwamen de onderzoekers terug om de geiten nogmaals te testen. Wat bleek? De dieren hadden precies onthouden hoe de constructie werkte.

Olifanten

kraaien

We zeggen niet voor niets dat mensen met een goed geheugen een olifantengeheugen hebben. Wetenschappers hebben onderzocht hoe goed olifanten zijn in het opslaan van informatie. Dit hebben ze gedaan door de stemmen van verschillende bevolkingsgroepen op te nemen. De olifanten reageerden angstig toen ze de stemmen van jagers hoorden, terwijl ze rustig bleven wanneer ze opnames hoorden van groepen die niet op olifanten jagen. Ze konden zelfs het onderscheid maken tussen mannen, vrouwen en kinderen. Mannen zijn namelijk hun vijand, omdat zij vrijwel altijd de jagers zijn.

Dolfijnen

dolfijnen

Wetenschappers onderzoeken de intelligentie van dieren vaak door een zogenaamde spiegeltest te doen. Een dier wordt voor een spiegel gezet en er wordt gekeken of het dier doorheeft dat hij zichzelf ziet. De meeste dieren slagen niet, maar dolfijnen wel. Onderzoekers hebben een gekleurde stip op dolfijnen geplaatst en ze vervolgens in de spiegel laten kijken. De dieren gingen de vreemde stip meteen onderzoeken en zelfs een poging doen om deze te verwijderen. Ze hadden door dat ze zichzelf zagen en dat de stip normaal gesproken niet bij ze hoort.

Kraaien

olifant
Sommige wetenschappers denken dat kraaien net zo slim al mensen zijn, en misschien nog slimmer. Tijdens een onderzoek gaven de wetenschappers mensen en kraaien dezelfde puzzel. Leuk speelgoed drijft op een laagje water in een smal glas. Het glas is te smal voor mensenhanden of een kraaiensnavel. Kinderen jonger dan acht jaar hadden meestal geen enkel idee hoe ze deze puzzel op moesten lossen, maar kraaien hadden het meteen door. Ze lieten kleine steentjes in het glas vallen, totdat het water hoog genoeg stond om het speelgoed te kunnen pakken.

Bijen

geit

Bijen zijn niet alleen goed in het maken van honing, maar ook ontzettend slimme insecten. Wetenschappers lieten een groep bijen twee horizontale strepen zien. Wanneer de bijen de bovenste streep aanwezen, kregen ze een beetje suikerwater. Hierdoor werden de bijen getraind om altijd de bovenste streep aan te wijzen. Om de insecten extra te testen, lieten de wetenschappers ze soms ook verticale strepen zien. De bijen waren slim genoeg om te weten dat ze geen suikerwater zouden krijgen, dus vlogen direct weg. Zo blijkt dat deze kleine beestjes ook te trainen zijn en dat ze patronen kunnen herkennen.

Octopussen

chimpansee
De meeste ongewervelde dieren zijn niet intelligent, maar octopussen zijn totaal anders. Wetenschappers zijn ervan overtuigd dat dit ontzettend slimme dieren zijn. Zo hebben ze onderzocht of de dieren het onderscheid kunnen maken tussen twee verschillende mensen. Twee personen hadden contact met een octopus. De een gedroeg zich ontzettend vriendelijk, terwijl de ander koud en afstandelijk deed. Na een tijdje kwamen beide personen in de ruimte. De octopus besteedde vervolgens veel meer aandacht aan de vriendelijke persoon, terwijl de afstandelijke persoon genegeerd werd.