Niets is zo bedrieglijk als uiterlijk. Dieren die er schattig uitzien kunnen scherpe tanden hebben. Dieren met een afschrikwekkend uiterlijk kunnen volstrekt ongevaarlijk zijn voor de mens. Helaas laten we ons vaak leiden door emotie en niet door kennis.

De Reuzenhaai

Reuzenhaai

De reuzenhaai is een van de grootste vissen ter wereld. Deze kosmopolitische vis komt in alle wereldzeeën met een gematigd klimaat voor. Met een gemiddelde lengte van 6 tot 8 meter en een enorme bek ziet hij er vervaarlijk uit. Deze Jaws leeft van kleine visjes en plankton. Het enige gevaar dat deze vriendelijke haai kan veroorzaken is een klap van zijn staart, wat hooguit wat schaafwonden zou opleveren.

De kokoskrab


Brocken Inaglory/wikicommons

De kokoskrab zou zonder problemen in een enge science fiction film kunnen meespelen. Deze alien ziet er eng uit maar is dat niet. De kokoskrab leeft van afgevallen fruit, zaden, aas en kleine prooidieren. Deze ongeveer 30 centimeter grote kreeft kan bijten, naar je hoeft je geen zorgen te maken dat hij je hoofd zal afbijten.

De vampiervleermuis

De vampiervleermuis leeft inderdaad van bloed, maar dat is dan eigenlijk altijd het bloed van slapend vee. Het gebeurt maar zelden dat een mens wordt gebeten. Dan is het ook meteen een probleem, want vampiervlermuizen zijn vaak dragers van besmettelijke ziekten. Er zijn echter geen gevallen bekend van dodelijke menselijke slachtoffers.
Bij dieren ligt dat anders. Heel wat koeien in Zuid Amerika hebben het leven gelaten als gevolg van een beet van een vampiervleermuis. Mensen of dieren helemaal leegzuigen doen ze echter nooit.

De rolspin

De rolspin is een spinachtige, ook wel bekend als kamelenspin. Ze kunnen poten hebben van wel 13 centimeter. Ze kunnen bijten, maar zullen dat zelden doen. Ze leven van kleine knaagdieren, vogels en insecten. Mensen zijn vooral bang voor de spinnen vanwege de legendes, er is een filmpje ‘viral’ gegaan van een gigantische rolspin die soldaten in Irak hadden gevangen. De spin leek vooral groot door perceptie.

De goliathvogelspin


Snakecollector/flickr

De goliathvogelspin is een harige spin, een van de grootste spinnen ter wereld, ze leven van insecten en kleine zoogdieren op het menu heeft staan. Ze kunnen mensen bijten, maar hun kaken zijn niet sterk genoeg om door de huid te komen. En ofschoon de vrouwtjes normaliter niet kannibalistisch zijn, doodt ze het mannetje na de paring.

De Afrikaanse reuzenmiljoenpoot


Bjørn Christian Tørrissen/wikicommons

De Afrikaanse reuzenmiljoenpoot is een van de grotere miljoenpoten, die in werkelijkheid slechts 256 poten heeft. Ze kunnen bijna 40 cm groot worden. Een bedreiging voor de mens is zij niet, hooguit afschrikwekkend. Ze zijn vegetarisch en eten geen (mensen)vlees.

Het vingerdier (Aye-aye)


Frank Vassen/flickr

Het vingerdier komt alleen op Madagascar voor. Het is een van de kleinste primaten (zoogdieren die tot de orde van de apen en mensapen behoren) ter wereld. Ofschoon ze leven van insecten, doen ze geen vlieg kwaad.

De gier

De gier is een roofvogel, die leeft van dode lichamen. Ze zullen mensen geen kwaad doen. Hun scherpe snavel en klauwen gebruiken ze alleen om de aas te verscheuren en op te eten.

De Reuzenmanta

De Reuzenmanta is een gigantische rog, ze kunnen wel 9 meter lang worden en 3.000 kilogram wegen! Ze hebben net zo’n staart als de pijlstaartrog, maar je hoeft niet bang te zijn, die van de reuzenmanta is niet giftig. Ze leven van plankton en kleine visjes.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media