Als je iemand vraagt waar hij bang voor is dan is de kans groot dat slangen tussen de antwoorden zit. Het is bijzonder vreemd want slangen zullen je niet snel achterna zitten om je op te eten zoals veel andere wilde dieren dat wel doen maar toch hebben deze kruipende dieren iets waardoor ze door in vele nachtmerries voorkomen. Komt het door de Bijbel waar het dier als een niet te vertrouwen dier wordt voorgesteld? Of door een van de vele mythes waarin ze voorkomen? Zonder twijfel zijn de vele gevaren die slangen betekenen enkele redenen waarom we er schrik voor hebben maar het kan evengoed door hun pootloze vorm komen. De evolutie heeft ervoor gezorgd dat slangen een waaier aan vreemde maar nuttige eigenschappen heeft gekregen.
1. Vliegende slang
Gihan Jayaweera/wikicommons
https://www.youtube.com/watch?v=HMs8Cu8PNKM
Het lijkt op een verzinsel uit een of andere b-film maar de vliegende slang bestaat wel degelijk. Ze zweven over grote afstand door de lucht (zonder effectief te vliegen weliswaar) door te springen van tak tot tak. Wanneer ze in de lucht hangen verwijden ze hun ribben en trekken ze hun buik in om aerodynamischer te zijn.
2. Madagaskarbladneusslang
Alextelford & Christophe Germain/wikicommons
Deze vreemd uitziende slang leeft in de bomen en is afkomstig uit Madagaskar. Zijn vreemd neusaanhangsel (puntig bij de mannetjes, gevormd als een blad bij de vrouwtjes) helpt hen zich te camoufleren tussen het struikgewas en de takken, uit het zicht van hun prooi die ze willen grijpen. Hoewel ze erg giftig zijn, zijn ze niet agressief. Hun beten daarentegen zijn extreem pijnlijk maar niet dodelijk.
3. Hoornadder
H. Krisp & böhringer friedrich /wikicommons
Deze slangen die je kan vinden overal van Noord-Afrika tot het Midden-Oosten kan wel eens de reden zijn waarom de duivel altijd met hoorns wordt afgebeeld. Hun hoorns zijn intrekbaar waardoor ze zich makkelijk kunnen ingraven. Wetenschappers zijn het niet altijd eens over het nut van de hoorns maar er wordt aangenomen dat ze dienen om de ophoping aan aarde en zand te voorkomen rond hun ogen.
4. Tentakelslang
Ryan Somma/flickr
Deze waterslang komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië en is de enige soort ter wereld die over twee tentakels op zijn gezicht beschikt. Wetenschappers speculeren dat deze slang zijn tentakels gebruikt als lokmiddel om kleine vissen, zijn favoriete prooi, aan te trekken. Maar ze zouden evengoed kunnen dienen als gevoelsorgaan om beweging te detecteren.
5. Tetracheilostoma carlae
lair Hedges, Penn State
Afkomstig van het Caribische eiland Barbados, deze niet-giftige slang is de kleinste in de wereld. Met een lengte van zo’n tien centimeter lijkt het op een regenworm die door het gras kruipt of zich onder een steen verbergt. Het voedsel van de slang bestaat uit termieten en larven.
6. Melanophidium bilineatum
Sandilya Theuerkauf/wikicommons
Deze slangensoort wordt gevonden in de bergen in India en kan wel eens wereld’s meest gekleurde slang zijn. Tegelijk is het ook een van de minst bekende, gezien er nog maar drie zijn gevonden. Zijn regenboogkleurige rug en buik zijn van elkaar gescheiden met een felgele streep.
7. Iwasaki slakkeneter
Masaki Hoso & W.A. Djatmiko /wikicommons
Je kan wellicht wel raden wat deze slangensoort eet. Juist ja, slakken. Maar het is een betere jager dan zijn naam doet vermoeden. Niet alleen eet hij kleine slakjes maar door zijn hoogst ongewone kaken is hij enkel geschikt om slakken te eten waarvan het huisje in wijzerzin is. Deze vreemde eigenschap heeft een groot nadeel echter. Wetenschappers beweren dat slakken beginnen te evolueren naar slakken met een tegenwijzerzin huis om zichzelf van het roofdier te beschermen.
8. Heterodon platirhinos
Scotbuch7/wikicommons & Hunter Desportes/flickr
Op zijn naar boven gerichte neus die hij gebruikt om zich in een zanderige bodem in te graven, na lijkt deze slang op zich niet uitzonderlijk. Tot je de soort van naderbij bestudeert. Hij is in staat zijn nek te vervlakken zodat hij eruitziet als een cobra en lijkt zo te willen aanvallen. Maar zijn ‘aanvallen’ zijn puur bluf want de slang bijt niet. Meer dan wat zijn kop bewegen doet hij niet. Als deze tactiek niet lukt om eventuele bedreigingen af te schrikken, dan rolt de slang op zijn rug en doet zich als dood voor. Deze techniek gebruikt hij zo goed dat hij zijn tong zelfs uit zijn mond laat hangen.
9. Pseudocerastes urarachnoides
Omid Mozaffari/wikicommons
Deze adder heeft een van de meeste ongeziene eigenschappen in de slangenwereld. Zijn staartaanhangsel, die op het eerste zich op een misvorming lijkt, is ontwikkeld zodat het lijkt op een spin. Deze eigenschap dient echter niet om de slang nog angstaanjagender te maken (een combinatie van spin en slang, stel je voor) maar dient meer als lokaas. Zo is de adder in staat spinnen verorberende prooien te lokken en te vangen.