Of het nu ligt aan het scheppingsverhaal waar Adam en Eva bedrogen zijn geweest door de listen van de slang, of aan het feit dat we maar weinig van de slang afweten, maar heel wat mensen zijn bang van slangen. Toegegeven, sommige films zoals Anaconda of Snakes on a plane spelen daar maar al te graag op in en buiten die angst nog eens extra uit. Maar liefst een op de drie heeft een hevige angst voor slangen en hierdoor is dat de op een na meest voorkomende fobie. Gelukkig leven we in Nederland, toch? Fout, want ook in Nederland komen slangen voor. Hier zijn de drie meest voorkomende slangen in ons land.

3. Ringslang

Ringslang
Ratomir Wilkowski/wikicommons

De ringslang is een waterslang en gelukkig voor diegenen die angst hebben voor slangen, kunnen we zeggen dat deze slang niet giftig of gevaarlijk is. De ringslang is eerder schuw en zal zelfs bij dreiging maar heel zelden bijten. De ringslang kan tot een meter lang worden en is makkelijk te herkennen aan zijn kleur en vorm van ogen. Hij heeft namelijk gele vlekken aan beide kanten van de hals die soms samenkomen en doen denken aan een ring. Het zijn die vlekken die hem onderscheiden van andere slangensoorten. Ook de gele oogkleur en de ronde pupil zijn kenmerkend voor de ringslang.

Ringslang2
Piet Spaans/wikicommons

Ringslangen voeden zich met amfibieën. Vooral kikkers staan vaak op het menu. Hierdoor bevinden ze zich vaak aan de oevers van rivieren of moerassen. De prooien worden nooit gewurgd maar worden altijd in één keer ingeslikt. Dat de ringslang een snelle zwemmer is zal je niet verbazen maar ook op het land is de slang erg vlug.

Wil je meer weten over de ringslang, de grootste slang van Nederland, we schreven eerder al een aantal leuke weetjes over de ringslang.

2. Gladde slang

Gladde slang
Christian Fischer/wikicommons

Deze niet-giftige slang is een bedreigde diersoort waardoor het niet is toegestaan deze in gevangenschap te houden. In het wild kun je deze ook bij ons terugvinden maar hij wordt maar zelden gezien. De gladde slang valt makkelijk te verwarren met de ringslang maar onderscheidt zich door de donkere vlekken op zijn rug. Hij heeft wel een bruine kleur, gele ogen en ronde pupillen. De gladde slang is wel een stuk kleiner dan pakweg de ringslang. De grootste gladde slangen worden slechts 80 centimeter. De gladde slang heeft een gladde schubbenhuid in tegenstelling tot de meeste slangensoorten.

Gladde slang2
Piet Spaans /wikicommons

De gladde slang is overdag actief maar door zijn camouflagekleuren en verborgen levenswijze is hij moeilijk te spotten. Vaak verstopt hij zich in boomstronken of onder stenen. De gladde slang houdt ook een winterslaap en voedt zich met hagedissen, andere slangen en knaagdieren.

1. Adder

Adder
Benny Trapp /wikicommons

De adder is de enige giftige slang die voorkomt in ons land. Met een lengte van slechts 75 centimeter is de adder een erg kleine slang. Hij heeft een koperbruine kleur en rode ogen met verticale pupillen. Hoewel de adder ook giftig is voor de mens, valt een beet niet te vergelijken met die van een cobra of mamba. Adderbeten komen voor maar slechts zelden kennen deze een fatale uitkomst.

Adder2
Miika Silfverberg/flickr

De adder staat hoog in de voedselketen en jaagt vooral op konijnen en muizen. Zelf heeft het echter wel roofvogels als natuurlijke vijand. De adder heeft een binnenoor waardoor hij trillingen kan opvangen en dus toch min of meer kan horen.

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media