Wanneer je aan de big five denkt, denk je waarschijnlijk aan de vijf belangrijkste dieren die je in Afrika kunt vinden. Wist je dat Nederland ook een eigen big five heeft? Dit zijn de vijf grootste wilde landdieren die je in ons land kunt vinden. Hier ontdek je welke dieren dat zijn en welke twee bonusdieren ook bij deze groep horen.

Edelhert

edelhert
edelhert hoge veluwe

Je herkent het edelhert meteen aan zijn prachtige gewei, dat alleen bij de mannetjes voorkomt. Dit hert is de op één na grootste hertsoort van Europa. In Nederland kom je edelherten voornamelijk tegen in het oosten en zuiden van het land. Zo zijn ze in grote getale aanwezig in natuurgebieden zoals de Oostvaardersplassen. Ook tijdens een wandeling of fietstocht door de Veluwe kan je deze dieren tegenkomen.

Wild zwijn

wilde zwijn 2
wilde zwijn

Het wild zwijn wordt ook wel een everzwijn genoemd en hoort bij de varkensfamilie. De dieren komen niet alleen in Europa voor, maar zijn ook in delen van Azië en Afrika te vinden. De donkere vacht van het wild zwijn heeft een ruwe en borstelige textuur. In de winter zijn de dieren donkerder, waarna ze een lichtere zomervacht krijgen. De mannetjes zijn uitgerust met twee grote slagtanden, die ze gebruiken om te vechten. Wilde zwijnen komen in Nederland voor op de Veluwe en Nationaal Park De Meinweg

Ree

ree veluwe
ree

Net als het edelhert hoort de ree bij de hertenfamilie thuis. Je herkent de dieren aan hun vacht, die in de zomer een mooie zandgele kleur heeft. In de winter wordt hij donkerder, waardoor de dieren bruin tot grijsachtig ogen. De jongen hebben een oneffen vacht met vlekken, maar dat trekt bij zodra ze ouder zijn. De mannetjes hebben een gewei, maar deze is een stuk minder indrukwekkend. Dit gewei bestaat namelijk uit twee tot drie korte punten.

Das

Das

Het is zeldzaam om een das in de Nederlandse natuur tegen te komen. Niet omdat er weinig dassen in onze natuurgebieden leven, maar omdat het echte nachtdieren zijn die alleen in het holst van de nacht uit hun nest kruipen. De dieren graven grote ondergrondse tunnels die samen een indrukwekkend stelsel vormen. Het is een roofdier, maar geen echte jager. Dassen eten liever alles wat ze tijdens hun zoektocht tegenkomen en doen niet veel moeite voor hun kostje.

Vos

vos

vos veluwe

De prachtige rode vacht van een vos herken je uit duizenden. Deze hondachtigen leven ook in de Nederlandse natuur. Dat is geen wonder, want dit is de meest verspreide roofdiersoort ter wereld. Daarmee heeft de vos de wolf van zijn troon gestoten. De dieren leven in een hol en delen hun huis soms met konijnen of dassen. Ze jagen vooral op kleinere prooidieren, zoals muizen, vogels en insecten. Ze zijn niet kieskeurig, want sommige vossen eten zelfs afval.

Twee extra dieren voor de “Big Five” van Nederland

Officiëel behoren de twee onderstaande dieren niet bij de “Grote Vijf” van Nederland, maar groot zijn ze zeker en ze komen in Nederland voor, misschien kunnen we het dus beter hebben over de “Grote Zeven” in Nederland.

Wolf

Wolf

Hij was lange tijd niet meer in Nederland te vinden, maar nu is hij toch echt terug. De wolf is langzaam maar zeker teruggekeerd en de Duitse grens overgestoken. Deze roofdieren zijn de voorouders van de hond en hebben dezelfde sociale structuur. Ze leven in groepen en hebben het gemunt op grotere en kleinere prooidieren. Zo jagen ze in een roedel op herten, maar vangen ze ook konijnen en vogels. Nederlands bekendste boswachter Arjan Postma heeft hierover te zeggen “bij de Grote Vijf van Staatsbosbeheer gaat het om dieren die makkelijk te spotten zijn. Dan moet de wolf er juist niet in. Die moeten we niet gaan zoeken, maar met rust laten.”

Oehoe

Oehoe

Uilen zijn prachtige dieren om te zien, maar de oehoe is al helemaal een spectaculair fenomeen. Het is een van de grootste uilen ter wereld en hij heeft zijn naam te danken aan het geluid dat hij maakt. De oehoe kan een spanwijdte van meer dan 180 centimeter hebben en is gemiddeld 60 tot 75 centimeter lang. Ze worden bovendien bijzonder oud, met een maximale leeftijd van ongeveer 75 jaar.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media