In delen van Afrika en Azië kun je neushoorns in het wild spotten, maar wist je dat er verschillende soorten bestaan? In totaal zijn er maar liefst vijf verschillende neushoorns, allemaal met andere uiterlijke kenmerken en leefgebieden. Ontdek het verschil tussen deze soorten in deze lijst van 5 verschillende soorten neushoorns.

Zwarte neushoorn

zwarte neushoorn
Zwarte neushoorn

De zwarte neushoorn leeft in de graslanden en savannes van Afrika. Hun naam doet vermoeden dat ze zwart zijn, maar niets is minder waar. Helaas worden deze dieren met uitsterven bedreigd. Je herkent de dieren aan de twee hoorns op hun kop, waarbij de voorste hoorn langer is dan de achterste. Ze hebben een gewicht tussen de 800 en 1.350 kilo en kunnen maar liefst 1,7 meter hoog worden. De dieren maken slim gebruik van hun lippen, waarmee ze voedsel gemakkelijk vast kunnen grijpen.

Witte neushoorn

witte neushoorn
Witte neushoorn

Ook deze neushoorn leeft in Afrika, waar hij vooral in de zuidelijke gebieden te vinden is. Het is de minst bedreigde neushoornsoort ter wereld, maar nog steeds is de status van de witte neushoorn kritiek. Het is de grootste neushoornsoort, met een gewicht tussen de 1.800 en 2.700 kilo. Ze worden ook gerust 1,8 meter hoog. Net als de zwarte neushoorn hebben deze dieren twee hoorns op hun kop. De dieren zijn niet wit, maar hebben hun naam te danken aan het Afrikaanse woord “weit”, waarmee de wijde bek van de dieren wordt omschreven.

Javaanse neushoorn

javaanse neushoorn
Javaanse neushoorn

De Javaanse neushoorn is de meest zeldzame neushoornsoort. Er wordt gedacht dat er nog ongeveer 27 tot 44 van deze dieren in het wild leven. Een groot deel van hun soortgenoten is gedood door stropers, die de hoorns van de dieren doorverkopen. De Javaanse neushoorn kwam in het verleden ook voor in Vietnam, maar is daar helemaal uitgestorven. Het is de kleinste neushoornsoort, met een gewicht tussen de 900 en 2.300 kilo. Ze worden maximaal 1,7 meter lang en hebben slechts één hoorn op hun kop.

Indische neushoorn

Indische neushoorn
Indische neushoorn

De Indische neushoorn is qua formaat vergelijkbaar met de witte neushoorn, al is deze soort meestal iets kleiner. Ze hebben slechts één hoorn die een lengte tussen 20 en 61 centimeter kan hebben. In tegenstelling tot veel andere neushoornsoorten, leeft de Indische neushoorn niet exclusief op het droge. De dieren zijn soms avontuurlijk genoeg om in het water te duiken, zodat ze de lekkere onderwaterplanten op kunnen eten.

Sumatraanse neushoorn

Sumatraanse neushoorn
Sumatraanse neushoorn

Een van de beste manieren om de Sumatraanse neushoorn van zijn soortgenoten te onderscheiden, is door de haren op zijn lichaam en oren te spotten. Deze neushoorns hebben twee hoorns en wegen gemiddeld 600 tot 950 kilo. Dat betekent dat ze aan de kleine kant zijn. Ze leven voornamelijk op de eilanden Borneo en Sumatra, waar ze in beschermde gebieden gehouden worden. Zo wordt er gehoopt dat stropers de dieren niet kunnen vermoorden voor hun waardevolle hoorns.

Lees ook ons lijstje van neushoorn weetjes.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media