Zuinig met energie omgaan is niet alleen belangrijk voor mensen. Ook binnen het dierenrijk is het belangrijk om spaarzaam met energie om te gaan, want je weet maar nooit wanneer je je volgende maaltijd kunt verwachten. Er zijn een aantal dieren die ontzettend goed zijn in energiebesparing. Welke dat zijn? Dat lees je in deze top 10 dieren die het beste met energie omgaan.

IJsberen

ijsbeer 4

IJsberen zijn zo ontwikkeld dat ze energie en hitte kunnen vasthouden. Dat is belangrijk, want ze leven in de koudste gebieden op aarde. Ze gebruiken hun dikke vacht en nog dikkere lagen blubber om warmte vast te houden. Hun vacht bestaat uit lange dikke haren met een olielaagje en kortere haren met een holle binnenkant. Hierdoor verliezen ze weinig warmte en zijn ze waterproof. De vetlaag, ook wel blubber genoemd, is gemiddeld 5 tot 10 centimeter dik.

Krokodillen

krokodil

Krokodillen zijn koudbloedig, net als alle andere soorten reptielen. Ze verbruiken dus geen energie om hun lichaam op te warmen, maar zijn afhankelijk van hun omgevingstemperatuur. Zo is het niet vreemd om een krokodil uitgebreid te zien zonnen, want deze warmte kunnen de dieren niet zelf opwekken. Wanneer ze genoeg zonnestralen hebben gevangen en helemaal op temperatuur zijn, kunnen ze op topsnelheid op hun favoriete hapjes jagen.

Pinguïns

pinguin waggelen

Ook pinguïns moeten zich aanpassen aan de koude temperaturen van hun leefomgeving. Deze dieren verbruiken meer energie dan gemiddeld, doordat ze enorm korte poten hebben. Ze moeten dus harder werken om een lange afstand te overbruggen. Daar hebben de pinguïns iets op gevonden. Er wordt namelijk gedacht dat ze door evolutie zijn begonnen met waggelen. Dit kost minder energie, waardoor ze zuiniger omgaan met de lekkere vis die ze vangen. Deze dieren hebben dus een manier gevonden om van een nadeel een voordeel te maken. En overstappen energie is niet iets waar deze dieren zich druk om maken!

Druppelschildpadden

Druppelschildpadden

Deze schildpadden leven onder andere in het oosten van Noord-Amerika en staan bekend om hun energiezuinigheid. De winters in deze regio zijn erg koud, wat normaal gesproken enorm veel energie kost voor dieren. Deze schildpadden hebben een trucje gevonden, want zij rusten de hele winter op de bodem van een meer of rivier. Hier bewegen ze nauwelijks en zetten ze hun bloedsomloop om. Zo wordt er alleen zuurstof vervoerd naar essentiële organen. Hierdoor verbruiken de schildpadden erg weinig energie, waardoor ze met gemak tot wel 5 maanden onderwater kunnen blijven.

Zandtijgerhaaien

Zandtijgerhaaien

Zandtijgerhaaien hebben verschillende slimme trucjes om zuiniger met energie om te gaan, zoals kleine tandachtige schubben die over hun hele lichaam zitten. Deze schubben zorgen ervoor dat de haaien sneller kunnen zwemmen, waardoor ze minder energie verbruiken. De dieren hebben ook twee verschillende methodes om te ademen. Zo kunnen ze water door hun bek en over hun kieuwen pompen tijdens het zwemmen, gewoon door hun snelheid in het water te gebruiken. Dit kost minder energie en zorgt er ook voor dat de haaien minder zuurstof nodig hebben.

Cassiopea

Cassiopea

Deze diersoort is een kwal die vrijwel constant ondersteboven leeft. Het grote voordeel dat deze kwallen hebben, is dat ze niet actief op zoek gaan naar hun eten. Ze zijn vooral afhankelijk van algen en plankton. Ze vangen hun hapjes gewoon terwijl ze op de bodem van de oceaan liggen. De algen en plankton bevatten genoeg voedingsstoffen voor de kwallen, waardoor deze dieren eigenlijk een luizenleven hebben.

Zeeschildpadden

Zeeschildpadden

De zeeschildpad is een koudbloedig dier en kan net als andere koudbloedige dieren energie opslaan. Waar mensen constant energie verbruiken om zichzelf warm te houden, hoeven koudbloedige dieren dat niet. Dat stelt de dieren in staat om een energievoorraad op te bouwen. Hierdoor kunnen ze maandenlang zonder eten wanneer dat nodig is. Dat is ideaal wanneer het te koud is om een lekker hapje te vinden.

Luiaards

Luiaards

Bij een luiaard denk je waarschijnlijk aan een dier dat ontzettend weinig energie verbruikt. Dat klopt helemaal, want deze dieren slapen gemiddeld 15 tot 20 uur per dag. Dat maakt het een van de meest energiezuinige diersoorten ter wereld. Naast hun ruime slaapschema verbruiken ze ook minder energie door hun voedsel veel trager te verteren. Het kan maar liefst een maand duren voordat een luiaard een maaltijd volledig verteerd heeft.

Panda’s

panda 2

Het leven van een panda zou een stuk makkelijker zijn wanneer hij gewoon vlees eet. De dieren zijn ervoor gemaakt, maar kiezen ervoor om de hele dag niets anders dan bamboe te eten. Er zit weinig energie in bamboe, waardoor een gemiddelde panda met gemak 15 kilo bamboe per dag moet eten. Het grootste deel van de tijd zijn deze dieren bezig met het zoeken naar en eten van bamboe, waarna ze uitgebreid gaan slapen om bij te komen van hun drukke dag.

Kolibrie

Kolibrie 3

Een gemiddeld mens heeft 2.000 tot 2.500 calorieën per dag nodig. Bij een kolibrie zit dat anders, want deze dieren hebben maximaal 7 calorieën per dag nodig. Het zijn dan ook enorm kleine beestjes. Toch moet je je niet laten foppen door deze lage energiebehoefte. Het metabolisme van een kolibrie is namelijk razendsnel. Als mensen hetzelfde metabolisme hadden, zouden ze 115.000 calorieën per dag moeten eten.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media