In de geschiedenis zijn er heel veel ontdekkingen gedaan waaruit blijkt dat sommige dieren honderden jaren leven. Sommige van deze dieren staan er om bekend, zoals schildpadden. Van andere dieren wist je misschien niet eens dat ze bestonden, zoals koraalsoorten die in koud water leven en voedingsstoffen afgeven aan de rest van de oceaan. Zo zijn er heel veel dieren die met gemak ouder worden dan de mens, dit artikel geeft de top 10:
10. Lamellibrachia (borstelworm) – 250 jaar
Charles Fisher & Ian MacDonald /wikicommons
Deze kleurrijke, langwerpige dieren zijn pas in 1969 ontdekt door de onderzoeker Webb. Ze groeien op de bodem van de oceaan, waar ze met gemak zo’n 170 jaar rustig heen en weer wiegen. Sommige wetenschappers beweren zelfs dat ze 250 jaar kunnen worden.
Rode Zee-egel (strongylocentrotus fransiscanus) – 200 jaar
Kirt L. Onthank/wikicommons
Ratha Grimes/flickr
Als je de Latijnse naam van dit rode, stekelige zeedier inzet bij galgje, win je geheid. Het is een zeldzaam soort dat alleen voorkomt in de westkust van Noord-Amerika, maar je komt ze met geen mogelijkheid tegen want ze leven op 90 meter diepte. Hier brengen ze maar liefst 200 jaar door!
Zwanenhalsmossel (panopea generosa) – 160 jaar
The Evergreen State College & J. Patrick Fischer /wikicommons
Dit opvallende, tweekleppige schelpdier, wordt ook wel ‘geoduck’ genoemd. Vanuit hun grijze schelp, groeit er een nek die maar liefst een meter lang kan worden! Deze nek gebruiken ze om voedsel op te nemen en om afval af te voeren. Zwanenhaanmossels worden zo’n 160 jaar oud. Dit schelpdier wordt als zeevrucht gegeten en wordt vooral in China als een delicatesse beschouwd.
Brokaatkarper (koi) – 200 jaar (in het wild)
Arden & Stan Shebs /wikicommons
De koi is de nationale vis van Japan en wordt ook wel Hishikigoi genoemd, een samenstelling van de woorden ‘Nishiki’ (keurig kleed) en ‘Goior Koi’ (karper). Deze vis is het resultaat van kwekerij, je ziet ze vooral in siervijvers. In een vijver wordt een koi meestal ‘maar’ zo’n 30 jaar oud. In het wild is dit wel anders, hier kunnen ze meer dan 200 jaar oud worden. De oudste koi ooit is Hanako. Zij werd omstreeks 1751 geboren en stierf in 1977, ze werd 226 jaar oud.
Brughagedis (tuatara) – 200 jaar
KeresH/wikicommons
Deze hagedissen zijn echte volhouders, ze zijn namelijk een van de twee soorten die nog afstammen van een dinosauriërssoort van 200 miljoen jaar geleden. Ze verschillen dan ook van reguliere hagedissen en ze worden ook wel beschreven als ‘levende fossielen’. Brughagedissen leven tussen de 100 en 200 jaar.
Groenlandse walvis (balanea mysticetus) – 200 jaar
Bering Land Bridge National Preserve/flickr
Dit dier is veruit het langst levende zoogdier ter wereld; de oudste walvis van dit soort werd maar liefst 211 jaar oud. Er zijn walvissen gevonden die al 200 jaar ivoren speren in hun lichaam dragen, van een mislukte jacht destijds. Daarnaast is deze walvis erg fors: zo’n 20 meter lang.
Landschildpadden (Testudinidae) – 250 jaar
Schildpadden zijn de langstlevende gewervelde dieren op aarde. Zo overleed een reuzenschildpad in 2006 op de keurige leeftijd van 255 jaar. Naast dat ze erg oud worden, zijn ze ook groter en zwaarder dan andere soorten schildpadden. Ook hebben ze een ander schild dan waterschildpadden.
Noordkromp (Antarctica islandica) – 500 jaar
© Hans Hillewaert/wikicommons
Dit tweekleppige schelpdier is onderdeel van de familie Krompen: een weekdierfamilie die aan beide zijden van de Atlantische Oceaan woont. Ze worden maar liefst 500 jaar oud en wetenschappers vermoeden dat de ringen op hun schelp de jaren tellen, net zoals dat bij bomen het geval is.
Spons (Cinachyra antarctica) – 1500 jaar
Zoals eerder vermeld in de introductie, leven deze organismen in extreem koud water. Hierdoor groeien ze enorm langzaam, daar kan bijna geen enkel levend wezen tegenop. Sommige bekende exemplaren, hebben al enorm veel natuurlijke processen meegemaakt en bestaan na 1550 jaar nog steeds.
Onsterfelijke kwal (turritopsis dohrnii)
De eeuwige jeugd zit ergens verstopt in sierlijke zeedier: het is het enige dier waarvan wetenschappers vermoeden dat ze nooit sterven. De cyclus begint namelijk met het opgroeien en begint daarna gewoon achterstevoren opnieuw, zonder een natuurlijke ‘beperking’ in leeftijd!