Met twee ogen kun je vaak meer dan genoeg zien, maar sommige dieren nemen hier geen genoegen mee. Zij hebben nog meer ogen nodig, bijvoorbeeld om goed te kunnen zien in het donker, om snel een prooi te kunnen spotten of om roofdieren in de gaten te houden. Wil je weten welke dieren gezegend zijn met een flink aantal ogen? Je leest het in deze top 10 dieren met meer dan twee ogen.

Brughagedissen (Tuatara)

Tuatara 2

Brughagedissen, ook wel bekend als Tuatara, zijn bijzondere dieren die ook wel levende fossielen worden genoemd. Ze leven namelijk al miljoenen jaren op aarde. Je kunt de dieren tegenkomen in de natuur van Nieuw-Zeeland. Deze beestjes hebben niet twee, maar drie ogen. Hun derde oog zit bovenop hun kop en wordt eigenlijk niet gebruikt. Na hun geboorte groeien er steeds meer schubben over het oog heen, waardoor het vrijwel nutteloos is binnen zes maanden tijd.

Bidsprinkhaan

bidsprinkhaan 2

Heb je ooit een bidsprinkhaan van dichtbij bekeken? Dan dacht je misschien dat deze insecten slechts twee ogen hadden. Dat heb je mis, want deze beestjes hebben in totaal vijf ogen. Ze hebben twee grote samengestelde ogen aan de zijkant van hun kop, maar ook nog drie piepkleine oogjes op het midden van hun kop. De grote ogen worden gebruikt om bewegingen mee te spotten, zoals roofdieren. De drie kleinere ogen worden gebruikt om licht mee te detecteren.

Opabina

Opabinia

Je kunt de opabina vandaag de dag niet meer in het wild spotten, want deze dieren zijn al lang uitgestorven. Het was een vreemd beestje dat onderwater leefde, maar dat zo afwijkt van alle dieren die we kennen, dat wetenschappers niet weten binnen welke diersoort de opabina valt. Net als de bidsprinkhaan had dit diertje vijf verschillende ogen. Deze zaten allemaal verdeeld over zijn kop. Dat was niet het vreemdste aan de opabina, want hij had ook een ontzettend lange snuit met een grote bek aan het uiteinde.

Zeesterren

zeester 2

Wetenschappers weten niet veel over zeesterren. Het zijn ongewervelde dieren die op de bodem van de oceaan leven, vaak door ontzettend lang op dezelfde plek te blijven liggen. Je zou zeggen dat deze dieren niet veel ogen nodig hebben, maar niets is minder waar. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de beestjes minstens vijf verschillende ogen hebben: één per arm. Sommige zeesterren hebben vijf armen, maar er zijn ook exemplaren met acht of meer armen. Wil je dus weten hoeveel ogen een zeester heeft? Tel dan zijn armen.

Degenkrabben

degenkrab 2

Wanneer je goed naar een degenkrab kijkt, zal je twee ogen aan de zijkanten van zijn schild zien zitten. Dat zijn niet zijn enige ogen, want hij heeft nog drie andere ogen verdeeld over zijn schild. Dacht je dat vijf ogen genoeg was? Dan heb je het mis, want de dieren hebben ook nog eens twee ogen rondom hun mond en drie ogen op hun staart. Degenkrabben hebben in totaal dus tien verschillende ogen. Ze hebben allemaal een andere functie, zoals het opsporen van soortgenoten en het zoeken naar een lekker hapje.

Spinnen

spinnen

De meeste spinnen hebben in totaal acht ogen, maar er zijn soorten die twaalf ogen op hun kop hebben zitten. Ook bij deze insecten hebben de verschillende ogen allemaal andere functies. Spinnen hebben twee grotere ogen aan de voorkant van hun kop. Hiermee kunnen ze beweging detecteren, zoals een vlieg in hun web. De andere ogen zijn ervoor gemaakt om licht waar te nemen. Niet alle spinnen hebben een overdaad aan ogen nodig om goed te kunnen functioneren. Er zijn namelijk spinsoorten die helemaal geen ogen hebben. Zij gaan dus blind door het leven en moeten het van hun andere zintuigen hebben.

Schorpioenen

schorpioen 3

De schorpioen is familie van de spin, dus het is niet vreemd dat ook deze dieren meer dan twee ogen hebben. Aan de voorkant van hun kop vind je twee grotere ogen. Dan zijn er nog de vijf verschillende ogen aan beide zijkanten van hun lichaam. Een snelle optelsom vertelt je dus dat schorpioenen tot wel twaalf ogen kunnen hebben. Dat geldt niet voor alle soorten, want sommige schorpioenen hebben slechts acht of tien ogen.

Kubuskwallen

kubuskwal

Deze kwallen hebben hun naam te danken aan hun vorm. Waar de meeste kwallen een mooie bolle vorm hebben, is de kubuskwal rechthoekig. Dat is niet het enige wat deze dieren bijzonder maakt. Ze hebben namelijk ook ontzettend veel ogen: 24 in totaal. Het overgrote deel van deze ogen heeft slechts één taak, namelijk het detecteren van licht. De andere vier ogen zijn verantwoordelijk voor het detecteren van beweging en het vormen van beelden. Je zou zeggen dat deze dieren dus nooit iets belangrijks missen.

Jakobsmantels

Jakobsmantels

De jakobsmantel staat ook wel bekend als de sint-jakobsschelp. Het is een weekdier met twee kleppen, waarvan het vlees aan de binnenkant vaak wordt geserveerd in restaurants. Heb je ooit coquilles besteld? Dan had je misschien niet door dat je een dier met ontzettend veel ogen at. Hun ogen zitten namelijk niet op het vlees aan de binnenkant van de schelp, maar op de buitenkant van de schelp. Dat is belangrijk, want zo kunnen ze hun omgeving goed in de gaten houden. De piepkleine oogjes zorgen er samen voor dat de jakobsmantel niets mist. Maar hoeveel ogen heeft dit beestje in totaal? Tussen de vijftig en honderd!

Keverslakken

Keverslakken 2

Dit beestje heeft de nummer één op deze lijst zeker verdiend, want het aantal ogen op een keverslak is duizelingwekkend. Het zijn weekdieren met een platte, ovalen vorm. Op hun rug hebben ze allerlei piepkleine ogen die nauwelijks met het blote oog waar te nemen zijn. In totaal zitten er meer dan duizend op het kleine lichaam van dit beestje. Dat maakt de keverslak waarschijnlijk het dier met de meeste ogen, want het is moeilijk om dit aantal te evenaren.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media