We hebben een enorme invloed op de natuur. Niet alleen door vernietiging en vervuiling, maar ook door hoe we de wereld om ons heen vormgeven. Sommige diersoorten passen zich razendsnel aan onze aanwezigheid aan en laten zien hoe flexibel de natuur is. Hier zijn 10 dieren die door menselijke invloed opvallend zijn geëvolueerd.
1. Huismuizen
De huismuis (Mus musculus) leeft al duizenden jaren zij aan zij met mensen. Ze hebben geleerd om van ons afval te eten en nesten te bouwen in onze huizen. Door de jaren heen hebben ze zelfs resistentie ontwikkeld tegen gifstoffen die we tegen hen inzetten. Deze kleine overlevers maken van menselijke aanwezigheid een voordeel.
2. Honden
Honden zijn het ultieme voorbeeld van hoe dieren door menselijke invloed veranderen. Vanuit de wolf evolueerden ze tot onze beste vrienden door duizenden jaren van domesticatie. We hebben hondenrassen gecreëerd die kunnen hoeden, waken, jagen of gewoon gezelschap houden. Ze zijn misschien wel het meest opvallende bewijs van hoe mensen de natuur kunnen vormgeven.
3. Duiven
De stadsduif (Columba livia) is niet meer weg te denken uit onze steden. Oorspronkelijk waren het rotsbewoners, maar tegenwoordig gebruiken ze gebouwen en bruggen alsof het kliffen zijn. Ze leven van ons afval en hebben een leven opgebouwd in een door mensen gedomineerde wereld.
4. Colorado-kever
De Colorado-kever (Leptinotarsa decemlineata) is een onverwachte evolutionaire winnaar. Toen we aardappels wereldwijd introduceerden, had deze kever ineens een voedselbron bij de hand. Door onze bestrijdingsmiddelen hebben ze zich aangepast en zijn ze zelfs resistent geworden tegen veel pesticiden.
5. Merels
De merel (Turdus merula) is een van de vogels die perfect heeft geleerd te leven in de stad. Ze zingen nu zachter en op hogere tonen om boven het verkeersgeluid uit te komen. Ook hebben ze hun eetgewoonten aangepast aan wat ze in tuinen en op straat vinden.
6. Koolmezen
De koolmees (Parus major) laat zien hoe slimme vogels snel kunnen veranderen. In gebieden waar mensen vogelvoer ophangen, hebben koolmezen langere snavels ontwikkeld. Hierdoor kunnen ze gemakkelijker bij het voedsel komen. Dit laat zien hoe kleine veranderingen een groot verschil maken.
7. Vossen
Vossen hebben zich razendsnel aangepast aan het leven in steden. Ze zijn minder bang voor mensen en hebben geleerd om voedsel te vinden in vuilnisbakken en op straat. Deze sluwe dieren laten zien hoe veerkrachtig de natuur is, zelfs in de drukste stedelijke omgevingen.
8. Chinese wolhandkrab
De wolhandkrab (Eriocheir sinensis) is een goede zwemmer, maar zijn verspreiding over de wereld is vooral aan ons te danken. Door scheepvaart kwam hij in nieuwe gebieden terecht, en sindsdien heeft hij zich aangepast aan verschillende wateromstandigheden. Deze krab floreert nu in ecosystemen die ooit onbekend terrein waren.
9. Ruwe alikruik
De Ruwe alikruik (Littorina saxatilis) heeft zich aangepast aan kustgebieden die vervuild zijn door menselijke industrie. Sommige slakken zijn nu resistent tegen zware metalen in het water. Ook hebben ze hun schelpvorm aangepast om te overleven in deze ruwe omstandigheden.
10. Vijgenwesp
De kleine vijgengwesp leeft in symbiose met vijgenbomen. Toen mensen vijgen begonnen te cultiveren, moesten deze wespen zich genetisch aanpassen aan de veranderde bomen. Zo blijven ze belangrijk voor de bestuiving, zelfs bij door mensen gecultiveerde vijgen.
De natuur is ontzettend flexibel, en deze dieren zijn daar het bewijs van. Door menselijke invloed – of het nu gaat om steden, landbouw of handel – passen ze zich aan en evolueren ze in een razend tempo. Hun overlevingsdrang laat zien hoe krachtig de natuur kan zijn, zelfs in een wereld die we steeds meer naar onze hand zetten.