Je kunt de laatste jaren haast niet meer om de alpaca heen. Maar veel meer dan dat ze er schattig uitzien, oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komen en dat ze (schijnbaar) graag mee gaan wandelen en van yoga en een high tea op zijn tijd houden, weten de meeste mensen niet over alpaca’s. Tijd om daar verandering in aan te brengen! We struinden het internet voor je af op zoek naar leuke weetjes over de alpaca en vonden deze 10 dingen die je vast nog niet wist.

De alpaca is familie van de kameel

familie kameel

De alpaca (Vicugna pacos) behoort tot de familie van kameelachtigen (Camelidae). Zijn meest nauwe verwant binnen deze familie is de vicuña (Vicugna vicugna). Andere familieleden zijn bijvoorbeeld de kameel, de dromedaris en de lama.

Er zijn twee ‘typen’ alpaca

Huacaya

Er is geen sprake van verschillende soorten, maar qua uiterlijk verschillen de twee typen alpaca nogal. Huacaya’s (uit te spreken als ‘wacaja’) zie je het meest. Dit zijn de alpaca’s met een zachte vacht die licht krult.

suri

Daarnaast heb je nog de Suri, een knappe verschijning met zijn lange, dikke lokken die wel wat weg hebben van dreadlocks. De vacht van Suri’s is moeilijker te bewerken en daarom is men bezig deze ‘lockstructuur’ eruit te fokken.

Het zijn echte kuddedieren

groep alpacas

Alleen is ook maar alleen. Alpaca’s zijn echte kuddedieren die pas happy zijn als ze minstens twee à drie soortgenoten om zich heen hebben. Mocht je overwegen om zelf alpaca’s in je achtertuin te gaan houden, hou hier dan rekening mee.

Vrouwtjes zijn bijna een jaar zwanger

lang zwanger alpaca

Vrouwtjes/merries zijn vruchtbaar vanaf een leeftijd van 14 maanden, mannetjes/hengsten kunnen een vrouwtje dekken vanaf twee jaar oud. Er is geen specifiek bronstseizoen. Een stofje in het sperma en de geluiden die het mannetje maakt tijdens de paring, zorgen ervoor dat de merrie gaat ovuleren. Die paring kan trouwens 15 tot wel 60 minuten duren! Eenmaal zwanger, wil de merrie niet meer gedekt worden. Dit wordt door fokkers ook wel als test gebruikt om te zien of een vrouwtje zwanger is. Spuugt ze naar het mannetje als hij bij haar in de buurt komt, dan groeit er een ‘cria’ in haar buik. De zwangerschap van een alpaca duurt 11,5 maand en in theorie kan de merrie 10 dagen na de bevalling weer drachtig worden.

De jongen worden ‘cria’s’ genoemd

cria

Na de zwangerschap van 11,5 maand wordt er meestal één jong geboren, dat ook wel veulen of cria genoemd wordt. Pasgeboren alpaca’s wegen 8 à 9 kilo en worden bijna altijd in de ochtend geboren en vaak op een zonnige dag. Een handigheidje van Moeder Natuur dat alles te maken heeft met het volgende weetje!

Alpaca’s kunnen hun tong niet uitsteken

geen tong

Alpaca’s hebben een korte tong die ze niet ver genoeg uit kunnen steken om hun jong droog te likken. Hiervoor zijn ze afhankelijk van de zon, vandaar dat cria’s meestal op een zonnige dag ter wereld komen. Bij slecht weer schijnt de alpacamama de bevalling zelfs tegen te kunnen houden. Dat alpacaveulens bijna altijd ’s ochtends geboren worden, heeft dan weer te maken met hun ‘roots’ in de hoogvlakten van Zuid-Amerika. Hier koelt het zodra de zon onder is flink af en dat vindt een pasgeboren veulen natuurlijk niet prettig. In het warme ochtend- en middagzonnetje heeft het jong genoeg tijd om op te drogen en zijn eerste melk bij mama te drinken.

22 tinten alpacawol

alpaca wol

Alpaca’s moeten jaarlijks geschoren worden en per keer komt er zo’n 3 tot 5 kilo wol af. Deze wol is zeer geliefd. Zo zou alpacawol je een stuk warmer houden dan bijvoorbeeld schapenwol, is het meer kreukbestendig dan kasjmier, is het waterafstotend en schijnt het minder te kriebelen dan andere soorten wol. Alpacawol is verkrijgbaar in 22 verschillende natuurlijke tinten en wordt onder andere gebruikt voor sokken, mutsen en plaids, maar ook voor bijvoorbeeld dekbedden. De wol van het dek van een alpaca levert tussen de 35 en 55 euro per kilo op, de wol die van de hals en de poten komt ongeveer 10 euro per kilo.

Alpaca’s houden niet van knuffelen

alpaca houdt neit van knuffelen

Ze zien er misschien uit alsof ze gemaakt zijn om te knuffelen, maar in werkelijkheid houdt de alpaca hier helemaal niet zo van. Het zijn wel sociale dieren die graag bij mensen die ze kennen in de buurt zijn. Ze mogen graag aan mensen snuffelen en komen misschien zelfs naast je liggen als ze helemaal op hun gemak zijn, maar die knuffels kun je beter bewaren voor een ander dier. Of koop een leuke knuffel in de vorm van een alpaca!

En misschien ook niet zo van wandelen?

wandelen met alpaca

Tegenwoordig kun je in heel Nederland activiteiten met alpaca’s ondernemen. Zo kun je golfen of van een high tea genieten in een weiland met alpaca’s, je ringen tijdens je bruiloft laten brengen door een alpaca en zelfs een yogales behoort tot de mogelijkheden. Maar de meest populaire activiteit blijft toch het wandelen met alpaca’s. Hier zijn bij sommige alpacahouders zelfs wachtlijsten voor. Maar vinden alpaca’s het nu eigenlijk wel zo leuk om met een groep ‘vreemde’ mensen over het strand of door een stadscentrum te wandelen? Daar verschillen de meningen over. Stichting Dier & Recht stelt bijvoorbeeld dat deze wandelingen de dieren stress opleveren, onder andere doordat ze weggehaald worden bij de kudde en te veel menselijke aandacht krijgen. Deze stichting zou dit soort activiteiten het liefst helemaal verbieden. Maar de alpacaboeren die deze wandelingen aanbieden, hebben het idee dat de alpaca’s het juist leuk vinden om te wandelen en zeggen geen signalen van stress te zien bij hun dieren. Mocht je plannen hebben om een van deze activiteiten met alpaca’s te ondernemen, maak dan zelf een geïnformeerde afweging.

Maar wel van water!

alpaca drinken

Een ding waar alpaca’s in ieder geval wel van houden is water. In het wild vinden ze het heerlijk om een beetje te badderen in plassen, maar een zwembadje of een tuinslang zorgt natuurlijk net zo goed voor afkoeling!

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media