Hooiwagens worden vaak verward met spinnen, maar ze behoren tot een aparte groep geleedpotigen. Hieronder vind je 11 intrigerende weetjes over hooiwagens die je kennis over deze dieren zullen verdiepen.
1. Hooiwagens zijn geen spinnen
Hoewel hooiwagens vaak voor spinnen worden aangezien, behoren ze niet tot de orde van spinachtigen die bekend staan als echte spinnen (Araneae). Hooiwagens behoren tot de orde Opiliones en verschillen op een aantal belangrijke manieren van spinnen, waaronder hun lichaamsstructuur en voedingsgewoonten.
2. Ze hebben geen gifklieren
In tegenstelling tot veel spinnen hebben hooiwagens geen gifklieren en kunnen ze hun prooi niet met gif verlammen of doden. In plaats daarvan gebruiken ze hun kaken om voedsel op te pakken en vloeistoffen uit hun prooi te zuigen. Hierdoor zijn hooiwagens ongevaarlijk voor mensen en andere grotere dieren.
3. Hooiwagens kunnen hun poten loslaten
Een van de meest opvallende verdedigingsmechanismen van hooiwagens is hun vermogen om hun poten los te laten wanneer ze worden aangevallen. Dit proces, dat bekend staat als autotomie, stelt de hooiwagen in staat om te ontsnappen aan roofdieren. De geamputeerde poot blijft vaak een tijdje bewegen, wat de aandacht van het roofdier afleidt terwijl de hooiwagen ontsnapt.
4. Ze eten geen voedsel zoals spinnen dat doen
Hooiwagens hebben een andere voedingsmethode dan spinnen. Terwijl spinnen hun prooi insluiten in zijde en verteringssappen injecteren om hun voedsel vloeibaar te maken, kauwen hooiwagens hun voedsel met hun kaken. Ze voeden zich met meerdere soorten voedsel, waaronder kleine insecten, plantaardig materiaal, schimmels, en zelfs rottende organische stoffen.
5. Ze hebben een opvallend, samenhangend lichaam
In tegenstelling tot spinnen, die een duidelijk onderscheid hebben tussen hun kopborststuk en achterlijf, hebben hooiwagens een meer samenhangend, eivormig lichaam waarbij de twee secties bijna volledig zijn samengesmolten. Dit geeft hen hun kenmerkende, ronde uiterlijk.
6. Hun poten zijn uitzonderlijk lang
Hooiwagens zijn vooral bekend om hun extreem lange poten in verhouding tot hun kleine lichaam. Hoewel deze lange poten fragiel lijken, geven ze hen een groot voordeel bij het navigeren door hun omgeving en het voelen van trillingen in hun omgeving. In sommige gevallen kunnen hun poten wel vijf keer langer zijn dan hun lichaam.
7. Ze scheiden een stinkende stof af om roofdieren af te weren
Naast het kunnen loslaten van hun poten, hebben hooiwagens een ander verdedigingsmechanisme: ze kunnen een stinkende afscheiding produceren vanuit klieren aan de zijkanten van hun lichaam. Deze vloeistof ruikt onaangenaam en dient als afschrikmiddel voor roofdieren, zoals vogels of grotere insecten.
8. Ze zijn onschadelijk voor mensen
Er is een hardnekkige mythe dat hooiwagens de “giftigste spinnen” zijn, maar dat ze niet in staat zijn mensen te bijten vanwege hun kleine kaken. Deze mythe is volkomen onjuist. Hooiwagens hebben geen gifklieren en zijn volledig ongevaarlijk voor mensen. Hun kaken zijn ook niet gemaakt om te bijten zoals die van spinnen.
9. Ze leven vaak in vochtige omgevingen
Hooiwagens geven de voorkeur aan vochtige leefomgevingen, zoals bossen, tuinen, graslanden en kelders. Ze houden van schaduwrijke plekken met veel schuilmogelijkheden. Tijdens droge periodes kunnen ze zich vaak verschuilen onder stenen, bladeren, of in spleten om vocht vast te houden.
10. Ze kunnen enkele jaren leven
In tegenstelling tot veel andere geleedpotigen, die een relatief kort leven hebben, kunnen sommige hooiwagens tot twee jaar oud worden. Dit is langer dan veel andere insecten en spinachtigen, en stelt hen in staat om meerdere seizoenen te overleven. Ze overwinteren vaak in beschutte plaatsen en worden actief in de lente en zomer wanneer de temperatuur stijgt.