Dieren kunnen ontzettend lief en schattig zijn, maar dat betekent niet dat ze ook allemaal even lekker ruiken. Een aantal dieren gebruiken hun geur zelfs om zich te verdedigen tegen vijanden. Dat lukt ze goed, want er zijn verschillende beesten te vinden die echt een uur in de wind stinken. Wil je weten welke dieren het slechtste ruiken? Dit zijn de 11 meest stinkende dieren ter wereld.

11. Hoatzin


Linda De Volder/wikimedia

Deze vogel wordt in Suriname ook wel de stinkvogel genoemd en dat is natuurlijk niet voor niets. De geur van deze vogel is geen afweermechanisme, maar een gevolg van de manier waarop hij zijn voedsel verteert. De Hoatzin heeft namelijk een maag met verschillende kamers. Wanneer hij een lekkere maaltijd van bloemen, planten en bladeren bij elkaar gezocht heeft, gaan de bacteriën in zijn maag aan het werk. Het voedsel begint in zijn lichaam te rotten, wat zorgt voor die verschrikkelijke geur. Dat is de reden waarom jagers deze vogel vaak links laten liggen. Niemand wil namelijk een vogel eten die naar rottend eten ruikt.

10. Zuidelijke boommiereneter


Sinara Conessa/flickr

Hij is het kleine broertje van de bekende miereneter, maar weet zichzelf goed te beschermen tegen vervelende roofdieren. De geur van de Zuidelijke boommiereneter lijkt op die van een stinkdier. Hij laat zijn geur ook pas los wanneer hij bedreigd wordt. De intense stank jaagt zelfs een moordlustige jaguar weg. Als dat nog niet genoeg is, kan deze miereneten ook nog eens een flink potje vechten. Zijn staart en armen zijn namelijk gevuld met ontzettend sterke spieren.

9. Bombardeerkever

Deze kever heeft een opvallende naam, maar die heeft hij niet voor niks gekregen. De kever is namelijk explosief. In zijn lijf bevinden zich verschillende chemicaliën die hij kan samenvoegen wanneer hij bedreigd wordt. Een van deze chemicaliën is waterstofperoxide. Wanneer deze stof bij de andere chemicaliën komt, ontstaat er een grote druk in zijn lijf. In kleine explosies komt er een substantie uit die dodelijk is voor andere insecten. Mensen lopen geen gevaar wanneer ze de bombardeerkever tegenkomen, maar de geur die vrijkomt tijdens de explosies is niet niks.

8. Veelvraat

Ze zien er natuurlijk ontzettend schattig uit met hun bruine vacht, maar je wilt niet in de buurt komen van een veelvraat. Er komt namelijk een ontzettend vieze geur uit de anaalklieren van dit dier. Deze geur komt niet vrij omdat de veelvraat zichzelf wil verdedigen, maar omdat hij zijn territorium wil afbakenen. Zo weten mensen en andere dieren dat ze uit de buurt moeten blijven van dit dier.

7. Taiwanese stinkslang

Over het algemeen staan slangen niet bekend om hun slechte geur. Ze zijn meestal voorzien van gemeen gif dat dodelijk kan zijn, maar stank is over het algemeen geen manier waarop slangen zich verdedigen. De Taiwanese stinkslang doet dat wel, want hij kan een vieze geur uit zijn anaalklieren loslaten wanneer hij zich bedreigd voelt. Zo weten alle roofdieren dat ze ver uit de buurt moeten blijven van deze slang die meer dan twee meter lang kan worden.

6. Upupa

Vreemd genoeg is er weer een vogel op dit lijstje te vinden. De Upupa stinkt gelukkig niet altijd. Het zijn alleen de vrouwtjes die een uur in de wind kunnen stinken. Dit doen ze wanneer ze hun eieren aan het uitbroeden zijn. Een moeder is op dat moment erg kwetsbaar en wil haar eieren koste wat het kost beschermen. Ze maakt daarom een stinkende substantie aan die ze over haar veren verspreidt. De geur lijkt op dat van rottend vlees, dus mensen en dieren blijven ver van haar vandaan wanneer ze haar eieren warm probeert te houden.

5. Tasmaanse duivel

Deze kleine dieren lijken onschuldig, maar eigenlijk is de Tasmaanse duivel een van de gevaarlijkste buideldieren. Hij is agressief, bloeddorstig en niet bang voor mensen. Wanneer je in de buurt komt, hoor je al snel een harde krijs en zal je misschien een ontzettend vieze geur ruiken. Met deze geur probeert de Tasmaanse duivel je namelijk uit de buurt te houden. Dat is maar goed ook, want het is wel eens voorgekomen dat een mens werd gebeten door een van deze vleesetende dieren.

4. Gestreepte bunzing

Het uiterlijk van dit dier lijkt een beetje op de koning van de dieren met een vieze geur, namelijk het stinkdier. De gestreepte bunzing is dan ook familie van de veelvraat en het stinkdier. Dit dier vind je voornamelijk in Afrika en gebruikt zijn geur voor twee doelen. Aan de ene kant wil de gestreepte bunzing zijn territorium afbakenen met de geur die uit zijn anaalklieren komt. Aan de andere kant is hij ook in staat om een ontzettend vieze geur op een aanvaller te spuiten.

3. Muskusos

Muskus staat niet bekend als een van de lekkerste geuren op aarde. De naam van deze os is dus al duidelijk: je hebt te maken met een ontzettend stinkend dier. Mannelijke ossen maken een stinkende substantie aan die uit een klier bij hun ogen komt. Ze smeren dit over hun hele vacht om zo vrouwtjes aan te trekken. De geur zal je misschien doen denken aan een kleedkamer vol zweterige mannen.

2. Stinkdier

Het stinkdier staat wereldwijd bekend om zijn vieze geur. Deze gebruikt hij als bescherming tegen andere dieren en mensen die hem aan willen vallen. Ze keren hun rug naar je toe, trekken hun staart op en spuiten vervolgens een ontzettend smerige substantie over je heen. Deze geur krijg je niet zomaar weggewassen en is ook nog eens misselijkmakend.

1. Zeehaas


Genny Anderson/wikimedia

Je zou het niet verwachten, maar de nummer 1 op dit lijstje leeft onder water. De zeehaas kan een paarse wolk verspreiden die giftig is voor vissen die hem op willen eten. De geur van deze wolk is ook nog eens ontzettend vies, maar daar hebben de meeste vissen gelukkig geen last van. Het is maar goed dat de zeehaas onder water leeft zodat wij geen last van zijn geur hebben.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media