Vlinders en motten (ook wel nachtvlinders genoemd) behoren beide tot de orde schubvleugeligen (Lepidoptera). Er zijn meer dan 180.000 soorten in deze orde, en slechts zo’n 10 procent zijn vlinders, het grootste deel zijn dus motten. De eerste primitieve motten evolueerden meer dan 140 miljoen jaar geleden (vlinders zijn er ‘pas’ 40 miljoen jaar). Vlinders zijn over het algemeen meer geliefd dan motten omdat ze mooier zouden zijn. Onterecht, wij zetten een paar van de mooiste en vreemdste motten voor je op een rij waardoor je dit beestje meer gaat waarderen.

Brahmaea wallichii


Arthur Chapman/flickr

Deze prachtige mot komt voor in het noorden van India, in Myanmar, China, Taiwan en Japan. De spanwijdte van de vleugels is maximaal 16 centimeter. Deze motten zijn ’s nachts actief; overdag rusten ze met uitgespreide vleugels op boomstammen of op de grond. Bij verstoring vliegt de mot niet weg, maar trilt heftig.

Amerikaanse maanvlinder

In Nederland noemen we motten ook wel nachtvlinders vandaar dat een mot de naam Amerikaanse maanvlinder kan dragen maar dus eigenlijk een mot is. De meeste motten zijn wat saai bruin, maar deze is prachtig groen. Een volwassen Luna-mot heeft geen mond en eet niet – hij leeft maar een week, met als enige doel paren!

Calyptra (Vampieren Mot)

We hebben het lijstje niet voor niets mooie en vreemde motten genoemd. De vampier mot behoort duidelijk tot de laatste categorie, hij maakt namelijk zijn naam waar, deze mot drinkt namelijk bloed. Ze schijnen zelfs bij mensen bloed te kunnen drinken!

Kolibrievlinder


IronChris/wikicommons

De Kolibrievlinder (Macroglossum stellatarum) ziet eruit als een kolibrie. Net als het snelle vogeltje neuriet hij als hij vliegt en zuigt nectar uit bloemen, dus het is gemakkelijk om deze mot te verwarren met een kleine vogel!

Atlasvlinder


internets_dairy/flickr

De atlasvlinder is de grootste mot (en vlinder) als we kijken naar het vleugeloppervlak. Maar zo groot als hij is (25 tot 30 centimeter) heeft de volwassen Atlas-mot geen mond en kan hij niet eten gedurende zijn leven van een a twee weken (dit doet hij in het larvenstadium).

Hoornaarsvlinder

Motten en vlinders zijn goed in zich vermommen, deze Hoornaarsvlinder lijkt sprekend op grotere wespensoorten als de hoornaarwesp. Deze gelijkenis dient om vijanden zoals vogels af te schrikken, en wordt mimicry genoemd.

Automeris io


Patrick Coin/wikicommons

Wanneer ze worden bedreigd , zullen de Io-motten (Automeris io) hun vleugels uitslaan om een verrassend oog patroon te onthullen, om hopelijk m roofdieren af te schrikken! Alleen de mannetjes hebben deze ogen op hun vleugels.

Hypercompe scribonia (luipaard mot)

De luipaard motheeft een duidelijk patroon van zwarte ringen, die doen denken aan de ringen van zijn naamgenoot, het luipaard. De onmiskenbare kleuringen van de mot zijn aposematisch, wat betekent dat laten zien aan roofdieren dat ze geen lekker hapje zijn.

Sneeuwwitte vedermot

De sneeuwwitte vedermot is een kleine mot met een spanwijdte van 24 tot 35 millimeter. De vleugels zijn erg diep ingesneden waardoor het lijkt of de vlinder vleugels heeft bestaande uit vijf veren.

Populierenpijlstaart

De Populierenpijlstaart is moet met een vreemd uiterlijk. De onregelmatig gevormde vleugels maken het mogelijk zich te camoufleren in een stapel van dode bladeren. Als je deze mot echter stoort, zal deze plotseling een helder oranjerode vlek op de onderkant van zijn vleugels onthullen – als een afleiding of schrikbeeld – voordat hij weg vliegt.

Doodshoofdmot


Trevor H/flickr

Behalve het het onmiskenbare schedelpatroon op de rug, kunnen deze motten ook een luid gepiep veroorzaken wanneer ze geïrriteerd zijn! Een soort van de Doodshoofdmot , A. atropos, is waarschijnlijk de meest bekende mot in de wereld. Deze mot wordt namelijk weergegeven op de poster voor de film The Silence of the Lamb.

Venezuelan Poodle Moth

De Venezuelan Poodle Moth is nog geen officieel erkende soort. Er is slechts een foto gemaakt van deze bijzondere mot door Dr. Arthur Anker in Venezuela.

Creatonotos gangis

Deze mot ziet eruit als alle andere, behalve dan wanneer er iets heel bijzonders uit zijn billen komt zetten zoals te zien was in dit filmpje dat in 2017 viral ging op Facebook.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media