Deze schattige knaagdieren zijn geliefd over de hele wereld als huisdier, maar hun geschiedenis en gedrag bevatten verrassende en boeiende details die niet iedereen kent. Ontdek meer over deze bijzondere diertjes!
1. Cavia’s komen oorspronkelijk uit de Andes
Hoewel cavia’s nu over de hele wereld als huisdier worden gehouden, zijn ze oorspronkelijk afkomstig uit de Andes in Zuid-Amerika. In landen zoals Peru, Bolivia, en Ecuador werden ze al duizenden jaren door de Inca’s en andere inheemse volkeren gedomesticeerd, maar niet als huisdier zoals wij ze nu kennen. Cavia’s werden vooral gehouden als voedselbron.
2. Ze maken verschillende geluiden om te communiceren
Cavia’s staan bekend om hun unieke geluidjes, die ze gebruiken om met elkaar en met hun eigenaar te communiceren. Zo hebben ze verschillende piepjes en knorretjes voor verschillende situaties. Het meest bekende geluid is het “wheeken”, een luide piep die ze maken wanneer ze voedsel verwachten of aandacht willen. Ze kunnen ook spinnen van tevredenheid of klappertanden als ze geïrriteerd zijn.
3. Cavia’s kunnen super goed zien
Een van de meest opmerkelijke fysieke eigenschappen van de cavia is zijn gezichtsvermogen. Door de plaatsing van hun ogen aan de zijkant van hun hoofd hebben cavia’s een gezichtsveld van bijna 340 graden, wat betekent dat ze bijna alles om zich heen kunnen zien zonder hun hoofd te hoeven draaien. Dit helpt hen alert te blijven op mogelijke roofdieren.
4. Cavia’s kunnen geen vitamine C aanmaken
Net als mensen kunnen cavia’s geen vitamine C in hun lichaam aanmaken. Ze moeten deze essentiële voedingsstof uit hun dieet halen om scheurbuik te voorkomen, een ziekte die bij cavia’s ernstige symptomen zoals gewichtsverlies, zwakte en gezwollen gewrichten kan veroorzaken. Dit maakt een dieet rijk aan verse groenten, zoals paprika’s en broccoli, essentieel voor hun gezondheid.
5. Cavia’s zijn sociale dieren en hebben gezelschap nodig
Cavia’s zijn van nature zeer sociale dieren en gedijen in gezelschap. In het wild leven ze in groepen om elkaar te beschermen tegen roofdieren. Wanneer ze als huisdier worden gehouden, is het voor hun welzijn belangrijk dat ze met andere cavia’s worden gehuisvest. Cavia’s kunnen zich eenzaam en depressief voelen als ze alleen worden gehouden, hoewel ze soms ook sterke banden met hun menselijke verzorgers ontwikkelen.
6. Ze hebben een uniek springgedrag, “popcornen” genoemd
Een van de schattigste gedragingen van een cavia is popcornen. Dit is wanneer ze plotseling kleine sprongetjes maken in de lucht, soms meerdere keren achter elkaar. Dit gedrag komt vaak voor wanneer cavia’s zich opgewonden of blij voelen. Het ziet eruit alsof ze letterlijk “poppen” van plezier, en het is een teken dat ze zich goed voelen in hun omgeving.
7. Cavia’s hebben gevoelige pootjes
Cavia’s hebben zachte, gevoelige voetjes die vatbaar zijn voor verwondingen als ze op een verkeerde ondergrond worden gehouden. Ze moeten worden gehouden op zachte materialen zoals fleece of hooi, en harde oppervlakken zoals draadkooibodems kunnen leiden tot een pijnlijke aandoening genaamd pododermatitis, ofwel “bumblefoot”. Een juiste leefomgeving is dus essentieel voor hun welzijn.
8. Ze hebben constant groeiende tanden
De tanden van cavia’s, zowel hun snijtanden als hun kiezen, groeien hun hele leven door. Omdat hun tanden blijven groeien, moeten cavia’s constant op vezelrijk voedsel knagen, zoals hooi, om hun tanden op de juiste lengte te houden. Als hun tanden te lang worden, kan dit leiden tot pijnlijke gebitsproblemen, die vaak alleen door een dierenarts kunnen worden behandeld.
9. Cavia’s hebben hun eigen taal van lichaamstaal
Naast hun vocalisaties communiceren cavia’s ook veel door middel van lichaamstaal. Een ontspannen, uitgestrekte cavia voelt zich bijvoorbeeld veilig, terwijl een cavia die zijn lichaam plat op de grond drukt, zich misschien angstig voelt. Door de subtiele bewegingen van hun lichaam te begrijpen, kunnen eigenaren de stemming en het welzijn van hun cavia beter inschatten.
10. Ze kunnen ontzettend oud worden voor knaagdieren
Hoewel veel mensen denken dat knaagdieren meestal een kort leven hebben, kunnen cavia’s verrassend lang leven. De gemiddelde levensduur van een cavia ligt tussen de 5 en 7 jaar, maar sommige cavia’s kunnen zelfs ouder dan 8 jaar worden met de juiste zorg en een gezond dieet. Dit maakt hen een relatief langdurige toewijding als huisdier.
11. Cavia’s zijn vegetariërs
Cavia’s zijn strikt herbivoor, wat betekent dat hun dieet volledig uit plantaardig materiaal bestaat. Ze eten voornamelijk hooi, groenten, en af en toe wat fruit. Hooi is essentieel omdat het hen voorziet van vezels, wat belangrijk is voor hun spijsvertering en gebitsgezondheid. Onjuiste voeding kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals spijsverteringsstoornissen en tandziektes.
12. Ze hebben gevoelige oren en horen beter dan mensen
Cavia’s hebben een zeer gevoelig gehoor. Ze kunnen hogere frequenties horen dan mensen, wat hen helpt om roofdieren op afstand te detecteren. Dit is een overblijfsel van hun gedrag in het wild, waar het vroeg detecteren van gevaar van cruciaal belang is. In een rustige omgeving kunnen ze geluiden oppikken die wij als mensen helemaal niet kunnen waarnemen.
13. Cavia’s worden geboren met hun ogen open
In tegenstelling tot veel andere zoogdieren worden cavia’s geboren met hun ogen open en met volledig ontwikkelde tanden, vacht, en klauwen. Ze kunnen vrijwel onmiddellijk na de geboorte rondlopen en beginnen snel vast voedsel te eten, hoewel ze nog enkele weken melk drinken bij hun moeder. Deze snelle ontwikkeling maakt hen al snel onafhankelijk.
14. Ze zijn wereldwijd populair als huisdier, maar ook als showdier
Cavia’s zijn niet alleen populair als huisdier, maar er worden ook wereldwijd caviashows gehouden, vergelijkbaar met hondenshows. Tijdens deze shows worden cavia’s beoordeeld op basis van hun rasstandaard, vacht, kleur en gezondheid. Er zijn zelfs speciale rassen met lang haar, zoals de Peruviaanse cavia, die zorgvuldig worden verzorgd en getraind voor deze evenementen.