Denk je aan dieren met een slurf, dan denk je aan een olifant. Olifanten gebruiken deze slurf om te ademen, ruiken, aanraken, grijpen en geluiden maken, je kunt wel stellen dat het een van de meest verbazingwekkende lichaamsdelen in het dierenrijk is. We schreven al een lijstje vol met weetjes over de olifantenslurf. Maar wist je dat er naast de olifant nog een aantal dieren zijn met iets wat lijkt op een slurf?

Tapir

Tapir slurf
Tapir

De korte slurf van de tapir is een samenvoeging van de neus en de bovenlip. Tapirs gebruiken hun slurf om takken te grijpen en de bladeren eraf te strippen of om fruit te plukken en direct in de bek te stoppen. Tevens kan de tapir zijn slurf gebruiken als snorkel wanneer het dier onder water is. Ook is het een zeer goed reukorgaan.

Springspitsmuizen

Springspitsmuizen 2
Springspitsmuizen

De Engelse naam van springspitsmuizen is “elephant shrew” (oftewel olifant spitsmuis). Dit heeft natuurlijk alles te maken met de gelijkenis tussen de lange neus van de springspitsmuis en de slurf van een olifant.
Grappig is ook dat de springspitsmuis niet behoort tot de familie van spitsmuizen. Ze zijn in feite nauwer verwant aan olifanten dan aan spitsmuizen. De lange snuit van de springspitsmuis is zeer gevoelig en uiterst wendbaar; de snuit wordt gebruikt om in de aarde te sporen naar prooidiertjes.

Reuzenmiereneter

reuzenmiereneter
slurf van reuzenmiereneter

De lange snuit van de reuzenmiereneter is een opvallend gezicht. Ze gebruiken deze lange snuit bij het eten. Met zijn scherpe klauwen maakt hij een opening in een mierennest. Zijn snuit steekt hij in het gat en dan komt zijn geheime wapen te voorschijn: een tong van 60 centimeter lang! De tong is bedekt met kleine stekels en een plakkerig weefsel, zodat de prooi, kleine insecten, er aan vast blijft plakken. Deze tong kan hij tot 160 keer per minuut in en uittrekken.

Saiga Anitlope

Saiga Anitlope slurf
Saiga Anitlope

Het is een bijzonder gezicht, de grote neus van de Saiga Antilope. Maar dit is het dierenrijk, dus uiteraard heeft de neus een belangrijke functie. Wetenschappers denken dat de neus de lucht filtert voordat deze in de longen komt. Hierdoor kunnen de dieren efficiënter ademen tijdens het reizen in grote migrerende kuddes, wiens donderende hoeven de steppe in een stofstorm kunnen veranderen.
Ook zou de neus helpen bij communicatie en het kiezen van partners. Net als bij mannelijke brulapen en koala’s, wordt gedacht dat luid brullen een teken is van mannelijkheid.
Spijtig genoeg is de Saiga Antilope met uitsterven bedreigt nadat een bacterie in 2015 voor een massale sterfte zorgde.

Olifantsvis of Tapirvis

olifantsvis
Gnathonemus petersii

Het moge duidelijk zijn hoe de olifantvis of tapirvis (Gnathonemus petersii) aan zijn naam is gekomen. Deze vis gebruik zijn “slurf” om voedsel te vinden dat verborgen is in het substraat. Het is een populaire vis in aquariums maar worden hier vaak onder erbarmelijke omstandigheden gehouden. Deze vissen houden van schemer en willen niet zomaar gevoerd worden maar willen zoeken naar hun eten.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media