Tijdens een bezoek aan de dierentuin is het leuk om op een veilige afstand naar wilde dieren te kijken, maar wat gebeurt er wanneer deze dieren ineens aan de verkeerde kant van de tralies zitten? Ook in Nederland is het meerdere keren voorgekomen dat een dier ontsnapte uit de dierentuin. Hier vind je negen verhalen van dieren die hun vrijheid opzochten.

Gorilla Bokito – Artis (2007)

bokito

Bokito is misschien wel een van de meest bekende apen van Nederland. Deze gorilla woont in Diergaarde Blijdorp en wist in 2007 te ontsnappen. Dat deed hij door over de gracht rondom zijn verblijf te springen, waarmee hij de bezoekers van de dierentuin de stuipen op het lijf jaagde. Een bezoekster raakte gewond aan haar hand en had enkele bijtwonden, maar verder bleven de gasten ongedeerd.

Er wordt gedacht dat Bokito zijn verblijf verliet nadat hij werd uitgedaagd door een vrouw die meerdere keren per week bij de gorilla op bezoek kwam.

Jachtluipaarden – Beekse Bergen (2015)

jachtluipaard ontsnapt

Ook in Safaripark Beekse Bergen is het voorgekomen dat een paar dieren hun verblijf verlieten. Dat gebeurde in 2015, toen een aantal jachtluipaarden door een poort konden glippen nadat een verzorger deze niet helemaal dicht had gedaan. Hierdoor kwamen ze bij de neushoorns terecht, die er alles aan deden om hun terrein te beschermen. Gelukkig lukte het de verzorgers om de jachtluipaarden snel weer in hun eigen verblijf te krijgen.

Pinguïns – Dierenpark Emmen (2010)

pinguins emmen
C. Welman / Shutterstock.com

In vergelijking met een gorilla of een paar jachtluipaarden, zijn loslopende pinguïns een stuk minder angstaanjagend. De dieren leefden in Dierenpark Emmen en gingen langzaam maar zeker aan de wandel.

Hierdoor doken er op verschillende plekken in Emmen pinguïns op, bijvoorbeeld in iemands achtertuin. Er werden in totaal twee pinguïns gevonden, die allebei netjes weer naar de dierentuin werden gebracht.

Toch wist Dierenpark Emmen niet met zekerheid te zeggen of er nog meer loslopende pinguïns waren.

Kleine panda – Artis (2011 & 2015)

kleine panda artis

Het is maar te hopen dat Artis een goede rechtsbijstandverzekering heeft want in deze dierentuin zijn de afgelopen jaren de meest dieren ontsnapt. Zo ook de erg avontuurlijke kleine panda. Dit diertje ontsnapte niet één maar twee keer.

De eerste keer vond plaats in 2011 en de laatste ontspanning gebeurde in 2015. Toen waaide het dak van zijn verblijf, waardoor de kleine panda gemakkelijk kon ontsnappen. Hij werd uiteindelijk in een boom vlakbij Artis gevonden, waarna zijn verzorgers hem gemakkelijk konden vangen.

Ringstaartmaki – Zooparc Overloon (2016)

Ringstaartmaki 2

Het is algemeen bekend dat apen slimme dieren zijn, maar ringstaartmaki Ernie spant de kroon. Dit beestje woonde nog maar net in Zooparc Overloon toen hij al de benen nam. Via een paar bomen wist hij zo uit zijn verblijf te klimmen, waarna hij op pad ging.

Het duurde een tijd voordat het dier werd opgespoord, maar uiteindelijk vonden zijn verzorgers hem in een nabijgelegen natuurgebied. Hij hoefde alleen maar met een snack gelokt te worden voordat hij terugkwam.

Pelikaan – Artis (2018)

pelikaan artis

Artis ligt middenin Amsterdam, dus er ontstaat veel commotie wanneer een dier verdwijnt. Dat gebeurde in 2018 toen een pelikaan vluchtte, net voordat hij zou worden gekortwiekt. Het treinverkeer moest worden stilgelegd, want de pelikaan had een fijn plekje gevonden op het spoor tussen Amsterdam Centraal en Amsterdam Muiderpoort. Gelukkig kon de pelikaan weer veilig naar zijn verblijf worden gebracht.

Prairiehond – Ouwehands Dierenpark (2017)

Prairiehond

Het gebeurt niet zomaar dat je ineens een prairiehond in je achtertuin vindt. Dat overkwam een familie in Rhenen die niet ver van Ouwehands Dierenpark woont. De prairiehond was uit zijn verblijf ontsnapt en ging vervolgens de wijk verkennen, waarna hij gespot werd in een achtertuin. De bewoners wisten het beestje zelf te vangen en belden vervolgens de dierenambulance, die de prairiehond weer naar de dierentuin bracht.

Rode vari – Artis (2017)

rode vari artis

De rode vari’s hebben een eigen eilandje in Artis, waar ze vrij rond mogen lopen. Meestal blijven ze goed bij elkaar, maar soms verlaat een dier de groep wanneer er ruzie is. Een rode vari was wel heel boos op zijn groepsgenoten, want hij verliet de dierentuin in 2017. Zo werd hij plotseling in een parkeergarage bij het Waterlooplein gevonden. Met behulp van de politie wisten de verzorgers de aap gauw genoeg te vangen.

Tijger – Burgers Dierenpark (1978)

tijger burgers zoo ontnsapt

In 1978 was Burgers Dierenpark ineens wereldnieuws. Een tijger uit de dierentuin wist namelijk te ontsnappen door een sprong van meer dan vijf meter te maken. Helaas werd een vrouw aangevallen door het dier, wat voor ernstig hoofdletsel zorgde. Gelukkig verloor de tijger al gauw genoeg zijn interesse, waardoor de vrouw veilig naar het ziekenhuis kon worden gebracht. Hierna viel de tijger nog een paar schapen aan, waarna hij spijtig werd doodgeschoten door personeel van de dierentuin.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media