Dat er in de oceanen grote dieren leven dat is algemeen bekend, onze top 10 van grootste dieren staat zelfs volledig gevuld met walvissen. Maar laten walvissen nou geen vissen zijn, dit zijn namelijk zoogdieren die net als wij lucht nodig hebben om te ademen en hun jongen levend baren. Vissen niet, die filteren met hun kieuwen zuurstof uit het water en leggen eitjes.

14. Mola ramsayi – 1.000 kilogram

De eerste grote vis in ons lijstje is een maanvis, een soort die we nog meerdere malen in dit lijstje tegenkomen. Dit type komt vooral voor op het Zuidelijk halfrond.

13. Siberische huso – 1.140 kilogram

De Siberische huso behoort tot de familie der steuren. Ze kunnen meer dan 5.5 meter lang worden en meer dan 1.000 kilogram wegen. Ze hebben dan ook lang de tijd om te groeien, deze vissen kunnen 80 jaar oud worden. Het gaat helaas niet goed met deze grote vis, de eitjes worden gegeten als kaviaar en dit heeft geleid tot overbevissing.

12. Reuzenbekhaai – 1.215 kilogram

Reuzenbekhaai

Dit is een van de vreemdste haaiensoorten die ooit is ontdekt. De reuzenbekhaai kenmerkt zich door een enorm grote bek met heel veel kleine tandjes. Hij kan tot 790 kilogram wegen en voedt zich door het eten van plankton en kleine diertjes. De meeste van deze diertjes worden naar binnen gelokt omdat het binnenste van zijn bek licht geeft.

11. Groenlandse haai 1.397 kilogram

De Groenlandse haai kent een lengte van 7,3 meter en leeft in de diepe gedeeltes van de Noordzee en de Atlantische oceaan. Toch is is hij langs onze kust erg zeldzaam. De haai is giftig om te eten maar in IJsland wordt van zijn huid een delicatesse gemaakt (kæstur hákarl ).

10. Manta alfredi – 1.400 klogram

De Manta alfredi is een van de grootste soort roggen, alleen de reuzenmanta is groter. Ze kunnen dan ook 5.5 meter lang worden en zo’n 1.400 kilogram wegen.

9. Mola tecta 1.870 kilogram

Ook de Mola tecta behoort tot de maanvissen. Deze soort is pas net ontdekt, in 2014 werd bij een strand nabij Christchurch in Nieuw Zeeland het eerste exemplaar ontdekt.

8. Masturus lanceolatus – 2.000

Masturus lanceolatus is wederom een maanvis, ook wel de haaienvin mola genoemd en dat heeft natuurlijk alles te maken met de gelijkenis met de haaienvin.

7. Beloegasteur – 2.072 kilogram

Beluga steu
Petar Milošević/wikicommons

Niet te verwarren met de Beluga walvis die geen enkel verband heeft met dit dier, behoort de beluga tot de steurachtigen, die in de rivieren en zeeën van centraal Europa en Azië leeft. Gedurende het leven blijven ze continu groeien, waardoor ze de grootste zoetwatervis kunnen zijn. Sommige van deze monsters die gevonden zijn waren bijna wel tien meter lang en wogen meer dan 2700 kilogram. Statistieken die ze ook in stelling zetten om bij de grootste botachtigen vissen van de wereld te horen.

6. Maanvis (Mola mola) – 2.300 kilogram

De Mola mola is de bekendste en ook de zwaarste van alle maanvissen. Ondanks zijn grootte leeft de maanvis van kwallen, plankton en kleine visjes. Door zijn grootte en zijn taaie huid heeft hij weinig natuurlijke vijanden. Vaak worden deze dieren opgemerkt wanneer ze bijna bewegingsloos op hun zij aan de oppervlakte liggen. Daaraan hebben ze de Engelstalige naam sunfish te danken.

5. Reuzenmanta – 3.000 kilogram

De Reuzenmanta is de grootste rog, ze kunnen wel 9 meter lang worden en 3.000 kilogram wegen. Ze hebben net zo’n staart als de pijlstaartrog, maar je hoeft niet bang te zijn, die van de reuzenmanta is niet giftig. Ze leven van plankton en kleine visjes.

4. Tijgerhaai – 3.110 kilogram

Tijgerhaai
Tijgerhaai
Albert kok & Pterantula/wikicommons

Deze haaiensoort dankt zijn naam aan het strepenpatroon die op zijn rug voorkomt. De tijgerhaai wordt tot 5 meter lang en komt vooral voor in tropische en subtropische oceanen. Heel uitzonderlijk zou deze haai wel eens worden tegengekomen in de Middellandse Zee of Noordzee. Hoewel de meeste haaien vredelievend zijn, is deze haaiensoort een alleseter, en dus ook een van de weinige soorten die gevaarlijk is voor de mens.

3. Witte haai – 3.324 kilogram

witte haai
Pterantula/wikicommons
witte haai gevaarlijk
Fallows C, Gallagher AJ, Hammerschlag N (2013)

Als onze angst voor haaien opwelt, dan is dit vooral te danken aan deze haaiensoort. De witte haai is de grootste roofvis ter wereld en staat in heel wat voedselketens bovenaan. De witte haai wordt gemiddeld zo’n 4 tot 5 meter lang en kan 680 tot 1100 kilo zwaar worden. Ondanks het al indrukwekkende formaat wordt vaak nog overdreven over de grootte van dit dier. De witte haai komt voor in de meeste koude en meer gematigde zeeën en in alle grote oceanen. In Europa komt hij enkel voor bij de Middellandse Zee. Helaas staat deze diersoort op de lijst met kwetsbare diersoorten en is hij dus erg zeldzaam geworden.

2. Reuzenhaai – 19.000 kilogram

Reuzenhaai

Met een dergelijke naam hoeven we je niet te vertellen dat dit een grote haai is. Ooit is een exemplaar van 12 meter gevangen maar over het algemeen wordt hij niet groter dan zes tot acht meter. De reuzenhaai komt voor in alle wereldzeeën met een gematigd klimaat, waaronder de Noordzee. Toch is hij slechts sporadisch te zien aan onze eigen kust. Hij is echter een planktoneter en dus ongevaarlijk voor de mens. Net als veel andere haaiensoorten staat hij door de overbevissing op de lijst met bedreigde diersoorten.

1. Walvishaai – 21.500 kilogram

Walvishaai grootste haai ter wereld
Walvishaai

De walvishaai is als grootste haaiensoort een van de meest indrukwekkende wezens in de onderwaterwereld. Gemiddeld meet hij zo’n acht meter maar er zijn exemplaren gevonden die wel twaalf meter lang waren. De haai heeft een brede, platte kop waarbij de bek vooraan zit en niet onderaan zoals bij heel wat andere soorten. Walvishaaien leven in de open oceaan tussen 30-40 graden noorderbreedte en 30-40 zuiderbreedte. Deze haaiensoort is relatief ongevaarlijk en op veel toeristische plaatsen kan je ook met deze haai zwemmen.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media