De Zuidpool is een bijzondere plek, dus de natuur is er net zo bijzonder. Hier leven een aantal prachtige diersoorten die moeiteloos overleven in de koudste temperaturen. Ben je benieuwd naar de dieren die de Zuidpool hun thuis hebben gemaakt? Je ontdekt het in dit lijstje met de 18 diersoorten die op de Zuidpool leven.

Inhoudsopgave

Pinguïns op de Zuidpool

Keizerspinguïn

Keizerspinguïn zuipool
Keizerspinguïn

Het is de grootste en misschien ook wel beroemdste pinguïnsoort ter wereld. De keizerspinguïn leeft niet alleen op het vasteland van Antarctica, maar ook in zee. Terwijl de mannetjes de eieren uitbroeden in de winter, gaan de vrouwtjes naar zee om een goede vetlaag te creëren. In de lente wisselen ze elkaar af, zodat de vrouwtjes voor de jongen kunnen zorgen en de mannetjes weer kunnen aansterken. De dieren leven in kolonies, waarvan er ongeveer veertig te vinden zijn op de Zuidpool.

Koningspinguïn

koningspinguin zuidpool
koningspinguin

De koningspinguïn heeft wel wat weg van de keizerspinguïn, maar is een stukje kleiner dan zijn soortgenoot. Ze hebben oranje vlekken op de wangen en de borst en ook hun snavel is voor een deel oranje. Hun rug is grijsblauw en hun buik en borst zijn wit. De dieren leven vooral op de eilanden rondom de zuidpool. Daar is het net wat warmer, zodat ze makkelijker kunnen overleven. In de afgelopen eeuwen werd er veel op de pinguïns gejaagd, waardoor ze aan het uitsterven waren. Tegenwoordig zijn ze gelukkig weer goed aangesterkt.

Adeliepinguïn

Adelie Pinguin op de zuidpool
Adelie Pinguin

Geen opvallende kleuren voor de Adeliepinguïn, want deze diersoort is helemaal zwart-wit. Hij heeft een zwarte kop en rug, met een witte buik en borst. Rondom zijn ogen zit ook een opvallend wit randje. De Adeliepinguïn leeft vooral op de ijskappen van de Zuidpool. Ze zijn dan ook ontzettend goed in wandelen over het ijs, waarbij ze soms op hun buik vooruit glijden. In totaal zijn er maar liefst 14 tot 16 miljoen van deze pinguïns op of rondom de Zuidpool te vinden.

Stormbandpinguïn

Stormbandpinguïn 2
Stormbandpinguïn

Deze pinguïnsoort heeft zijn naam te danken aan een zwart bandje dat over zijn kop loopt. Daardoor is hij ook gemakkelijk te herkennen. De stormbandpinguïn vindt het fijn om rond de kust van de Zuidpool te leven. Hier broeden ze vooral in de gebieden waar geen ijs ligt, zodat ze gemakkelijk op zoek kunnen naar eten. Ze leven altijd in grote kolonies, zodat ze hun nesten allemaal in de buurt van elkaar kunnen bouwen en beschermen.

Ezelspinguïn

ezelspinguin antarctica
ezelspinguin

De Ezelspinguïn is de laatste pinguïnsoort die op de Zuidpool leeft. Hij maakt een opvallend geluid dat op het balken van een ezel lijkt, waar hij natuurlijk ook zijn naam aan te danken heeft. Deze dieren hebben een witte vlek of streep op hun kop, die voor de rest zwart is. Zijn oranje snavel en poten vallen ook op. De ezelspinguïn staat bekend als een ontzettend goede zwemmer. Hij bereikt snelheden van maar liefst 40 kilometer per uur.

Zeehonden op de Zuidpool

Weddellzeehond

Weddellzeehond 2
Weddellzeehond

De zeehond die je het meeste tegen kunt komen in Antarctica is de Weddellzeehond. Het dier is vernoemd naar een deel van de Zuidelijke Oceaan: de Weddellzee. Ze hebben een grijze kleur en vallen op dankzij de witte of lichtgele vlekken op hun vacht. Hun kop is relatief klein en hun snuit is kort, vooral in vergelijking met andere zeehonden. De Weddellzeehond leeft over de hele Zuidpool, waar hij met zijn tanden in het ijs knaagt om een wak te creëren.

Kerguelenzeebeer

Kerguelenzeebeer 2
Kerguelenzeebeer

In de zeeën rondom de zuidpool leeft de kerguelenzeebeer. Deze zeehonden zijn altijd op jacht naar een lekker hapje en eten voornamelijk krill. Daarnaast vangen ze soms ook een kleine pinguïn, een vis of een inktvis. Ze zijn soms maar liefst vijf dagen op weg om hun volgende hapje te vinden, waarbij ze gemakkelijk 150 kilometer afleggen. Na een lange jacht komen ze tot rust op de eilanden rondom de Zuidpool.

Zuidelijke zeeolifant

Zuidelijke zeeolifant 2
Zuidelijke zeeolifant

Deze zeehondensoort herken je meteen, want de mannetjes hebben een lange slurf. Dat verklaart meteen waarom hij de zuidelijke zeeolifant genoemd wordt. Deze dieren worden bovendien erg groot, waarbij ze tot wel 4000 kilo kunnen wegen. De mannetjes worden met gemak 6,5 meter lang. De zuidelijke zeeolifant gaat vooral in de diepe zee op zoek naar eten. Daarbij duikt hij gemakkelijk twee kilometer de diepte in. Ze kunnen maar liefst twee uur onder water blijven, wat deze lange zoektocht makkelijker maakt.

Krabbeneter (krabbenrob)

krabbenrob 3
krabbenrob

Je zou verwachten dat de krabbeneter vooral leeft van krabben, maar deze zeehonden zijn vooral goed in het vangen van krill. Daar halen ze dan ook hun meeste energie uit. De krabbeneter is een van de meest voorkomende zeehonden. Hij heeft een lichtgrijze vacht en zijn ogen staan opvallend ver uit elkaar. Verder is hij vooral erg lang en slank. Het zijn niet alleen goede zwemmers, want ze kunnen zich ook snel voortbewegen op het ijs van de Zuidpool.

Zeeluipaard

Zeeluipaard 2
Zeeluipaard

Waar de jungle de luipaard heeft, heeft de zee de zeeluipaard. Ook dit is een enorm snel dier met een gestroomlijnd lijf. Zo weet hij op hoge snelheid een lekker hapje te vangen, zoals een pinguïn, inktvis of een andere, kleinere zeehondensoort. Ze kunnen daarnaast ook krill vangen, dat ze met hun tanden uit het water filteren. Opvallend is dat vrouwtjes aanzienlijk meer wegen dan mannetjes en ook een meter langer kunnen worden.

Vogels op de Zuidpool

Grote Albatros

Grote Albatros zuipdool
Grote Albatros 2

De grote albatros is meteen de grootste zeevogel ter wereld. Deze dieren hebben een enorm sterke snavel die uit meerdere verhoornde lagen bestaat. Hij heeft een spanwijdte van maar liefst 3 meter, waardoor hij goed profiteert van de wind. Zo kan een grote albatros op een snelheid van maar liefst 150 kilometer per uur vliegen. De vogels verblijven vooral op de eilanden rondom de Zuidpool.

Sneeuwstormvogel

Sneeuwstormvogel 2
Sneeuwstormvogel

Op het vasteland van de Zuidpool is de sneeuwstormvogel te vinden. Hij kan gemakkelijk tot diep in het binnenland overleven, maar blijft het liefste op plekken zonder sneeuw. Hier bouwt hij een nest dat hij beschermt door een stinkende olie naar zijn vijanden te spugen. Je herkent de sneeuwstormvogel aan zijn hagelwitte veren en zwarte ogen. Ook zijn snavel is zwart.

Zuidpooljager

Zuidpooljager
Zuidpooljager 2

Het spreekt voor zich dat de zuidpooljager op de zuidpool leeft. Hier is hij vooral in de warmste maanden te vinden, wat op de Zuidpool in november, december en januari is. Je vindt hem aan de kust van Antarctica, bijvoorbeeld bij gebieden zoals Kaap Crozier. Wordt het weer kouder? Dan trekt hij naar andere gebieden waar het iets milder is. Zuidpooljagers hebben het vooral op vis gemunt, maar deze vis vangen ze niet zelf. Ze stelen veel liever een hapje uit de snavel van een andere roofvogel.

Leucocarbo

Leucocarbo 2
Leucocarbo vogels op de zuidpool
Leucocarbo

Deze vogelsoort hoort in de familie van de aalscholvers thuis. Ze vallen op dankzij hun zwart-witte kleur, met een witte buik en een zwarte kop en rug. De vogels hebben bovendien een kuif op hun kop en er zit een blauwe ring om hun ogen. Ze voelen zich het meeste op hun plek rondom watergebieden die net buiten de zuidpoolcirkel vallen. Hier is het mild genoeg om te overleven.

Macronectes

Macronectes 2
Macronectes

Ook deze vogel leeft het liefste op en rondom de eilanden van de Zuidpool. Het is een ontzettend goede jager en staat erom bekend dat hij erg agressief kan worden. Zijn snavel is dan ook ijzersterk, waarmee hij de grootste prooien op kan eten. Hij verdrinkt zijn prooien of slaat ze bewusteloos met zijn snavel. Het is een unieke watervogel die niet alleen eten uit de zee haalt, maar ook op zoek gaat naar eten op het vasteland.

Kaapse stormvogel

Kaapse stormvogel 2
Kaapse stormvogel

De Kaapse stormvogel is ongeveer even groot als een duif en wordt daardoor ook wel de Kaapse duif genoemd. Hij heeft een opvallend verenkleed, met donkergrijze en witte veren die elkaar afwisselen. De Kaapse stormvogel broedt op de eilanden rondom de Zuidpool en is verder altijd op zoek naar hapjes in de oceaan. Hij geniet van garnalen, vissen en inktvissen die hij meestal rond de zeespiegel vangt.

Zuidpoolkip

Zuidpoolkip 2
Zuidpoolkip

Je zou verwachten dat de zuidpoolkip op een kip lijkt, maar in werkelijkheid lijkt hij meer op een kievit. Waar bijna alle andere vogels rondom de Zuidpool zich vooral op of in het water bevinden, blijft de zuidpoolkip alleen maar op het vasteland. Het is namelijk geen goede zwemmer of vlieger, waardoor hij vooral naar hapjes in de grond zoekt. Het zijn witte vogels die typische wratten op en rondom hun ogen hebben.

Noordse stern

Noordse stern 3
Noordse stern 2
Noordse stern

De noordse stern is een echte wereldreiziger, want deze vogel vliegt ieder jaar de wereld rond. Hij legt maar liefst 15.000 tot 20.000 kilometer af om van zijn leefgebied naar zijn broedplaats te vliegen. Hij overwintert op en rondom de Zuidpool, waar hij vooral van vis leeft. Het zijn grijze vogels met een zwarte kop en rode snavel.

En nu ben je vast ook benieuwd welke dieren er aan de andere kant van de wereld wonen? Hier is onze lijst van dieren die leven op de Noordpool!

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media