Gekko’s zijn prachtige beestjes waar de meeste mensen niet veel van weten. Dat is zonde, want deze dieren hebben een aantal bijzondere kenmerken. Wil je meer te weten komen over gekko’s? Lees dan deze top 12 weetjes over gekko’s.

Hun ogen zijn 350 keer gevoeliger voor licht dan mensenogen

gekko ogen

De meeste gekko’s zijn nachtdieren, waardoor ze zich goed moeten aanpassen om in de nacht op zoek te gaan naar een lekker hapje. Uit onderzoek blijkt dat de ogen van deze dieren maar liefst 350 keer gevoeliger zijn voor licht dan onze ogen. Dit betekent vooral dat ze kleuren kunnen zien op momenten dat wij dat niet kunnen, bijvoorbeeld midden in de nacht. De dieren zien de wereld nog even kleurrijk als altijd, wat vooral te maken heeft met de relatief grote kegels in hun ogen.

Ze blijven makkelijk plakken dankzij hun tenen

gekko tenen

Gekko’s staan bekend om de manier waarop ze over vrijwel ieder oppervlak kunnen lopen. Zo lopen ze makkelijk over een raam, maar ook over glibberige stenen of zelfs over plafonds. Het enige materiaal waar ze op uitglijden is teflon. Hoe ze dit voor elkaar krijgen? Ze hebben ontzettend handige tenen die ervoor zorgen dat ze op ieder materiaal blijven plakken. Hun tenen plakken niet echt, maar zijn bedekt in miljoenen piepkleine haartjes die samen genoeg frictie creëren voor ontzettend goede grip.

Ze kunnen hun staart losmaken

gekko zonder staart

Je zou zeggen dat een staart goed op zijn plek zit, maar bij gekko’s is dat niet helemaal het geval. Net als veel hagedissen kunnen deze dieren ervoor kiezen om hun staart los te maken en achter te laten. Dit doen ze wanneer ze zich bedreigd voelen of aangevallen worden. Heeft een roofdier de staart van de gekko in zijn bek? Dan maakt hij gewoon zijn staart los en rent hij snel weg. Dit kunnen de dieren ook doen wanneer ze met stress of infecties te maken hebben. Het verliezen van zijn staart is bijna helemaal niet schadelijk voor de gekko. Sterker nog: de dieren kunnen zelfs weer een nieuwe staart aangroeien. Deze is wel wat korter en heeft meestal een andere kleur.

Ze slaan voedsel op in hun staart

eten in de staart

In de natuur weet je nooit zeker wanneer je je volgende hapje kunt vinden. Gekko’s hebben daar iets slims op gevonden, want deze dieren kunnen een vetvoorraad creëren in hun staart. Zo hebben ze altijd een mooie voorraad bij de hand wanneer er weinig voedsel te vinden is. Zie je dus een gekko in het wild? Dan kun je zien hoe het met hem gaat door naar zijn staart te kijken. Een volle, dikke staart is een teken dat de gekko genoeg te eten heeft.

Ze maken verschillende geluiden om te communiceren

gekko geluid

Wat voor geluid maakt een gekko? De meeste mensen zullen het antwoord niet weten. De meeste reptielen maken nauwelijks geluid, maar dat geldt niet voor gekko’s. Deze dieren kunnen met hun tong klikken, piepgeluiden maken en zelfs blaffen. Ze doen dit om met soortgenoten te communiceren. Zo jagen ze concurrenten weg uit hun territorium, maar kunnen ze ook een eventuele partner lokken met de juiste geluiden.

Sommige gekko’s hebben geen poten

gekko zonder poten

Het is niet altijd makkelijk om een gekko van een slang te onderscheiden. Er zijn namelijk gekko’s die helemaal geen poten hebben, waardoor hun lichaam meer op dat van een slang lijkt. Er is een manier om deze dieren van slangen te onderscheiden. Deze gekko’s hebben helemaal geen voorpoten meer, maar nog wel een overblijfsel van hun achterpoten. Dit zijn twee kleine flapjes die aan de achterzijde van het lichaam te vinden zijn. Ga dus op zoek naar deze flapjes om te controleren of je met een gekko of een slang te maken hebt.

Ze kunnen relatief oud worden

gekko kan oud worden

De meeste dieren in het wild hebben geen lange levensduur. Gekko’s worden gemiddeld vijf jaar oud wanneer ze in het wild leven, maar soorten die in gevangenschap leven kunnen een stuk ouder worden. Een goed verzorgde gekko kan met gemak tussen de tien en twintig jaar oud worden. Er zijn zelfs gekko’s die een leeftijd van maar liefst 27 jaar hebben bereikt.

Ze hebben geen oogleden en likken daarom hun ogen

gekko likt ogen

Je oogleden hebben een belangrijke functie. Ze beschermen je ogen niet alleen tegen vuil en stof, maar houden de ogen ook vochtig. Gekko’s hebben geen oogleden en moeten deze problemen dus op een andere manier oplossen. Daar hebben ze gelukkig een slimme truc voor, want de dieren likken hun ogen regelmatig. Met een simpele lik verwijderen ze vuil en zorgen ze meteen voor een vochtig laagje over het oog. Je hoeft je geen zorgen te maken, want de dieren raken niet direct hun oog aan. Er zit een transparant laagje over de ogen, zodat ze wel wat bescherming hebben.

Ze kunnen zich camoufleren

gekko camoufleren

Dacht je dat alleen een kameleon in staat was om zijn kleur te veranderen? Dan heb je het mis, want gekko’s kunnen dit ook. Ze kunnen zich volledig aanpassen aan hun omgeving, zelfs wanneer ze deze omgeving niet kunnen zien. Uit onderzoek blijkt dat de dieren niet hun ogen gebruiken om de juiste camouflagekleur te kiezen. Ze voelen dit aan met hun huid dankzij lichtgevoelige proteïnen. Bepaalde soorten gekko’s zijn gespecialiseerd in bepaalde texturen, waardoor ze zichzelf als mos of steen kunnen vermommen.

Sommige soorten kunnen in de lucht glijden

vliegende gekko

Er zijn verschillende soorten vliegende gekko’s. Deze dieren hebben geen vleugels, maar ze kunnen wel moeiteloos door de lucht glijden. Dat doen ze met behulp van grote huidflappen rondom hun poten en staart. Wanneer ze van de ene naar de andere boom springen, kunnen ze met gemak een afstand van 60 meter overbruggen. De dieren zijn zelf maximaal 20 centimeter groot, wat deze lange afstanden een echte prestatie maakt. Veel dierenverzamelaars zijn gek op deze vliegende gekko’s vanwege hun bijzondere kunsten. Toch zijn het niet de beste huisdieren, aangezien ze vrij angstig zijn.

De Uroplatus phantasticus lijkt op dode bladeren

blaadjes gekko

Sommige gekko’s zijn wel heel goed in camouflage. Dat geldt zeker voor de Uroplatus phantasticus. Deze dieren leven op Madagascar en zien eruit als dode bladeren. Hun staart heeft een gekke vorm, alsof het is aangevreten door insecten. Tegelijkertijd hebben ze een donkere kleur, met opvallende aderen en een vlekkerig uiterlijk. Om roofdieren helemaal slim af te zijn, hangen deze dieren het liefste in bomen. Zo lijkt het net alsof er een triest dood blaadje aan de boom hangt, waardoor roofdieren snel op zoek gaan naar een ander hapje.

Bekijk hier nog meer dieren die eruit zien als een blaadje.

De kleinste gekko is 2 centimeter lang

kleinste gekko

Gekko’s zijn nooit heel groot, maar de kleinste soort ter wereld is niet veel groter dan een munt. Dit wordt ook wel de kogelvingergekko (Sphaerodactylus ariasae) genoemd. Het is niet alleen de kleinste gekko, maar ook een van de kleinste reptielen op aarde. Ze bereiken een gemiddelde lengte van 1,6 centimeter van hun snuit tot het puntje van hun staart. De dieren hebben ook een kleine leefomgeving, want ze komen alleen voor in de Dominicaanse Republiek.

De grootste gekko is 35 centimeter

Nieuw Caledonische reuzengekko
Een stuk groter is de Nieuw-Caledonische reuzengekko, deze gekko die endemisch voor komt in Nieuw-Caledonië kan maarliefst 35 centimeter lang worden.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media