6 weetjes over de
De kogelmier is een bijzonder insect dat in het midden en zuiden van Zuid-Amerika te vinden is. Hier leven ze in het tropisch regenwoud, waar je ze eigenlijk liever niet tegen wilt komen. Waarom? Dit en nog veel meer lees je in de top 6 weetjes over de kogelmier.

Ze hebben de pijnlijkste steek ter wereld

Veel mensen zijn bang voor de steek van een wesp of bij, maar het is de kogelmier waar je pas echt voor moet opletten. Justin O. Schmidt stelt namelijk dat dit beestje de pijnlijkste steek ter wereld heeft. Hij heeft zich laten prikken door vrijwel ieder insect en vergelijkt de steek van een kogelmier als lopen over brandende kolen met een centimeterslange nagel in je voet. De pijn van de steek is 24 uur voelbaar en kan voor symptomen zoals koorts, misselijkheid, trillen en hartkloppingen zorgen. Gelukkig zijn deze beestjes niet erg agressief, waarbij ze in eerste instantie alleen hun kaken gebruiken om zich te verdedigen.

Ze horen bij de grootste mieren ter wereld

grootste mieren

De meeste mieren zijn piepklein, maar de kogelmier kan een lengte van 3 centimeter bereiken. Dat maakt het meteen een van de grootste mierensoorten ter wereld. De koningin is ongeveer even groot als alle andere mieren in de kolonie, wat erg weinig voorkomt bij mieren. Er zijn slechts twee miersoorten die groter kunnen worden dan de kogelmier: de buldogmier die 3,8 centimeter lang wordt en de dinoponera, met een lengte van 4 centimeter.

Ze hebben een krachtig gif

gif

Om de pijnlijkste steek ter wereld te hebben, heb je natuurlijk wel een krachtig gif nodig. Het gif van de kogelmier wordt ook wel poneratoxin genoemd. Het werkt door de normale werking van de verbinding tussen zenuwcellen te veranderen. Deze verbindingen gaan ineens ontzettend heftig werken, waardoor er enorm veel signalen naar de hersenen worden gestuurd. Dit wordt vervolgens als pijn geregistreerd. Het gif van de kogelmier is zo krachtig dat er onderzocht wordt of het als natuurlijk insectbestrijdingsmiddel gebruikt kan worden.

Ze worden lastiggevallen door parasieten

De jungle is gevuld met parasieten, waarbij een groot deel van deze parasieten een nauwe band heeft met zijn gastheer. De bochelvlieg is daar een voorbeeld van. Wanneer kogelmieren met soortgenoten vechten om eten, komen bochelvliegen af op de feromonen die daarbij vrijkomen. Ze gaan op zoek naar gewonde mieren en leggen hun eitjes in de wond. Binnen twee tot drie dagen kunnen er ineens 30 larven uit de kogelmier kruipen.

Het zijn echte aaseters

aaseteters

Er werd lange tijd gedacht dat kogelmieren voornamelijk van kleine geleedpotigen en nectar leefden. Uit recent onderzoek is gebleken dat het ook aaseters zijn. Ze gaan dus op zoek naar dode dieren om vervolgens hun lichamen kaal te plukken. Dit heeft meteen invloed op hun rol in het tropisch regenwoud. Ze hebben namelijk een belangrijke taak: het opruimen van rommel. Het is ook een voorbeeld van de vele dingen die we niet weten over regenwouden, waardoor er regelmatig weer nieuwe informatie ontdekt kan worden.

Ze worden tijdens een gruwelijk ritueel gebruikt

De Mawé zijn oorspronkelijke bewoners van de Amazone en leven in Brazilië. Ze leven nog altijd afgezonderd van de rest van de wereld, maar ze staan wel bekend om hun bijzondere rituelen. Zo is er het inwijdingsritueel waarmee leden van de groep een krijger kunnen worden. Jonge mannen moeten hiervoor meerdere steken van de kogelmier doorstaan, zonder hun gezicht te vertrekken. De mieren worden verdoofd en in een handschoen gedaan die de jonge man vervolgens 10 minuten lang moet dragen.

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media