Spinnen hebben al geen goed imago, maar de spinnen in Australië zijn al helemaal geen lieverdjes. Veel van deze geleedpotigen hebben een giftige beet en kun je maar beter vermijden. Wil je weten wat voor enge beesten zich allemaal schuilhouden in het Australische landschap? Je leest het in de top 10 gevaarlijkste spinnen van Australië.

10. Eriophora transmarina

Eriophora transmarina

De eriophora transmarina is een veelvoorkomende spin in Australië die vooral graag in de tuinen van Australiërs leeft. De beestjes zijn 1,5 tot 3 centimeter lang en maken webben tussen bomen, heggen en aan waslijnen. Ze doen dit op een strategische plek, zodat de kans groot is dat insecten in hun web vliegen of wandelen. De spinnen zijn vooral ’s nachts actief en bungelen overdag aan een tak of blaadje met hun poten ingetrokken. De beet van de eriophora transmarina is niet gevaarlijk en zorgt alleen voor een beetje pijn, maar het zijn wel enorm agressieve spinnen. Ze bijten dus makkelijk.

9. Jachtkrabspin

Sparassidae

Denk je aan enge spinnen in Australië, dan denk je waarschijnlijk aan deze spin. Jachtkrabspinnen kunnen tot wel 15 centimeter lang worden (ze behoren tot de grootste spinnen van de wereld en zijn de grootste spinnen van Australië) en zijn zwart en harig. Ze verstoppen zich graag achter gordijnen en rennen op topsnelheid weg wanneer je ze ziet. De beet van een jachtkrabspin is niet gevaarlijk, maar de reactie die deze grote engerds veroorzaken is dat wel. Ieder jaar ontstaan er auto-ongelukken door chauffeurs die plotseling een jachtkrabspin in hun auto spotten en in paniek raken.

8. Vioolspin

vioolspin

De vioolspin komt niet veel voor in Australië, maar toch is het een berucht beestje. De spinnen hebben namelijk een lelijke beet die zowel de huid als het bloed van het slachtoffer aantast. In ernstige gevallen kan de huid rondom de beet afsterven. Gelukkig is de vioolspin niet snel geneigd om mensen te bijten. De spinnen doen dit alleen wanneer ze in het nauw gedreven worden en zichzelf willen verdedigen.

7. Australische vogelspin

Australische vogelspin

Er zijn een aantal vogelspinnen die alleen in Australië voorkomen. Deze grote, harige spinnen hebben het voornamelijk gemunt op insecten en kleinere hagedissen en kikkers. Veel mensen zijn ontzettend bang voor vogelspinnen, maar dat is niet echt nodig. De beestjes kunnen door hun omvang lelijk bijten, vooral dankzij hun tanden die een centimeter lang kunnen worden. De beet doet daarom pijn, maar zorgt slechts af en toe voor ergere symptomen zoals misselijkheid en koorts. De dieren zijn wel levensgevaarlijk voor honden.

6. Lampona murina

Lampona murina

De Lampona murina is bijna overal in Australië te vinden, van drukke stedelijke gebieden tot de outback. Het zijn echte jagers die ’s nachts actief worden en op zoek gaan naar andere, kleinere spinnen. Er wordt gedacht dat de spinnen een vleesetend gif hebben, maar wetenschappers hebben dit nog niet kunnen bevestigen. Voor zover bekend, zorgt de beet van een Lampona murina alleen voor wat milde pijn en geen ernstige klachten.

5. Valdeurspinnen

valdeurspin

Deze spinnen hebben hun naam te danken aan de manier waarop ze hun prooien vangen. Ze verstoppen zich bij de ingang van hun hol en laten hun prooien naar binnen vallen. Valdeurspinnen kunnen 1,5 tot 3 centimeter lang worden, waarbij de vrouwtjes groter zijn dan de mannetjes. De vrouwtjes zijn ook agressiever. Word je door een van deze spinnen gebeten? Dan is pijn de grootste klacht, maar misselijkheid, vermoeidheid en een suf gevoel komen ook voor. Het bijzondere aan valdeurspinnen is hoe oud ze worden. Veel spinnen worden niet ouder dan een jaar, maar deze beestjes kunnen vijf tot twintig jaar oud worden.

4. Muisspinnen

muisspin

Er zijn in totaal acht verschillende soorten muisspinnen in Australië te vinden. Ze leven voornamelijk langs rivieren en meren, maar komen soms ook in stedelijke gebieden voor. De spinnen zijn over het algemeen vrij lui en ook niet erg agressief. Ze wandelen vooral overdag rond en zijn minder snel dan andere spinnen. Dat maakt het makkelijker om een beet te voorkomen. Dat is maar goed ook, want een beet van een muisspin kan dodelijk zijn. Het gif kan je zenuwstelsel aanvallen en daardoor de werking van je organen verstoren. Gelukkig is de reactie op het gif meestal niet heftig genoeg om dodelijk te zijn.

3. Roodrugspinnen

Roodrugspinnen

Ieder jaar moeten zo’n 250 mensen tegengif krijgen na een beet van een roodrugspin. Gelukkig heeft deze spin geen doden meer veroorzaakt sinds de jaren vijftig. Vooral de vrouwtjes zijn gevaarlijk. De spinnen zijn ongeveer een 1 centimeter lang en hebben een herkenbare rode streep op hun rug. Hun gif tast het zenuwstelsel aan, wat dodelijk kan zijn voor mensen. Gelukkig hebben de spinnen kleine kaken, waardoor hun beet niet zo effectief is. De meeste mensen ervaren vooral ernstige en constante pijn die uren tot dagen aan kan houden. Ook misselijkheid en vermoeidheid zijn bekende symptomen.

2. 40 soorten tunnelwebspinnen

40 soorten tunnelweb spin

Er zijn veertig soorten tunnelwebspinnen in Australië te vinden, waarvan er zes erg gevaarlijk kunnen zijn. Ieder jaar worden zo’n dertig tot veertig mensen gebeten door deze spinnen, maar gelukkig is er tegengif beschikbaar. Net als veel andere spinnen op dit lijstje, zorgt een beet van de atracidae ervoor dat je zenuwstelsel aangetast wordt. Vooral in de Australische zomer is deze spinnensoort actiever, waardoor de kans groter is dat je er een tegenkomt.

1. Australische tunnelwebspin

australische tunnel web

De Australische tunnelwebspin maakt deel uit van de grotere groep atracidea, maar verdient de nummer één op dit lijstje. Het is zonder twijfel de dodelijkste spin in Australië en misschien zelfs de dodelijkste spin ter wereld. De spinnen verstoppen zich graag in dichtbegroeide plekken, maar wandelen soms per ongeluk een tuin in. Ze kunnen erg agressief worden wanneer je ze tegenkomt, met kaken die groter zijn dan die van een kleine slang. Eén op de zes beten van een Australische tunnelwebspin veroorzaakt een ernstige reactie die het zenuwstelsel aantast. Gelukkig is er tegengif beschikbaar, waardoor er sinds de jaren tachtig geen mensen meer zijn overleden door een beet van deze spinnensoort.

Bekijk ook:

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media