De neusbeer (Nasua nasua) is een grappig en nieuwsgierig dier dat je misschien wel eens hebt gezien in een dierentuin, of op vakantie in Zuid-Amerika. Met zijn lange, flexibele snuit en beweeglijke gedrag lijkt hij op een kruising tussen een wasbeer, een miereneter en een hondje.
1. Hij dankt zijn naam aan zijn neus
De neusbeer heeft een opvallende, naar beneden gebogen snuit die hij als een soort voelspriet gebruikt. Daarmee snuffelt hij door de bladeren op zoek naar insecten, fruit of kleine dieren. Zijn neus is zó beweeglijk, dat hij er bijna mee kan “voelen”.
2. Familie van de wasbeer
Hoewel hij beer in zijn naam heeft, is de neusbeer nauwer verwant aan de wasbeer. Ze behoren tot dezelfde familie: de procyonidae. Net als de wasbeer is hij behendig, nieuwsgierig en niet bang om op onderzoek uit te gaan.
3. De vrouwtje leven in groepen
Vrouwelijke neusberen en hun jongen leven vaak in groepen van 10 tot 30 dieren. Ze zoeken samen voedsel, verzorgen elkaar en beschermen de jongen. Mannetjes daarentegen leven meestal solitair en sluiten zich alleen aan bij een groep tijdens de paartijd.
4. Hij is een echte alleseter
Neusberen zijn omnivoren en eten wat ze tegenkomen: fruit, eieren, insecten, kleine dieren, slakken, maar ook restjes voedsel die mensen achterlaten. In nationale parken worden ze dan ook regelmatig gespot bij picknickplaatsen — al is dat niet altijd wenselijk.
5. Ze zijn uitstekende klimmers
Met hun sterke poten en scherpe klauwen kunnen neusberen moeiteloos bomen in klimmen. Daar slapen ze vaak ook, veilig boven de grond. Hun lange staart gebruiken ze als evenwichtshulp bij het klimmen en springen.
6. Ze communiceren met geluid en lichaamstaal
Neusberen maken allerlei geluiden om met elkaar te praten: snuivende, piepende, brommende en zelfs fluitende geluiden. Ook gebruiken ze lichaamstaal, zoals het omhoog houden van de staart, om aan te geven hoe ze zich voelen.
7. Ze zijn overdag actief
In tegenstelling tot veel andere leden van de wasbeerfamilie zijn neusberen diurnaal, wat betekent dat ze vooral overdag actief zijn. Ze besteden veel tijd aan zoeken naar voedsel, spelen met groepsgenoten en zonnebaden op takken.
8. Ze komen voor in Amerika
Neusberen leven in het wild in Centraal- en Zuid-Amerika, van Mexico tot Noord-Argentinië. Ze voelen zich thuis in tropische bossen, maar ook in savannes en zelfs berggebieden. In sommige delen van de VS leven verwilderde groepen die ooit uit gevangenschap ontsnapten.
9. Ze hebben een sterk reukvermogen
Hun flexibele neus is niet alleen handig om te wroeten, maar bevat ook een sterk ontwikkeld reukzintuig. Daarmee kunnen ze voedsel opsporen dat diep onder bladeren of aarde verstopt ligt.
10. Ze zijn nieuwsgierig, maar ook brutaal
Neusberen zijn slim en hebben weinig angst voor mensen. In toeristische gebieden kunnen ze brutaal op eten afkomen of zelfs je tas proberen open te maken. Dat levert grappige momenten op, maar is niet zonder risico voor mens én dier. Daarom: niet voeren, wel bewonderen!
De neusbeer is een vrolijke, slimme en sociale bosbewoner die met zijn lange snuit en ondeugende blik snel harten steelt. Hij is misschien niet zo bekend als andere zoogdieren, maar zijn gedrag, leefwijze en sociale karakter maken hem absoluut uniek. Dus de volgende keer dat je er een ziet – in het wild of in de dierentuin – weet je dat er achter die grappige neus een boeiend dier schuilt.