Dieren komen in alle soorten en maten voor. Sommige beesten hebben opvallende kleuren om vijanden af te schrikken, terwijl andere dieren zich juist uitstekend camoufleren. Er zijn ook verschillende dieren die (gedeeltelijk) transparant zijn. Wil je meer weten over alle verschillende transparante dieren die je op aarde kan vinden?

10. Greta oto


David Tiller/wikicommons

De bijnaam van deze vlindersoort komt je misschien bekender voor. Deze vlinder wordt ook wel de glasvlinder genoemd. Deze naam heeft het beestje te danken aan zijn transparante vleugels. Deze vleugels zijn ontzettend handig, want ze helpen de vlinder met het ontwijken van vijanden. Hongerige vogels en reptielen kunnen de vlinder namelijk nauwelijks zien vliegen, waardoor de glasvlinder geen smakelijk hapje wordt.

9. Cranchiidae

Dit transparante dier vind je niet in de lucht maar in de zee. De Cranchiidae is namelijk een doorzichtige kwal die redelijk diep in de oceaan zwemt. Er zijn maar liefst zestig verschillende soorten die er allemaal net iets anders uitzien. Een opvallend kunstje van deze dieren is dat ze bioluminescerend zijn. Dit betekent dat de kwallen licht kunnen geven dankzij hun organen.

8. Salpidae


Lars Plougmann/flickr

Dit aparte beest lijkt meer op een plant, maar is toch echt een zeedier. Salpidae horen bij de manteldieren en zijn bijna helemaal doorzichtig. Je kunt deze dieren in vrijwel elke oceaan tegenkomen, maar ze zijn het beste zichtbaar in het zuiden. Omdat ze doorzichtig zijn, kan je zien hoe het dier zwemt in het water. De Salpidae pompt namelijk water door zijn lichaam om vooruit te komen.

7. Vitreledonella richardi

De Vitreledonella richardi wordt ook wel de glazen octopus genoemd. De naam zegt natuurlijk al genoeg: deze octopus is helemaal doorzichtig. Niemand weet precies hoeveel glazen octopussen er te vinden zijn in zee, maar één ding is duidelijk: deze dieren zijn perfect beschermd dankzij hun onopvallende uiterlijk.

6. Glaskikker


Geoff Gallice/flickr

Er zijn allerlei verschillende glaskikkers op aarde te vinden. De meeste kikkers in deze familie zijn niet helemaal doorzichtig, maar hebben alleen een doorzichtige buik. Dat is natuurlijk ontzettend fascinerend om naar te kijken, want dankzij deze doorzichtige buik kan je alle verschillende organen van het beestje zien. Helaas zal je deze kikkers niet snel in het wild vinden, want ze leven vooral in de tropische regenwouden in Zuid-Amerika.

5. Amerikaanse ribkwal


Ecomare

Veel mensen vergelijken de Amerikaanse ribkwal met een walnoot. Het beestje heeft namelijk precies dezelfde vorm als een walnoot die gepeld is. Dit dier lijkt op een kwal, maar dat is het niet helemaal. De naam zegt het natuurlijk al: de Amerikaanse ribkwal heeft ribben die je perfect kunt zien dankzij zijn doorschijnende uiterlijk. Ook deze zeedieren geeft licht, voornamelijk wanneer ze zich verstoord of bedreigd voelen.

4. Indische glasmeerval

Wanneer je deze vis voorbij ziet zwemmen, zie je niet veel meer dan een kopje en een ruggenwervel. De rest van dit beestje is namelijk helemaal doorzichtig. De huid van de Indische glasmeerval is zo helder dat het bijna lijkt alsof de rest van het lichaam er niet is. Over het algemeen worden deze visjes maar 6 tot 10 centimeter lang, dus het zijn ook niet de grootste dieren in de oceaan. Je komt deze vis vooral tegen in landen zoals Thailand en Indonesië.

3. Gymnosomata

Slakken vind je niet alleen maar op de grond, maar ook in de zee. Deze zeeslak heeft geen huisje en is bovendien helemaal doorzichtig. Dat is alleen maar mooi, want dit dier ziet er prachtig uit dankzij het licht dat hij produceert. Dat is de reden waarom sommigen deze slak ook wel een zee-engel noemen. Een echt engeltje is hij niet, want de Gymnosomata heeft tentakels die hij uit zijn gezicht kan schieten om een prooi aan te vallen.

2. Kwallen


KENPEI/wikicommons

Kwallen zijn misschien wel de bekendste doorzichtige dieren op aarde. Daar is niet iedereen blij mee, want een steek van deze dieren kan ontzettend gemeen zijn. Het zou dus fijn zijn als je een kwal iets beter kon zien. Tegelijkertijd zien kwallen er soms ook prachtig uit. Deze dieren geven bijvoorbeeld licht in het donker en kunnen soms ook licht produceren vanuit hun organen. Dat komt natuurlijk het beste tot zijn recht omdat ze doorzichtig zijn. Helaas zijn niet alle kwallen even mooi om tegen te komen. Een aantal kwallensoorten horen namelijk bij de dodelijkste dieren op aarde.

1. Phronima

De Phronima is een kreeftensoort die eigenlijk het meeste op een kleine garnaal lijkt. Deze kleine beestjes zijn helemaal doorzichtig, maar het zijn geen lieverdjes. Zo vallen ze de doorzichtige Salpidae aan en kruipen ze in het lichaam van dit dier. De kreeften overleven dus door het lichaam van een ander dier over te nemen, waardoor je zou kunnen zeggen dat het parasieten zijn.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media