Er zijn meer dan genoeg bekende gezegden over dieren. Mensen hebben talloze vooroordelen over bepaalde diersoorten: ze zijn ontzettend slim, vraatzuchtig of hebben juist erg weinig hersencellen. Maar hoeveel van deze stereotypen zijn nou echt waar? Je leest het in deze top 12 stereotypen over dieren.

Uilen zijn wijs

wijze uil

In veel tekenfilms zie je uilen terug als de wijze professors die overal wel een antwoord op hebben. Er zijn twee verschillende redenen waarom dit stereotype bestaat. Ten eerste hebben uilen erg grote ogen. Dit wordt gezien als een teken van intelligentie. Daarom wordt er ook vaak gezegd dat mensen met een bril erg slim zijn. Een bril lijkt namelijk dezelfde grote vorm te hebben als de ogen van een uil. Daarnaast was er het oude Athene, de stad die een uil als mascotte had. Deze uil stond symbool voor de wijsheid van de stad.
Maar zijn uilen daadwerkelijk zo slim? Niet slimmer dan andere vogels, en kraaien en raven zijn zelfs een stuk slimmer.

Termieten eten hout

termieten

Er wordt soms gedacht dat termieten in staat zijn om een hele houten schuur op te vreten. Dat is niet helemaal waar. Hoewel sommige termieten graag hout eten, houden de meeste van hun soort het gewoon bij gras en bladeren. De termieten die wel van hout houden, eten voornamelijk zacht hout dat al is aangetast door schimmel. Het is wel bijzonder dat deze kleine insecten in staat zijn om hout te verteren. Hiervoor maken ze speciale enzymen aan die het hout afbreken in hun lichaam.

Lemmingen zijn suïcidaal

Lemmingen

In 1958 maakte Disney een natuurdocumentaire “White Wilderness” waarin te zien was hoe een grote groep lemmingen van een klif af dook. Er werd al snel gedacht dat de dieren dit deden om massaal zelfmoord te plegen. Dit verhaal is alleen niet helemaal waar. Achteraf bleek dat de lemmingen gekocht waren door de makers van de documentaire. Zij stuurden vervolgens een deel van hun crew op de dieren af, zodat ze zich van de klif al lieten vallen. Toch zijn lemmingen erg onvoorzichtige dieren die zichzelf snel in de nesten werken.

Olifanten hebben een ontzettend goed geheugen

olifant

Dit stereotype is zo sterk dat er zelfs een gezegde over is: een olifantengeheugen hebben. Dit vooroordeel is wel op de waarheid gebaseerd. Olifanten zijn namelijk ontzettend intelligente dieren met grotere hersenen dan andere zoogdieren. Ze kunnen verschillende leden van hun kudde herkennen dankzij hun gezichten. Hebben ze een olifant al een paar jaar niet gezien? Dan nog zullen ze hun oude vriend herkennen, want het geheugen van deze dieren is echt zo goed.

Varkens zijn veelvraten

varken

“Je eet als een varken”, het wordt vaak gezegd wanneer iemand het ene na het andere gerecht naar binnen schuift. Maar zijn varkens ook echt zo vraatzuchtig als we vaak denken? Eigenlijk valt dat ontzettend mee. Net als veel andere dieren zijn varkens in staat om alleen te eten wat ze echt nodig hebben. Hierdoor worden ze dus niet snel dik. Soms komt het voor dat varkens wel grote hoeveelheden eten naar binnen werken. Dat heeft alleen een reden. Misschien hebben ze al een lange tijd niet gegeten, of vermoeden ze dat het nog wel even duurt voordat ze weer eten kunnen vinden.

Mieren zijn harde werkers

mieren

Wanneer je een beetje extra motivatie nodig hebt, is het de moeite waard om een mierenhoop van dichtbij te bekijken. Wat ze zeggen is namelijk waar: er is vrijwel geen dier dat zo hard werkt als de mier. Deze insecten zijn perfect op elkaar ingespeeld en hebben allemaal een eigen taak die ze uitvoeren om de kolonie draaiende te houden. Dit komt alleen niet doordat ze zo gefocust en gemotiveerd zijn. Dankzij jarenlange evolutie zijn ze van nature geprogrammeerd om eindeloos door te blijven werken.

Luiaards zijn lui

luiaard

Dit stereotype zit hem al in de naam: de luie luiaard. Toch zijn luiaards niet echt lui te noemen, maar vooral erg langzaam. Wanneer je deze dieren ziet lopen, lijkt het net alsof ze in slow-motion bewegen. Dat is geen luiheid, want luiaards kunnen niet anders. Ze zijn van nature ontzettend sloom en hebben ook een langzame stofwisseling. Hun lichaamstemperatuur ligt hierdoor ook een stuk lager dan bij andere zoogdieren. Je kunt het een luiaard dus niet kwalijk nemen wanneer hij urenlang aan een boom hangt zonder te bewegen: deze dieren zijn niet gemaakt voor een energiek leven.

Hyena’s zijn gemeen

hyena

Het is vooral The Lion King die ervoor gezorgd heeft dat hyena’s een slechte reputatie kregen. In deze film waren ze namelijk de hulpjes van de grote slechterik. Toch zijn hyena’s niet anders dan alle andere dieren die proberen te overleven in de savanne. Ze jagen op hun prooi en proberen vooral veilig te overleven met de rest van hun groep. Deze dieren staan er wel om bekend dat ze maniakaal kunnen lachen. Dat is waar, maar dit geluid maken ze vooral wanneer ze bang zijn.

Haaien zijn bloeddorstig

Haaien

Vooral sinds de release van de film Jaws, zijn er ontelbaar veel mensen met een fobie voor haaien. Het idee is dat deze dieren meteen hun slag slaan zodra ze ook maar één mens in het water zien zwemmen. Eigenlijk zijn haaien helemaal niet agressiever of bloeddorstiger dan alle andere roofdieren. Ze zijn wel heel goed in het detecteren van bloed. Sommige haaiensoorten kunnen piepkleine bloeddeeltjes opsporen in het water, waardoor ze naar hun volgende prooi worden geleid. Toch hoef je je geen zorgen te maken over deze dieren, want ze zijn een stuk minder agressief dan je denkt.

Krokodillen kunnen huilen

krokodil

Ben je bekend met de uitdrukking dat iemand krokodillentranen huilt? Dit wordt gezegd wanneer iemand doet alsof hij pijn of verdriet heeft. Deze opmerking komt niet helemaal uit de lucht vallen. Krokodillen zijn namelijk zeker in staat om te huilen. Hun ogen maken de hele dag tranen aan, zodat ze soepel en gehydrateerd blijven. De dieren maken extra veel tranen aan wanneer ze een prooi oppeuzelen. Dit komt doordat er extra druk rondom de kaak ontstaat, wat de ogen stimuleert om te huilen.

Duiven zijn vredelievend

witte duif

De duif is het internationale symbool voor de vrede. Je zou dus denken dat deze vogels ontzettend lief zijn en nooit een vlieg kwaad doen. In principe zijn het ook erg lieve dieren doordat ze alleen planten en vruchten eten. Maar dit geldt eigenlijk voor de meeste vogels in je achtertuin. Duiven hebben hun reputatie vooral gekregen door hun kleur. Wit wordt namelijk gezien als een pure kleur en staat voor onschuld. Een volledig witte duif is dus de onschuld zelve en is daarom het perfecte symbool voor vrede op aarde. Wil je duiven weetjes lezen die wel kloppen?

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media