Je hebt vast wel eens een krokodil gezien. In de dierentuin of misschien zelfs in het wild? Het zijn zeer imposante dieren met een intimiderend uiterlijk hebben.
Maar de krokodillen die nu bestaan zijn ware lieverdjes in vergelijking met hun voorgangers die vele miljoenen jaren geleefd hebben. Wist je dat er krokodillen bestonden die wel 12 meter lang konden worden? Die zo groot waren en zo een intense bijtkracht hadden, dat ze konden jagen op levensgrote dinosaurussen?
Er valt zo ontzettend veel te leren over krokodillen en daarom hebben wij een aantal feiten en weetjes voor je op een rijtje gezet. Lees snel verder en ontdek wat de 5 grootste prehistorische krokodillen waren!
Sarcosuchus imperator (11-12.5 meter lang)
>
Als je online zoekt naar wat de grootste krokodil uit de geschiedenis was dan kom je meestal uit op de Sarcosuchus. Echter blijven de meningen hier over verdeeld. Vaak is het een strijd tussen de Sarcosuchus en de Purussaurus, maar daar straks meer over.
De Sarcosuchus wordt ook wel de “supercroc” genoemd en leefde ruim 112 miljoen jaar geleden. De Sarcosuchus leefde vooral in het Krijt tijdperk in Afrika en Zuid-Amerika en is tot op de dag van vandaag één van de grootste krokodilachtige reptielen die ooit geleefd heeft. De Sarcosuchus kon qua lengte wel twee keer zo lang worden als de hedendaagse zoutwaterkrokodil en kon ruim 8 ton wegen.
De Sarcosuchus leefde vooral aan rivieroevers in het binnenland. De lange snuit lijkt er op te wijzen dat hij vooral veel vissoorten at. Echter, het uiteinde van de bek was zo groot dat hij ook gemakkelijk kleinere drinkende dinosaurussen het water in kon sleuren. Net als de huidige krokodillen pakte de sarchosuchus mogelijk alles wat hij pakken kon.
Purussaurus (11-12.5 meter)
De Purussaurus was eigenlijk een kaaiman en leefde ruim 8 miljoen jaar geleden tijdens het Mioceen tijdperk. De Purussaurus kwam vooral voor in Zuid-Afrika. In de vorige eeuw zijn er fossielen gevonden in het Braziliaanse, Colombiaanse en Peruviaanse Amazonegebied. Ook zijn er schedelrestanten gevonden in Venezuela.
De Purussaurus kon qua lengte mogelijk uitgroeien tot ruim 12.5 meter en kon ruim 8.4 ton wegen. Er zijn echter alleen schedels gevonden, dus zeker weten doen we het niet.
Dit gewicht werd mede bereikt door de grote hoeveelheid voedsel die de Purussaurus per dag nuttigde. Dit kon oplopen tot bijna 41 kilo per dag.
Mourasuchus (tot 12 meter)
>
De Mourasuchus is een uitgestorven geslacht van gigantische krokodillen uit het Mioceen tijdperk en leefde vooral in Zuid-Amerika. Met een geschatte lengte van maximaal twaalf meter lang was Mourasuchus één van de grootste krokodillen aller tijden, maar ondanks deze gigantische afmetingen had de Mourasuchus een relatief zwakke kaak- en schedelconstructie gecombineerd met vrij kleine tanden voor zijn grootte. De schedel van de Mourasuchus wordt beschreven als breed, plat en zeer langwerpig.
Fossielen van de Mourasuchus zijn gevonden in Peru, waar ook vele andere prehistorische krokodillen zijn gevonden. Onder ander de gigantische ghariaal, Gryposuchus en de Purussaurus. De grote diversiteit aan krokodilsoorten in dit Mioceen tijdperk dat dateert naar 8 miljoen jaar geleden is bijzonder omdat deze blijkbaar zonder veel problemen in goede harmonie naast elkaar konden leven. Men denkt dat iedere krokodil zijn eigen ‘niche’ had en ze elkaar zo niet in de weg zaten.
Rhamphosuchus (maximaal 11 meter)
>
Apokryltaros /wikipedia
De Rhamphosuchus werd jarenlang gezien als de grootste krokodil soort. Wetenschappers dachten dat de Rhamphosuchus een gemiddelde lengte van tussen de 15 en 18 meter had. Later is uit onderzoek gebleken dat dit niet het geval was en dat de Rhamphosuchus een maximale lengte van 11 meter kon worden. Ook deze krokodil soort kwam voor in het Mioceen tijdperk. Tot op heden is er echter geen complete fossiel gevonden waarbij het onderzoek naar deze krokodilsoort wat moeizamer gaat. De losse fossielen die gevonden zijn werden voornamelijk gevonden in India.
Deinosuchus (maximaal 10.6 meter)
>
Daderot /wikipedia
De Deinosuchus is een uitgestorven geslacht verwant aan de alligator die 80 tot 73 miljoen jaar geleden leefde tijdens het late Krijt tijdperk. De naam vertaalt zich als “verschrikkelijke krokodil” en is afgeleid van de Griekse deinos, “verschrikkelijk”, en soukhos, “krokodil”. De eerste overblijfselen werden ontdekt in North Carolina (Verenigde Staten) in de jaren 1850; het geslacht werd genoemd en beschreven in 1909.
Andrey Atuchin/wikipedia
Deinosuchus was veel groter dan welke moderne krokodil of alligator dan ook. Het grootste fossiel dat ooit gevonden is was 10.6 meter lang.
De Deinosuchus was een toproofdier en waarschijnlijk in staat grote dinosaurussen te doden en te eten. Naast dinosaurussen at de Deinosuchus ook zeeschildpadden en vissen.