Onderschat nooit de kleine dieren!

Als je aan iemand vraagt wat de dodelijkste dieren ter wereld zijn, denkt diegene vaak aan grote dieren als neushoorns of jachtluipaarden. Niets is echter minder waar: de gevaarlijkste dieren zijn juist het kleinst. Misschien juist wel omdat ze zo klein zijn, en je ze niet ziet aankomen, zorgt het ervoor dat ze extra gevaarlijk zijn. In dit artikel bespreken we de zeven gevaarlijkste kleine dieren die je liever niet wilt tegenkomen!

Pijlgifkikker

Pijlgifkikker
Mauricio Rivera Correa/wikicommons

De eerste van de gevaarlijke kleine dieren is de pijlgifkikker. Deze kikker dankt zijn naam aan het feit dat inheemse stammen in Midden- en Zuid-Amerika het gif van deze kikker gebruikten op het puntje van hun pijlen. Het gif van deze kikker zit verstopt op zijn huid. De meest dodelijke soort van deze pijlgifkikkers is de Phyllobates terribilis. Deze kikker heeft genoeg gif op zijn lijf om wel tien tot twintig man te doden. Dat is zeker indrukwekkend te noemen voor een kikker van maar een paar centimeter groot! De kleine kikkers zijn extreem fel gekleurd. In de natuur staat dit vaak voor gevaar. Opletten dus als je deze kleine beestjes tegenkomt!

Tseetseevlieg

Tseetseevlieg
International Atomic Energy Agency/wikicommons

Niemand is blij met huisvliegen, maar wees blij dat er geen Tseetseevliegen bij je in de buurt vliegen! Deze vliegen zien er ongeveer hetzelfde uit als huisvliegen, maar in tegenstelling tot de huisvlieg hebben ze een grote slurf. Met die slurf voeden ze zich van het bloed van grote gewervelde dieren. Daar valt dus ook de mens onder. Doordat ze zich voeden met bloed, zorgt het ervoor dat zij mensen kunnen besmetten met ziektes. In dit geval brengt de tseetseevlieg de ziekte trypanosomiasis of de slaapziekte over. De ziekte zorgt ervoor dat de hersenen opzwellen. Er zijn in totaal wel 300.000 mensen besmet met deze slopende ziekte.

Blauwgeringde octopus

Blauwgeringde octopus
Jens Petersen /wikicmmons

Tot nu toe hebben we het over gevaarlijke dieren op het land gehad, maar vergeet zeker de dieren in het water niet! Zo is de blauwgeringde octopus zeer gevaarlijk. Ze zijn maar heel klein. Een volwassen blauwgeringde octopus wordt hoogstens vijf centimeter groot. In rust zal de octopus je niets doen, maar als de octopus geïrriteerd is, kan hij je pijnlijk bijten! Er is op het ogenblik geen anti gif tegen de beet van een blauwgeringde octopus. Je wilt dit kleine diertje dus liever te vriend houden!

Vlo

Vlo

Er is bijna geen dier venijniger dan de vlo. Deze kleine, bloedzuigende parasieten zonder vleugels worden gezien als zeer onhygiënisch. Dit zorgt ervoor dat ze ziektes verspreiden. Ze zijn verantwoordelijk voor het verspreiden van een van de dodelijkste pandemieën in de geschiedenis genaamd de Zwarte Dood, ook wel bekend als de builenpest. Elk jaar worden er wereldwijd nog tussen de 1000 en 2000 gevallen van de pest gerapporteerd.

Indische rode schorpioen

Indische rode schorpioen
Shantanu Kuveskar/wikicommons

Schorpioenen staan natuurlijk altijd al bekend als gevaarlijk. Wereldwijd wordt de Indische rode schorpioen als dodelijkste schorpioen beschouwd. Het beestje wordt slechts 50 tot 90 millimeter groot, wat ervoor zorgt dat hij erg slecht op te merken is in de natuur. Je kunt dus onverwacht door deze schorpioen verrast worden! Als je reist in de omgeving van India, Pakistan, Nepal of Sri Lanka, is het zeker aan te raden om je laarzen uit te schudden voor je ze aandoet.

Mug

Mug

Je kunt het je haast niet voorstellen, maar de mug zou wel eens verantwoordelijk kunnen zijn voor de meeste doden, meer dan enig ander dier. Als je bekijkt hoeveel ziekten de mug bij zich draagt, is de lijst eindeloos lang en beangstigend. Zo kan een mug malaria, gele koorts, dengue, encephalitis en het westnijlvirus met zich meedragen. Het is dus altijd belangrijk om te slapen met een klamboe en producten te gebruiken waardoor de mug niet geïnteresseerd in je is.

Irukandji kwal

Irukandji
GondwanaGirl/wikicommons

Het is de kleinste kwal ter wereld, maar ook de meest gevreesde! Deze kwal kan een steek geven die 100 keer sterker is dan dat van een cobra en 1000 keer sterker dan een tarantula. De kwal leeft vooral in de wateren van Australië, maar kan worden gevonden op allerlei locaties in de wereld, bijvoorbeeld in Florida. Deze kwal is niet groter dan een kubieke centimeter. Als je een steek krijgt van deze kwal, kun je het irukandji syndroom oplopen. Dit syndroom heeft als symptomen dat je enorme pijnen krijgt door je hele lichaam, zweten, misselijkheid, een verhoging van de hartslag en bloeddruk, en een constant gevoel van naderend onheil. Dat wil je dus liever niet meemaken!

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media