Zeevarkens? Ja hoor, ze bestaan echt. En dan hebben we het niet over die schattige zwemmende varkens op de Bahama’s. Met varkens hebben deze zeevarkens namelijk niks te maken. Ze behoren tot de familie van de zeekomkommers.
We hebben het hier trouwens over de “Scotoplanes” die het Engels vaak “sea pig” wordt genoemd. Niet over de bruinvis die ook nog wel eens zeevarken wordt genoemd, maar dan om hele andere redenen.

Ze behoren tot de familie van zeekomkommers

zeevarken

Er zijn wereldwijd meer dan 1.700 soorten zeekomkommers. De meeste hebben een langwerpig lichaam met een soort rupsachtige poten. Het zeevarken is anders, die heeft juist lange poten, hiermee kunnen ze zich beter door de zachte modder verplaatsen.

waar leeft een zeevarken?

Je zult een zeevarken nooit in het echt zien, ze leven namelijk op de bodem van de zee op dieptes van meer dan zes kilometer. Dit maakt deze dieren ook zo moeilijk te onderzoeken. Ze komen voor in alle oceanen op aarde. Naar de oppervlakte brengen is ook geen optie. Hun delicate lijf zou direct uiteenvallen tot een geleiachtige substantie.

Het zijn aaseters

Zeevarkens maken gebruik van hun tentakels om de heerlijkste rotte materialen en dode karkassen op te ruimen die ze op de zeebodem kunnen vinden.

Ze zijn giftig

Zeevarkens zijn er in overvloed op de zeebodem. Dit komt omdat ze maar weinig vijanden hebben. Eigenlijk zijn parasieten, die ze van binnenuit opvreten, de enige bedreiging voor zeevarkens. Vissen zullen niet zo snel een zeevarken eten want net als bij vele andere zeekomkommers is hun huid doordrenkt met gif.

Ze zwemmen niet maar lopen

De meeste zeedieren zwemmen door het water, dat geldt niet voor zeevarkens, die zweven als het ware over de zeebodem.

Ze ademen door hun kont

Zeekomkommers hebben geen mond, dus hoe ademen ze dan? Door hun anus! Ze pompen hier water naar binnen door hun lichaam in en uit te zetten. Uit dit water halen ze zuurstof.

Baby krabben liften met ze mee

zeevarken met krabbetjes
NOAA/MBARI

Ook kleine krabbetjes leven op de diepste bodems van de zee. En dit zijn wel lekkere hapjes voor de vissen die hier zwemmen. Dus wat doen deze slimme krabbetjes? Ze liften mee op een zeevarken. Wat het voordeel is voor de krabben is wel duidelijk, het gif van het zeevarken beschermt ze tegen prooidieren. Wat het voordeel is voor de zeevarkens is nog onduidelijk.

Hoe lang leeft een zeevarken?

Zoals gezegd is er nog veel onbekend over zeevarkens. Ook bijvoorbeeld hoe oud ze worden. Wie weet zijn ze wel prehistorisch! We hebben trouwens ook geen idee hoe ze zich voortplanten.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media