De gorilla wordt vaak gezien als agressieve slechterik. Kijk maar naar de film King Kong! Ook in het echte leven, zijn we vaak een beetje bang voor deze grote mensaap. Herinner je je Bokito nog? Deze gorilla sleepte een bezoekster door de dierentuin nadat hij over de muur van zijn verblijf was gesprongen. Is de gorilla echt zo’n booswicht? Bekijk deze 10 weetjes over de gorilla!

1. Gorilla’s delen 98,3% van het menselijke DNA

gorilla en mensen

Ons DNA lijkt verschrikkelijk veel op dat van een Gorilla. Alleen Chimpansees en Bonobo’s komen met 99% dichterbij ons in de buurt. Omdat we zoveel overeenkomen met ons erfelijk materiaal, lijken we heel erg op de gorilla in karakter en uiterlijk! Zo hebben gorilla’s bijna dezelfde handen als mensen. Is het je weleens opgevallen dat zij ook duimen hebben? Met die duim kunnen ze makkelijk dingen vasthouden en gereedschap gebruiken. Ook lopen ze rechtop, net als wij!

2. Gorilla’s hebben menselijke emoties

gorilla emoties

Gorilla’s zijn intelligente dieren. Die intelligentie gebruiken ze ook om emoties te tonen. Zo lachen gorilla’s naar elkaar en kunnen ze ook verdrietig zijn. Ook omhelzen ze elkaar. Wetenschappers zijn er nog niet helemaal over uit of gorilla’s de emoties echt voelen of dat ze ons heel goed na kunnen doen.

3. Ze leven in groepen

groep gorillas

Gorilla’s leven in familiegroepen van 5 tot 10 dieren. Soms is een groep veel groter en bestaat hij uit wel 50 gorilla’s! De groepsleider is een mannetje, genaamd de zilverrug. Hij zorgt ervoor dat hij groep veilig is. Omdat gorilla’s heel veel eten moeten ze zich veel verplaatsen. De zilverrug is dan extra alert op gevaar. Soms probeert er een jong mannetje zijn positie in de groep over te nemen. Dat gaat dan met veel bombarie waarbij de mannetjes zichzelf hard op hun borst slaan en hun tanden laten zien. Wat je dus ziet in sommige tekenfilms is echt waar!

4. Gorilla’s planten zich langzaam voort

gorilla voortplanting

Helaas zijn gorilla’s niet zo goed in de voortplanten, waardoor ze hun afnemende aantal niet bij kunnen houden. De vrouwtjes zijn vruchtbaar wanneer ze een jaar of 7 zijn en krijgen gemiddeld eenmaal in de 4 tot 6 jaar een baby. Daardoor worden er per vrouwtje maar 3 of 4 jongen geboren. De mannetjes zijn nog langzamer. Zij zijn geslachtsrijp rond hun 10e levensjaar.

5. Er zijn 4 soorten gorilla’s

De gorilla wordt onderverdeeld in 4 soorten: de westelijke en oostelijke laaglandgorilla’s, de cross river gorilla en de berggorilla. Alle soorten leven in het Afrikaanse Congo, in verschillende gebieden. Zoals je misschien al kunt raden, leeft de berggorilla in de bergen van Afrika. Hij heeft een dikkere vacht om zich te beschermen tegen de kou. De andere soorten leven in de lagergelegen gebieden van Congo. De oostelijke laaglandgorilla is vaak moeilijk te vinden omdat hij in de dichte bossen van Afrika leeft. Hij weet zich goed te verstoppen in het regenwoud.

6. De gorilla is de grootste mensaap

grootste mensaap

Gorilla’s zijn zelfs groter en zwaarder dan mensen! Een vrouwtjesgorilla weegt al snel 75 kilo terwijl een mannetje makkelijk 170 kilo kan wegen. Door zijn gewicht brengt de gorilla de meeste tijd door op de grond in plaats van in bomen. Wanneer ze eten willen halen uit een boom, stuurt het mannetje vaak een vrouwtje naar boven. Zij zijn lichter en komen dus hoger.

7. Gorilla’s zijn een beschermde diersoort

gorilla beschermd

Helaas zijn er nog maar erg weinig gorilla’s over in het wild. Dit komt doordat mensen steeds meer in het leefgebied van de gorilla komen. Door bebouwing wordt het gebied waar de gorilla leeft kleiner en kleiner. Ook wordt er op gorilla’s gejaagd vanwege hun vlees. In het wild zijn er nog maar 880 berggorilla’s en 200 tot 300 cross rivier gorilla’s. Van de andere twee soorten is het onbekend hoeveel er nog over zijn.

8. De gorilla wordt ook wel de grote, vriendelijke reus genoemd

gorilla vriendelijk

In films wordt de gorilla afgeschilderd als agressief maar eigenlijk zijn het hele zachtaardige dieren. Mannetjes kunnen soms wel heftig reageren op elkaar. Dan trommelen ze hard op hun borst. Dat is alleen bedoeld om elkaar te imponeren. Ze hopen dan de leider van de groep te worden. Toch is het niet verstandig om dicht bij een gorilla te komen. Het mannetje let erg goed op zijn groep en zal jou misschien wel als gevaar zien!

9. Ze zorgen uitstekend voor het bos

Gorilla’s zijn de opruimers van het regenwoud. Wetenschappers zeggen dat als een gorillapopulatie gezond is, je het kan zien aan het bos. De gorilla’s zijn echte tuinmannen: ze ruimen bladeren op door ze op te eten. Hun uitwerpselen bemesten het bos en zorgen ervoor dat de planten goed kunnen groeien.

10. Ze eten 18 kilo voedsel per dag

gorilla eten

Om zo groot te worden, moet je goed eten! Gorilla’s eten dan ook zo’n 18 kilo voedsel per dag! Met hun sterke kaken vermalen ze bladeren, stengels, knollen, noten en insecten. Eigenlijk is de gorilla een vegetariër. Omdat hij zoveel gewassen eet, werkt hij toch ongemerkt kilo’s insecten naar binnen.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media