Het record van de langst leven de persoon ooit staat tot nu toe op 122 jaar. Een hele prestatie, maar er zijn diersoorten die deze leeftijd met gemak halen. Ben je benieuwd geworden? Dit zijn de 10 dieren die het langste leven.
10. Turritopsis Nutricula
Het is moeilijk om een leeftijd aan deze kwal te hangen, aangezien deze soort ook wel de onsterfelijke kwal wordt genoemd. De volwassen Turritopsis nutricula kan zichzelf namelijk weer in een baby transformeren wanneer hij bedreigt wordt, om zo oneindig in leven te blijven. De baby’s hebben dit veiligheidsmechanisme alleen niet, waardoor er toch ooit een einde komt aan het leven van de onsterfelijke kwal.
9. Zwanenhalsmossel
J. Patrick Fischer /wikicommons
Deze mosselsoort ook wel bekend onder de naam “geoduck” leeft in de Grote Oceaan langs de kust van het noorden van de Verenigde Staten en Canada. Ze zijn vooral bekend om de grote sifo ( een orgaan bij de meeste groepen mollusken) die uit de schelp van de mossel steekt. De zwanenhalsmossel kan maar liefst 146 jaar oud worden, en brengt al deze tijd diep in het zand door. Dat maakt die grote sifo zo handig: hiermee kan de mossel vanuit de diepte plankton eten en afvalstoffen afdrijven. In China wordt de Zwanenhalsmossel als delicatesse beschouwd en zijn er dan ook grote kwekerijen.
8. Brughagedis
De brughagedis (Tuatara) is één van de weinig landdieren in deze top 10. Dit reptiel komt alleen voor in Nieuw-Zeeland en kan wel 100 tot 200 jaar oud worden. Ondanks de naam en het hagedisachtige uiterlijk wordt de groep niet tot de orde schubreptielen gerekend – waartoe alle hagedissen behoren – maar vallen ze onder een aparte orde; de Sphenodontia. Ze vormen de enige nog bestaande afsplitsing van de evolutionaire tak die naar de moderne hagedissen voert. Daarvan getuigt de afwijkende anatomie die nog vele kenmerken vertoont die bij de hagedissen verdwenen zijn. De buikribben bijvoorbeeld zijn verbeend, net als bij vissen, een kenmerk dat bij alle viervoetige gewervelde dieren is verdwenen, behalve bij de krokodillen. Ook de schedel is gedurende 200 miljoen jaar niet veel veranderd. Brughagedissen worden door deze “primitieve” kenmerken wel levende fossielen genoemd. (bon)
7. Sebastes aleutianus
Sebastes aleutianus is een straalvinnige vis uit het geslacht Sebastes en behoort derhalve tot de orde van schorpioenvisachtigen (Scorpaeniformes). De vis kan maximaal 97 cm lang en 900 gram zwaar worden. De hoogst geregistreerde leeftijd is 140 jaar, maar andere bronnen geven een extreem hoge leeftijd aan als te verwachten leeftijd van boven de 200 jaar. (bron)
6. Rode Zee-egel
Kirt L. Onthank/wikicommons
Deze soort zee-egels, ook wel de Mesocentrotus Franciscanus genoemd, leven redelijk dicht bij de oppervlakte. De egels krijgen een diepere rode kleur wanneer ze ouder worden. De gemiddelde leeftijd ligt op ongeveer 30 jaar, maar wetenschappers hebben exemplaren ontdekt die zeker 200 jaar oud zijn geworden.
5. Stralenschildpad
André Karwath/wikicommons
De Stralenschildpad behoort tot de familie van de landschildpadden waar ook de Galapagosreuzenschildpadden toe behoorden. die laatste zijn misschien wel de bekendste schilpaddensoort en werden ook heel oud, zo werd “Harriet” een schildpad van Charles Darwin zo’n 170 jaar oud. Voor zover bekend is echter “Tu’i Malila” een Stralenschildpad de oudste ooit, namelijk zo’n 190 jaar.
4. Kokerwormen
Deze wormen zetten zich vast aan rotsen en andere soorten ondergronden in de oceaan. Ze beginnen altijd klein, maar kunnen uitgroeien tot de grootste wormen op aarde. Zo zijn er soorten bekend die een lengte van maar liefs twee meter kunnen bereiken. Daar doen de wormen dan wel een tijdje over, ze kunnen namelijk door blijven groeien tot een leeftijd van 250 jaar oud.
3. Groenlandse Walvis
Bering Land Bridge National Preserve
In de koude wateren bij de Noordpool zwemt de Groenlandse walvis rond. Een walvissoort die wel 20 meter lang kan worden en staat bekend om zijn lange baleinen. Deze baleinen worden gebruikt om voedsel uit het water te filteren en zijn de langste die bij een walvis voorkomen. De meeste walvissen worden oud, maar de Groenlandse walvis spant de kroon: ze kunnen met gemak 200 jaar oud worden. En uit nieuwe studies blijkt zelfs dat er exemplaren zijn van 400 jaar oud. Ze groeien extreem langzaam, slechts 1 centimeter per jaar.
2. Noordkromp
Gunnar Ries /wikicommons
Dit schaaldier komt voor in de Noordzee en is ook nog eens een eetbare mosselsoort. Dit zorgt ervoor dat de dieren meestal geen lang leven hebben, maar het is wel mogelijk. Een noordkromp die de dans van de mosselvangst ontspringt kan maar liefst 500 jaar oud worden.
1. Cinachyra antarctica
Het langst levende dier op aarde is deze soort zeespons, die zich vooral in de zee rondom Antarctica begeeft. De spons groeit ontzettend langzaam, maar heeft meer dan genoeg tijd om een mooie grootte te bereiken. Er zijn namelijk gevallen bekend waarin deze soort zeespons meer dan 1500 jaar oud is geworden.