Bij giftige dieren denk je waarschijnlijk aan slangen, spinnen, of misschien wel kikkers, maar zeker niet aan zoogdieren. Toch zijn er een aantal zoogdieren giftig. Een overzicht:

Grote Plompe Lori

Grote plompe lori

Deze halfaap uit de familie van de loriachtigen komt voor in Zuid- en Zuidoost-Azië. Ze zien er misschien lief en onschuldig uit, maar vergis je niet, ze zijn heel giftig.

Ze produceren een gif in de binnenkant van hun ellebogen. Dit gif kunnen ze mengen met hun speeksel wat ze een giftige beet geeft. Deze beet is zeer gevaarlijk voor mensen, en kan zelfs dodelijk zijn!

Vleermuizen

vampiervleermuizen

Er zijn drie soorten vleermuizen die giftig zijn, de vampiervleermuizen, witvleugelvampier en de ruigpootvampier. Net als de ‘vampieren’ die we kennen uit films houden deze vleermuizen van bloed.

Bang voor het gif hoef je te zijn, vleermuizen vallen eigenlijk nooit mensen aan en hun ‘gif’ is onschadelijk. Het zit in hun speeksel en voorkomt wanneer ze een slachtoffer bijten dat het bloed stolt. Zo kunnen ze lekker blijven drinken.

Zolang je vleermuizen met rust laat zullen ze je niet aanvallen. Word je toch gebeten of gekrabd dan vind je op vleermuis.net informatie over wat je moet doen.

Spitsmuizen

spitsmuizen

Er zijn meerdere soorten spitsmuizen die een giftige beet geven aan hun slachtoffers. Dit zijn onder andere de Millers waterspitsmuis, Kortstaartspitsmuis, Zuidelijke kortstaartspitsmuis, Elliots kortstaartspitsmuis en de Waterspitsmuis. De laatste komt voor in Nederland en België, zij het sporadisch.

Het speeksel van deze spitsmuizen bevat giftige enzymen die prooien kunnen verlammen. Zo heeft het muisje de tijd om deze op te eten. Een beet kan ook bij mensen pijn doen.

Agouta

agouta
Seb az86556/wikipedia/CC BY-SA 3.0

De Agouta lijkt veel op de spitsmuizen, ze behoren ook beide tot de orde der insecteneters (Eulipotyphla). Net als de spitsmuis gebruiken ze hun giftige beet om hun prooi (insecten, wormen, hagedissen) te verlammen.

De agouta is endemisch op het eiland Hispaniola. Ze zijn helaas met uitsterven bedreigd, onder andere door boskap en omdat ze een geliefd hapje zijn van katten en honden.

Mannetjes vogelbekdier

vogelbekdier

Dat het vogelbekdier een van de meest vreemde dieren ter wereld is, dat weet iedereen. Maar wist je dat de mannetjes giftig zijn?

Zowel de vrouwtjes als de mannetjes worden geboren met een stekel aan de achterkant van hun poten. Vrouwtjes verliezen deze als ze opgroeien, bij mannetjes blijven ze. De stekel is verbonden met gifproducerende klieren. Het gif is zeer sterk en wanneer je als mens gestoken wordt is het niet dodelijk, maar veroorzaakt wel ondraaglijke pijn.

Mollen

mollen

Mollen zullen niet zo snel mensen aanvallen, het zijn zeer anti-sociale dieren. Maar ga ze niet plagen want ze hebben scherpen tanden en hun speeksel is giftig. Het speeksel verlamt de prooi van de mol en geeft de mol de tijd om het op te eten. Mollen verlammen de slachtoffers en brengen die meestal terug naar hun hol waar ze deze gedurende de lange winter langzaam opeten. Dieren die ten prooi vallen van mollen zijn onder andere muizen, konijnen en andere kleine dieren.
 

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media