De Aepyornis maximus, beter bekend onder de toepasselijk naam de Olifantsvogel,, was een enorme loopvogel die ooit leefde op het eiland Madagaskar. Dit is de grootste vogel die ooit heeft geleefd, ze wogen meer dan een Grizzybeer! Deze indrukwekkende vogelsoort is helaas al vele jaren uitgestorven, maar dat maakt het dier niet minder interessant voor een artikel met leuke weetjes.
Hoe groot was de Olifantsvogel?
De Olifantsvogel is de grootste vogel die ooit heeft geleefd. Mannetjes konden meer dan 3 meter hoog worden en wogen meestal meer dan 500 kilogram. Er zijn zelfs bronnen die schrijven dat er exemplaren leefde van meer dan 800 kilogram. Vrouwtjes waren kleiner, maar deden niet veel onder voor de mannetjes.
Gigantische eieren
De eieren van de Olifantsvogel konden tot 34 centimeter lang en 24 centimeter breed worden, en wel 10 kilogram wegen. Het zijn de grootste eieren van alle landdieren, voor zover bekend. Deze eieren worden nog steeds gevonden en sommige bevatten zelfs embryo’s. In 2014 werd bij Christie’s in Londen een oud ei van deze vogel geveild voor een bedrag van 122.500 pond.
Waar leefde de Olifantsvogel?
De Olifantsvogel was endemisch voor Madagaskar en leefde voornamelijk in de open vlaktes en bossen van het eiland. Omdat deze vogel zo groot was, had hij weinig natuurlijke vijanden, behalve de Fossa, een roofdier dat ook alleen op Madagaskar voorkomt.
Hoe is de olifantsvogel uitgestorven?
De Olifantsvogel stierf ongeveer 1.000 jaar geleden uit. De reden voor zijn uitsterven is nog steeds niet helemaal duidelijk. Er zijn verschillende theorieën over waarom deze vogelsoort verdween.
Sommige wetenschappers suggereren dat de menselijke jacht en het verzamelen van eieren hebben bijgedragen aan de ondergang van de Olifantsvogel. Anderen denken dat veranderingen in het klimaat en de vegetatie van Madagaskar een belangrijke rol hebben gespeeld bij het uitsterven van deze vogel.
Hij kon niet vliegen
De olifantsvogel kon niet vliegen. Ze hadden kleine, rudimentaire vleugels die te klein waren om het dier te kunnen optillen en ondersteunen tijdens de vlucht. In plaats daarvan gebruikte hij zijn sterke benen om zich voort te bewegen over het eiland en om te grazen op lage vegetatie.
Verwant aan de struisvogel
De Olifantsvogel had een nauwe verwantschap met de struisvogel. Beide vogelsoorten behoren tot de groep van de loopvogels en hebben vergelijkbare lichamelijke kenmerken, zoals het onvermogen om te vliegen en de aanpassing aan het lopen op lange poten.
Wetenschappers geloven dat de Olifantsvogel en de struisvogel ongeveer 80 miljoen jaar geleden een gemeenschappelijke voorouder hadden, die waarschijnlijk in wat nu Madagaskar is, leefde. De twee vogelsoorten splitsten zich af in verschillende evolutielijnen en ontwikkelden uiteindelijk hun eigen unieke kenmerken.
Waar kun je olifantsvogel bewonderen
Een reconstructie van de olifantsvogel zit in de collectie van het Museon (Den Haag), en staat opgesteld in het museum De Wereld van Kina in Gent.