Tyrannosaurus Rex was een van de grootste vleesetende dinosaurussen die ooit leefde. Alles aan dit woeste roofdier, van zijn dikke, zware schedel tot zijn 1,2 meter lange kaak, was ontworpen voor maximale verpletterende actie.

Goed bewaarde fossielen tonen ons dat de T-Rex ongeveer 12 meter lang was en 4,6 tot 6 meter groot. Zijn sterke dijen en lange, krachtige staart hielpen de dinosaurus snel te bewegen.

Tyrannosaurus rex leefde in beboste riviervalleien in Noord-Amerika tijdens het late Krijt tijdperk. Het dier is ongeveer 65 miljoen jaar geleden uitgestorven. Dankzij Jurassic Park, vele boeken en een overvloed aan video games kunnen we ons een mooi beeld vormen van de T-Rex. Mara klopt dit beeld wel? Je leest het in de volgende 13 leukste weetjes over de Tyrannosaurus Rex.

Niet de grootste vleeseter

t rex skelet

Omdat het dier zo groot was, wordt door velen aangenomen dat de T-Rex de grootste vleesetende dinosaurus was. Maar de Tyrannosaurus Rex werd overtroffen door twee andere dinosaurussen: de Zuid-Amerikaanse Giganotosaurus, die ongeveer negen ton woog, en de Noord-Afrikaanse Spinosaurus, die bijna 10 ton woog. Gelukkig hebben deze drie krachtpatsers nooit de kans gehad om met elkaar te vechten, omdat ze in verschillende tijden en plaatsen leefden, gescheiden door miljoenen jaren en duizenden kilometers.

Giganotosaurus
Giganotosaurus
Spinosaurus
Spinosaurus

Armen veel groter en sterker dan werd gedacht

t rex kleine armpjes

Een uiterlijk kenmerk van de T-Rex wat niet bij de rest van zijn massieve lichaam lijkt te horen, zijn de onevenredig en kleine armen. De armen waren echter bijna een meter lang en waren mogelijk in staat 180 kilogram per arm in de lucht te werpen. In ieder geval waren de armen van de T-Rex niet de kleinste onder de vleesetende dinosaurussen. Het kroontje gaat naar de Carnotaurus, met armen die op kleine knobbeltjes leken.

Carnotaurus
Carnotaurus

DiBgd/wikimedia commons

Geen verleidende adem

t rex gebit septische beet
Doordat stukken rottend vlees tussen de tanden van de Tyrannosaurus Rex bleef hangen, had de T-Rex ongetwijfeld een stinkende adem. Maar wetenschappers denken ook dat de overvloed aan bacteriën in de mond van de kolos hem een septische beet gaven. Een prooi dat gebeten werd, maar overleefde, stierf uiteindelijk aan de beet. De dood trad soms pas na enkele dagen of weken in, waardoor ook andere vleesetende dinosaurussen werden beloond.

Vrouwen aan de macht

vrouwlijke t rex
Op basis van gevonden fossielen en de vormen van hun heupen, kunnen we aannemen dat de vrouwtjes groter en zwaarder waren dan de mannetjes. De waarschijnlijke reden voor de grotere heupen, is dat de vrouwtjes instonden voor de voortplanting (het leggen van eieren). Of misschien was de vrouwelijke Tyrannosaurus Rex gewoon meer een volmaakte jager, zoals we zien bij de huidige vrouwelijke leeuwen.

Korte levensduur

t rex dood

Na 30 jaar stierf de T-Rex hoogstwaarschijnlijk aan ouderdom, ziekte of honger en niet in gevechten met soortgenoten. Behalve dan de jonge en kwetsbare T-Rex die meer van zich af moest bijten in de voedselketen.

Volwassen T-rex mogelijk bedekt met veren

t rex veren

Dinosaurussen met veren zijn geen groot nieuws, maar tot voor kort waren veel veronderstelde veren het exclusieve eigendom van kleinere dinosaurussoorten. Dat veranderde allemaal met de ontdekking van Yutyrannus huali in 2012. Deze Chinese T. rex-verwant bereikte een indrukwekkende lengte van meer dan 9 meter en droeg een verenkleed dat een groot deel van zijn lichaam bedekten. De vondst heeft de zeer serieuze mogelijkheid aan het licht gebracht dat de Tyrannosaurus misschien een paar veren heeft gehad.

Bijna Manospondylus gigas genoemd

“Manospondylus gigas” rolt niet echt van de tong. De regels voor wetenschappelijke naamgeving bepalen echter meestal dat de ontdekker van een nieuwe soort de naamgevingsrechten verdient. Dit veroorzaakte een kort debat toen in 1892 werd onthuld dat de fossielen jager Edward Drinker Cope een T-rex wervel had opgegraven. Hij noemde deze “Manospondylus gigas”. Uiteindelijk bleef het bij Tyrannosaurus Rex.

Extreem krachtige beet

sterke beet t rex

De T-Rex kauwde op zijn prooi met een beet die vergelijkbaar is met die van de huidige alligators. De krachtige kaken zijn mogelijk in staat geweest de hoorns van een Ceratopia doormidden te bijten.

Favoriete maaltijd: de Triceratops

t rex eten

Kun je je inbeelden dat een hongerige, acht-tons Tyrannosaurus rex jaagt op een vijf-tons Triceratops? Toegegeven, de gemiddelde T. rex had liever een zieke, jonge of pas uitgekomen Triceratops op zijn bord gekregen. Maar als hij genoeg honger had, kende de T-Rex geen grenzen.

Jager of gelukszoeker?

Net als elke carnivoor die honger wil voorkomen, joeg de Tyrannosaurus Rex op zijn prooien, maar at hij even graag van het karkas van dinosaurussen die gestorven waren aan ouderdom of ziekte.

De T-rex kan je zien

t rex kan je zien
Mocht het ooit zover komen dat we dankzij DNA de t-rex terug tot leven wekken en er komt een uitbraak, gebruik dan niet de verdedigingsmechaniek zoals we die kennen uit Jurrasic Parc. Hier leren we dat de T-rex je niet kan zien als je stil staat, ze reageren alleen op beweging. Niks van waar, de T-rex kon prima zien, waarschijnlijk zelfs beter dan mensen!

Ze waren waarschijnlijk niet zo snel

Nog een beroemde scene uit Jurrasic Parc is de achtervolgingsscene. De T-rex gaat achter da auto aan met een snelheid van 70 km/uur. Echter om als groot dier zo snel te rennen moet 86% van de beenspieren worden aangespannen, en dit is anatomisch niet mogelijk

Parende T-rex

t rex sex
Mario Modesto/wikimedia commons

We weten nog zo weinig over dinosaurussen en hoe ze paarden is een mysterie en misschien zal dat altijd wel zo blijven. Maar een museum in Spanje, het Jurassic Museum of Asturias, heeft wel een idee hoe het er aan toe ging in de slaapkamer bij de T-rex!

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media